Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Zuyd Craft

Brouwerij

Opgericht: 2016

Namen

(2016-2017) Brouwerij Zuidt
(2017-2020) Brouwerij Zuyd
(2020-) Zuyd Craft

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: LinkedIn Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Zuyd Craft (86804049)

Contactgegevens

Provincie: Limburg

Telefoon: 06-39876145
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Tapijnkazerne 20 s
6211 ME Maastricht

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: tijdens openingstijden is er de mogelijkheid tot proeven van bieren in de erboven gelegen brasserie

Geschiedenis

Brouwerij Zuyd werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast, destijds nog onder de naam Brouwerij Zuidt. De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij de Utrechtse brouwerij Maximus. Na beide een uitstapje te hebben gemaakt in de bierbrouwcultuur van Ierland en Nieuw-Zeeland werd in 2016 de brouwerij daadwerkelijk ingeschreven.

De brouwerij ontwikkelde eind 2016 haar eerste commerciële bier, de MOSA. Dit betrof een combinatie tussen een doordrinkbare pilsener en bittere ipa, een india pale lager. Het bier werd vernoemd naar de beroemde rivier de Maas waar Maastrichter haar naam aan dankt. En dit bier is tot de dag van vandaag nog altijd het paradepaardje van de brouwerij uit Maastricht.

In 2017 werd de naam Zuidt gewijzigd in Zuyd. Ook werd er onder in de kelders van een oude legerkazerne in Maastricht, De Tapijn, een eigen brouwketel van 500 liter en brouwlocatie gevonden. Hiermee begon brouwerij Zuyd aan een nieuw hoofdstuk.

In 2018 werd medeoprichter 'Bas Jacob' opgeroepen voor een bijeenkomst bij de Gulpener Bierbrouwerij. Het doel: Een test- en pilot brouwerij starten en helpen om nieuwe soorten ambachtelijke bieren te creëren. Dit is ook het jaar dat de andere mede-eigenaar 'Hein van Baast' begon met brouwen op onze oude brouwbasis Brouwerij Maximus. Dit was voor beiden erg goed nieuws, alleen niet voor Brouwerij Zuyd. De brouwers hadden minder tijd voor brouwerij Zuyd, maar deden een schat aan ervaring op. Tijdens dit proces werd besloten om alle ontwikkelingen van de brouwerij in een langzamer tempo te doen. Brouwerij Zuyd veranderde van een bloeiende nieuwe jonge brouwerij tot een bekende kleine brouwerij in Maastricht.

In 2019, Na beide een tijdje in de grotere bierindustrie te hebben gewerkt, wilde Bas Brouwerij Zuyd opnieuw uitvinden, vooral om zo aan het Zuiden te laten zien dat de brouwerij nog actief was en experimentele bieren konden brouwen.

De zogenoemde herontdekking begon in 2020 met de ontmoeting met Rick Knops. Een jonge creatieveling die het idee leuk vond om de brouwerij "opnieuw uit te vinden".

Er gingen een aantal maanden van brainstormen voorbij. Uiteindelijk was er de wow-factor en het juiste idee. De brouwers noemen dit het 'Holy Grail' moment. Hierna begon Rick als hoofd marketeer van Brouwerij Zuyd en richtte Bas zich op nieuwe brouwtechnieken en stijlen. Een vernieuwd basisassortiment was geboren met daarnaast een speciaal assortiment, de Zuyd Craft-serie. Vol met experimentele bieren met het verhaal van Zuyd erin verwerkt. Alles werd in een aantrekkelijk opvallend Zuyd jasje gestokem en dit alles werd de nieuwe focus van de brouwerij.


PINT Online Bierproeverij 6 (2 december 2022) • De Bierverbinding (5 november 2022)
Thema: Rondje Limburg

Eigenaren

(2016-heden)
(2016-2020)
(2020-2022)

Brouwers

(2016-heden)
(2016-2020)

Bieren (7)

Regulier assortiment

Jura 8 Lola Mosa 6 Nova 7 Saga 10

Overig

D’Artagnan Shaken, Not Stirred Espresso Martini James Bock

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

The Iron Horse

Organisatie Bierevenementen

  1. Zuyd Craft Bierproeverij @The Dewdropper, 29 mei 2022
  2. Brewmaster Dinner Zuyd Craft @Café Slagroom, 21 maart 2023

In het nieuws

Oude logo's

2016

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur