Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Zoetermeerse Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2017

Namen

(2017-2021) LVR Breweries
(2021-) De Zoetermeerse Brouwerij

Hoofdtype

(2017-2021) Brouwerijhuurder
(2021-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver LinkedIn Ratebeer Untappd Untappd Webshop Website Website Youtube

KvK-registratie: De Zoetermeerse Brouwerij B.V. (82778906)

- Webshop voor online verkoop (2017 - )
- Eigen hopveld (2019 - )
- Brouwt ook bij andere brouwerijen (2017 - 2021)
- Eigen installatie voor (proef)brouwsels (2021 - )

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Edisonstraat 15A (kantoor) 15G (brouwerij)
2723 RS Zoetermeer

Hopveld

Broekwegzijde 195
2725 PE Zoetermeer

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

In 2015 komen Loek, Viresh en Rodin (vandaar de naam: LVR Breweries) bij elkaar en opperen om zelf eens bier te brouwen. Snel daarna wordt er een brouwpakket gekocht, waarna de eerste bieren gebrouwen worden, alhoewel er niet echt van een succes mag worden gesproken. Proeven en evalueren is het devies! Al snel wordt er een moutmolen aangeschaft, grotere pannen en volwaardige koelsystemen.

Het eerste bier is de Z.IPA, ofwel de Zoetermeerse IPA. Een karaktervolle en fruitige India Pale Ale, op basis van Herkules, Amarillo, Cascade, Centennial en Citra hoppen. Na het succes van de Z.IPA besluiten Loek en Viresh om commercieel aan de slag. Alhoewel Rodin zakelijk niet instapt kiezen Loek en Viresh wel voor de volledig naam LVR Breweries, als ode aan de drie vrienden waarmee het allemaal is begonnen. Rodin blijft op de achtergrond wel betrokken, zoals het tappen op bierfestivals.

In 2017 wordt de eerste batch Z.IPA gebrouwen bij A Brewery in Zeist, waarna er wordt opgeschaald naar drie reguliere bieren bij De Noord Hollandse BierBrouwerij, onder het toezien van brouwer Kees Schouten. In 2019 wordt de keuze gemaakt om kleinere batches bier te brouwen en vindt LVR Breweries een nieuw thuis bij Brouwerij Jovius, de brouwerij van Vincent Verhaar. Loek wordt opgeleid door Vincent om alle kneepjes van de brouwerij onder de knie te krijgen, waarna hij vanaf maart 2019 volledig zelfstandig brouwt.

Door kleinschalig te brouwen ontstaat er ruimte om meer bieren op de markt te brengen. Het bestaande assortiment van de Z.IPA (West Coast IPA), Black Brian (porter) en White Walter (witbier) wordt uitgebreid met de Crazy Vlad (RIS), LVR Blond en LVR tripel, evenals de Bocky Bull (herfstbock). In het najaar van 2019 wordt ook de eerste oogst van het eigen hopveld in de Buurttuin Zoete Aarde verwerkt in het Buurttuin Blond, als dank richting de buurttuin, samen met honing van de lokale imkers.

In 2020 wordt samen met EXLA Studios uit Zoetermeer het All Together Beer gebrouwen, het wereldwijde initiatief van Other Half Brewing Co. uit New York City om de hospitality en de zorg een steuntje in de rug te geven. Het bier wordt vooral verkocht bij de Zoetermeerse slijterij Helders’ Drankenspeciaalzaak en de opbrengsten (inclusief die van de slijterij) worden gedoneerd aan het lokale ziekenhuis. In de zomer van 2020 wordt dit bier opgevolgd door The Garden IPA, als het nieuwe bier van de samenwerking tussen LVR Breweries en EXLA Studios.

In de zomer van 2021 besluit Brouwerij Jovius om haar deuren te sluiten, waarop Loek en Viresh beslissen om de droom van een eigen brouwerij waar te maken: De Zoetermeerse Brouwerij B.V. wordt in mei 2021 opgericht, waarin LVR Breweries als merknaam in is opgegaan. In oktober 2021 wordt de brouwapparatuur van BREWIKS geleverd en sinds januari 2022 worden de bieren zelf gebrouwen in Zoetermeer.


Geen UHM - wel producten: LVR Breweries, 23 mei 2020, Buurttuin Zoete Aarde
Presentatie van de bieren van de Zoetermeerse bierbrouwer LVR Breweries op Buurttuin De Zoete Aarde. Bierbrouwers Loek en Viresh geven een toelichting op de verschillende soorten bier van LVR. Een daarvan is het Zoete Aarde bier waarin hop is verwerkt die op de Buurttuin is geteeld. Dit jaar groeit er ook gerst op de Buurttuin voor de bieren van LVR. De jaarlijkse Urban Hippie Markt (UHM) op Buurttuin De Zoete Aarde in Zoetermeer gaat in juni 2020 niet door vanwege de Corona crisis. Enkele deelnemers willen toch laten zien wat ze op de kraam zouden aanbieden. Dat doen ze zonder publiek, voor de camera.

ROEM

Instagram Facebook

In maart 2022 wordt het nieuwe merk ROEM gelanceerd, een volwaardig craft bier merk voor Zoetermeer, de derde stad van Zuid-Holland.

Hopveld

In 2019 schafte LVR Breweries de hopplanten aan om een eigen hopveld aan te kunnen leggen. Het hopveld is vijf meter breed en dertig meter lang en bevindt zich achterin Buurttuin Zoete Aarde in Zoetermeer. Op het hopveld werden in 2021 41 hopplanten van 6 verschillende soorten hop geteeld: 4x wilde hop uit de Weipoort (Zoeterwoude), 3x Zenith, 3x Chinook, 11x Challenger, 10x Liberty en 11x Annabel. Er is ruimte beschikbaar voor maximaal 60 hopplanten. Het hopveld wordt voornamelijk onderhouden door Loek Eerhart en Matthijs Kolpa, waarbij de kennis van laatstgenoemde onmisbaar is. De hopoogst wordt in eerste instantie verdeeld wordt onder hobbybrouwers van Zoetermeer en omstreken en in tweede instantie gebruikt door de brouwerij zelf. In 2019 en 2020 werd van de hop het bier Zoete Aarde Honing Blond gebrouwen in een hoeveelheid van ongeveer 200 liter per brouwsel. Een deel van de opbrengst van het bier werd gedoneerd aan Buurttuin Zoete Aarde.

Eigenaren

(2017-heden)
(2017-heden)
(2017-2021)

Bieren (13)

Regulier assortiment

ROEM Blond ROEM IPA ROEM RIS ROEM Tripel ROEM Witbier

Overig

Black Brian Bocky Bull Crazy Vlad LVR Blond LVR Tripel White Walter Z.IPA Zoete Aarde Honing Blond

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Overig

All Together IPA Mallow Roads The Garden IPA Viva La Vida

Organisatie Bierevenementen

    Facebook

  1. Zoetermeers Bierfestival 2023
  2. Zoetermeerse Bierwandeling 2023
  3. Zoetermeers Bierfestival 2024

Oude logo's

2016 2017

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur