Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Jotner Bier

Brouwerij

Opgericht: 2015

Hoofdtype

(2015-2020) Brouwerijhuurder
(2020-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Jotner food & beverage (64406369)

Contactgegevens

Provincie: Groningen

Telefoon: 06-41614548
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Emmastraat 15-G303
9722 EW Groningen

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

Op 20 november 2015 vond in Friesland de lancering plaats van brouwerij Jotner uit Groningen. Jotner werd eerder in 2015 opgericht door de vrienden Jelle Dam en Jelmer Mensonides. Jelmer, geboren en getogen en Jelle, getogen in Harlingen leerden elkaar na de middelbare school kennen en trekken sindsdien samen op. De lancering van Jotner Pils in Friesland vond plaats op het tallship de Thalassa. De Thalassa is voor Jelle zomers bekend terrein want dan wordt er met passagiers onder andere gevaren richting Engeland en Schotland, met Jelle als kok aan boord van het schip.

Nadat in 2010 voorzichtig de eerste schreden werden gezet om thuis te brouwen in Groningen, raakten Jelle en Jelmer steeds meer in de ban van speciaalbier. Door zijn stage voor zijn koksopleiding in België werd Jelle helemaal gegrepen en terug in Groningen werd een eigen brouwinstallatie opgebouwd met een capaciteit van 30 liter. Dit was van 2014 tot 2018 de thuisbasis van Jotner.

De eerste brouwsels werden zo goed ontvangen dat de werkgever van Jelle beiden vroeg om het huisbier te brouwen voor restaurant de Uurwerker in Groningen. Om deze volumes te kunnen brouwen moest natuurlijk worden uitgeweken naar een brouwerij waar voldoende mogelijkheden waren om als brouwerijhuurder aan de slag te gaan. Omdat het een ondergistend bier moest worden kwamen ze uit bij Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co. Hier werden 2 batches van 1000 liter Jotner Pils gebrouwen, een, zoals de brouwers het zelf noemen, ambachtelijk gebrouwen speciaal pils van 5.1%. Een deel van de eerste batch is verkocht als Jotner Pils en een deel is verkocht als Uurwerkers Pils.

Volgens Jelle en Jelmer zit kracht van het gebrouwen bier in kennis. Vandaar de vernoeming van de brouwerij naar de grondlegger van de wijsbegeerte in de Noorse mythologie; de Jotner.

In 2018 werd, nadat het brouwen een tijdje op een laag pintje stond, de draad weer opgepakt. Zo werd er onder andere een collab gebrouwen bij Terschellinger Bierbrouwerij Schoemrakker. Verder worden de standaardbieren van Jotner vanaf 2018 niet meer bij Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co gebrouwen, maar heeft de brouwerij vast onderdak gevonden bij Het Brouwdok. Daarnaast werd in 2019 de 30 liter installatie weer in gebruik genomen voor speciale brouwsels.

Sinds november 2020 beschikt Jotner over een eigen brouwlocatie in Groningen. Er wordt met een Braumeister van 50 liter gebrouwen in de kelders van het oude RKZ . Hier worden standaard drie bieren gebrouwen, nl een saison, stout of zwaar blond waarbij er per brouwsel een eigen twist aan het bier wordt gegeven.

Meer info is te vinden op de website van Harry Pinkster.

Eigenaren

(2015-heden)
(2015-heden)

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Regulier assortiment

Jotner Pils Weize Witte Zwaar Blonde Metz

Overig

Blueberry Red Porter Dader Farmhouse Saison Jotner Imperial Stout Jotum Zwaarblond Meergranen Saison Quadrupel Tres Hombres Straffe Stout Uurwerker Pils Zware Stout Glen Scotia

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur