Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Vos

Brouwerij

Opgericht: 2016

Hoofdtype

(2016-2023) Brouwerijhuurder
(2023-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Webshop Website Youtube

KvK-registratie: Aan de Gracht Elburg B.V. h.o. Stadsbrouwerij Vos (59419911)

- Webshop voor online verkoop (2016 - )

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-52667922 (Coenraad van Bommel, Brouwer) 06-57874098 (Tom Bonthuis, Sales
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Havenstraat 5A
8081 GN Elburg

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Aangesloten bij

CRAFT

Horeca

Aan de Gracht Elburg

Geschiedenis

Het verhaal van de brouwerij Vos startte in 2001 wanneer Coenraad van Bommel en Gerrit Jan Vos de liefde van speciaalbier leerden kennen. De brouwerij had toen nog geen eigen bier, maar was vooral aan het experimenteren met de verschillende smaken en het brouwproces.

Het horecabedrijf waar beide heren werkzaam waren in 2008, besloot om in te spelen op de speciaalbiermarkt: van vier werden er acht bieren getapt om zoveel mogelijk verschillende soorten speciaalbier uit de Benelux aan te kunnen bieden. Bieren zoals Grimbergen, Palm, Affligem en Brand kwamen voorbij en zelfs Vos van Stadsbrouwerij De Ridder zat op de tap.

Na het behalen van de nodige bierdiploma’s werd er gestart aan het eerste eigen huisbier, namelijk Elburgsch Gappie. Deze hoppige tripel werd aanvankelijk gebrouwen bij Brouwerij Praght in Dronten onder de vlag van Brouwerij Eembier gebrouwen door Coenraad van Bommel en Ruud van Moorst. De eerste 1.000 liter werd begin 2011 op fusten en 0,75cl flessen afgevuld. Het bier viel zo goed in de smaak, dat het idee ontstond om wellicht een eigen brouwerij te beginnen. Maar waar?

Vlak voor de Vischpoort aan de linkerzijde stond een oude palingrokerij te koop, hier had de dagbestedingsgroep van “Bij Rosalie” wel interesse in, om er vervolgens een lunchroom, atelier en brouwerij te realiseren. De dagbestedingsgroep is een onderneming van één van de kinderen van de familie Vos.

Al ver voordat de speciaalbiercultuur in Nederland op gang kwam lagen de plannen al klaar om een bierbrouwerij te starten, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Terwijl de vergunningen nog niet rond waren, was de familie Vos al bezig met het creëren van een complete brouwerij. Een werktrip naar het oosten van Europa kon niet uitblijven. De toekomstige werknemers gingen een kijkje nemen bij PSS (Processing System Solutions), alwaar de brouwinstallatie werd geproduceerd.

Omdat de brouwerij een beginnende brouwerij was konden er niet voldoende liters worden gebrouwen om de brouwerij rendabel te kunnen krijgen. Daarom ging de Familie Vos een samenwerking aan met brouwer Ruud van Moorst, eigenaar van Brouwerij Eembier, een oude bekende die ook heeft bijgedragen aan het Elburgsch Gappie. Er werd een huurcontact werd opgesteld, waarbij de brouwerij voor tien jaar werd verhuurd aan Brouwerij Eembier.

Na zes zware jaren van bloed, zweet en tranen was het moment daar: de start van de brouwerij. Terwijl de bouwvakkers nog druk bezig waren met afwerken startte de brouwer Coenraad en Ruud al met het schroten van de mout, in de hoop dat het bier bij de opening kon worden geproefd. In deze periode werd er ook Vischpoorter, Don Aart en Vesting Session gebrouwen: drie nieuwe bieren werden aan het assortiment toegevoegd. De brouwerij startte aldus met vier verschillende speciaal bieren: een porter, een barley wine, een tripel en een IPA.

In de warme zomermaanden van 2001 kwam het idee tot stand, 16 jaar later was het idee werkelijkheid geworden: een eigen brouwerij in de vestingstad Elburg. Samen met Ruud van Moorst werd er een grote opening gehouden. Het bier dat ongeveer twee maanden daarvoor voor het eerst door de leidingen stroomde werd geschonken vanuit de biertanks. Speciaal voor deze dag was dat een pale ale.

Voor de European Beer Challenge van 2022 zond de brouwerij vijf bieren in: Don Aart, Houten Vos, Sluwe Vos, Vesting Session en Stoute Vos. Al deze bieren vielen in de prijzen: 3x goud, 1x zilver en 1x brons.

Op 14 augustus maakte de brouwerij bekend haar intrek te nemen in het pand waar totop dat moment Brouwerij Eembier was gevestigd:

Sinds 1 augustus 2023 zijn we geen loonbrouwerij meer. Maaaarrrrrr hebben we onze eigen brouwerij. Wij mogen jullie met trots informeren dat binnenkort in Elburg op de voorgevel van voorheen brouwerij Eembier, de letters stadsbrouwerij Vos komt te hangen. Binnenkort komt er meer nieuws, maar voor nu gaan we eerst schoonmaken en alles aanpassen aan de wensen van onze brouwmeester Coenraad van Bommel. Voor nu is bezoek aan de stadsbrouwerij niet mogelijk en wij verwachten begin 2024 open te gaan voor publiek. Met veel vosbier groeten, team Stadsbrouwerij Vos

Eigenaren

(2016-heden)

Brouwers

(2016-heden)
(2016-2023)

Bieren (10)

Regulier assortiment

Blonde Botbekker Don Aart Foxin Rouge Koperen Vos Ondeugende Gappie Sluwe Vos Stoute Vos Vesting Session Vischpoorter Weize Vos

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

Houten Vos

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur