Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij de Die

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2015

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK-registratie: Brouwerij de Die V.O.F. (68168500)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-39438514
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Huygensstraat 11
1813 XE Alkmaar

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

De nederzetting Alcmaer is van oudsher gebouwd op een zandrug, ook wel “Oude duin” genoemd. Dit gebied bestond toentertijd voornamelijk uit veen- en kleigronden waardoor er vele moerassen waren. In die periode stroomden er vele waterlopen die de afvoer van het overbodige water verzorgden.

De Oer-IJ liep in het zuidelijke deel van Alcmaer naar Castricum waar het uitmondde in een zeegat. Na het dichtslibben van het veenriviertje ontstonden er in dit gebied poelen die later meren vormden. Deze meren werden verbonden door een waterloop, “de Die”. Dit veenriviertje kwam via de Boekelermeer, Kooimeer en het Achtermeer de stad binnen. En stroomde via de Blekerskade, Baangracht en de Mientgracht naar een ander veenriviertje “de Rekere”. Deze waterloop stond in verbinding met de Noordzee. Inmiddels bestaat de Die in Alkmaar niet meer als riviertje, maar her en der in Noord Holland kom je nog steeds de naam tegen bij diverse waterstromen en meertjes. De Die is eigenlijk ook een verbastering van "Het IJ"

Rond 1960 werd de wijk Overdie gebouwd in Alkmaar. Deze wijk ligt aan de andere kant van het veenriviertje “de Die”. Over De Die. In deze mooie, bijzondere volkswijk hebben de oprichters van deze brouwerij hun jeugd doorgebracht.

Als eerbetoon aan het veenriviertje “de Die” is de naam van deze brouwerij ontleend: Alcmaersche Bierbrouwerij "de Die" zag op zondag 5 juli 2015 het levenslicht met als doel ambachtelijke speciaalbieren te produceren met een hang naar het verleden. Zonder verleden is er geen toekomst. Speciaalbier uit Alkmaar is op de weg terug. Sinds half mei 2017 is het bier te verkrijgen op diverse plaatsen in Alkmaar.

Erwin Rempt stopt per 1 augustus 2018 en Edwin Speets neemt zijn plaats in.

Er wordt gebrouwen bij De Noord-Hollandse Bierbrouwerij.

Eigenaren

(2015-heden)
(2018-heden)
(2015-2018)

Bieren (2)

Regulier assortiment

8 October Ontzetbier Dirk Duyvel Blond

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

't Swaart van Cabeliau

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur