Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Homeland

Brouwerij

Opgericht: 2015

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer TikTok TripAdvisor Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Amsterdamse Bierbrouwerij Homeland B.V. (63834987)

- Brouwt ook voor andere brouwerijen (2019 - )
- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Eigen hopveld (2020 - 2021)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 020-7232555
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Kattenburgerstraat 5, Gebouw 027 O
1018 JA Amsterdam

Hopveld

Kattenburgerstraat 5, Gebouw 027 O
1018 JA Amsterdam

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja
Bierverkoop: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Homeland begon als huisbrouwerij voor Pension Homeland en groeide uit tot volwaardige brouwerij op het Marinecomplex in Amsterdam.

Op 29 juli 2015 schrijft Homeland zich in bij de Kamer van Koophandel. De brouwerij begon in Pension Homeland. Het hotel en de brouwerij zijn gelegen op een gedeelte van het voormalig marineterrein aan het IJ, naast het Scheepvaartmuseum. Op deze locatie werden honderden jaren geleden al de houten fregatten volgeladen met voorraden bier. Heel veel bier: een fust van 150 liter voor elk van de 300 bemanningsleden. De brouwinstallatie werd overgenomen van het oude stadsbrouwcafé Dinkel-Lager in het Duitse Gronau. De brouwinstallatie heeft een brouwcapaciteit van 1000 liter en was op het moment van overname al sinds 2010 niet meer in gebruik. Bij Homeland worden ambachtelijke klassiekers en vernieuwende craft bieren met liefde gebrouwen en afgevuld op blik en op fust. De naam Homeland komt voort uit het feit dat de locatie van de brouwerij zowel voor de Nederlandse Marine als voor de handelsvaart van weleer de thuishaven was. Het assortiment heeft in artwork en naamstelling een maritiem en rebels karakter omdat de brouwerij trots is op de geschiedenis van de locatie waar ze gehuisvest zijn.

Als veteranen uit de festival- en horecawereld hebben Koen Vollaers, Astrid van der Meiden en Joost Carlier onder andere Club Trouw, Lowlands, Rollende Keukens, Pacific en Club 11 op hun conto staan. Brouwerij Homeland is, net zoals al hun andere projecten, ontstaan uit een eigenzinnige droom en een goede dosis aan mogelijkheden. Zo leende de keuken van het voormalige officieren-etablissement, nu Pension Homeland, zich perfect voor het plaatsen van een brouwerij waar de toenmalige brouwer Erik Spratte voor de eerste van een reeks eigenzinnige bieren zorgde. Later werd de directie uitgebreid met Bart Maes. Bart vond het na twintig jaar projecten over de hele wereld, met zijn bedrijf Airworks, tijd voor een nieuwe uitdaging. Als telg uit de Maes bierbrouwersfamilie kwam hij weer terug bij zijn roots. Met dit driemanschap vielen alle puzzelstukjes voor Brouwerij Homeland op z’n plaats en is Homeland van huisbrouwerij voor het eigen proeflokaal uitgegroeid tot een volwaardige Amsterdamse bierbrouwerij.

In januari 2018 was Brouwerij Homeland de eerste Amsterdamse Brouwer met een eigen bliklijn. Bij de uitbreiding van de brouwerij in het najaar van 2018 is de brouwerij verhuisd naar Bierwerf Homeland, 100 meter naast de oude brouwerij en proeflokaal en Pension Homeland. Daar werd ook het laboratorium gevestigd, alsook extra lagertanks en de houten vaten. Daarnaast werd hier de nieuwe bliklijn geïnstalleerd. Het is tevens de plek voor proeverijen, studies, experimenten, lezingen en andere activiteiten. De ruimte was voor het eerst te bezichtigen tijdens The Amsterdam Beerfestival in 2018. De Bierwerf is, naast de plek waar de bieren worden gebrouwen, een broedplaats voor bierige evenementen: muziek, kunst, cultuur en natuurlijk bier en spijs. Dankzij de nieuwe brouwinstallatie is in 2019 de productiecapaciteit bijna vertienvoudigd en is Jacco Den Hartog, ook uit de Maes bierbrouwersfamilie, als commercieel manager het team komen versterken. Kwaliteit staat bij de brouwerij voorop; mout komt bijvoorbeeld van de enige ambachtelijke mouterij in Nederland: Vloermouterij Masterveld in Winterswijk.

Dankzij de huidige brouwers Wietse Postma en Willem Bink voert de brouwerij ongeveer veertien bieren in het assortiment, variërend van moderne vernieuwende bieren tot klassiekers met een twist: Pieremegoggel (Saison met hibiscus), Kielzog (Tripel met venkelzaad en koriander), het glutenarme Spelt, en Lorre (Sour met mango en passievrucht).

Hopveld

In het voorjaar van 2020 begon de brouwerij met de aanleg van een hopveld met 50 hopplanten bij de brouwerij. In 2021 waren er nog ongeveer 20 hopplanten over.

Eigenaren

(2015-heden)
(2015-heden)
(2015-heden)
(2019-heden)
(2019-heden)
(2019-heden)

Brouwers

(2015-heden)
(2022-heden)
(2015-2018)
(2019-2021)

Bieren (15)

Regulier assortiment

Amsterdams Wit Brassers Blond Katzwijm Ketelbinkie Pieremegoggel Scheepsbok Spelt Zeebonk

Overig

De Hoppenaar DDH India Pale Lager Klapgijp #1 Klapgijp #2 Klapgijp #3 Lorre Melkmeisje Zwartbaard

Niet meer gebrouwen bieren (7)

Overig

IJsbreker Latitude #1 Naecktstrand No Barley Wine Watergeus Zeearend Zeeschuimer

Organisatie Bierevenementen

    Website

  1. Brouwerijenronde Amsterdam Hop On Hop Off 2021
  2. Homelanding 2023
  3. Speciaalbierfestival Brouwerij Homeland x Het Scheepvaartmuseum 2024
  4. Homelanding 2024

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur