Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Rockin' Ludina Brewery

Brouwerij

Opgericht: 2015

Hoofdtype

(2015-2017) Brouwerijhuurder
(2017-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website Website

KvK-registratie: Progress Events B.V. (08134502)

- Brouwt ook voor andere brouwerijen (2018 - )

Contactgegevens

Provincie: Groningen

Telefoon: 050-7210901
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Aarhusweg 5-19
9723 JJ Groningen

Postadres

Reitdiephaven 373
9746 RG Groningen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Ja

Horeca

Café De Toeter

Geschiedenis

Rockin' Ludina is gestart in 2015 als brouwerijhuurder. De eerste brouwers waren twee medewerkers van het Groningse Café De Toeter: Sjoerd Tjio en Devin Ummels. De eigenaar van Café De Toeter, Maik van Heerd, is organisator van het groots opgezette Bierfestival Groningen, is de eigenaar van de brouwerij.

In eerste instantie maakte de brouwerij gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Rodenburg in Rha om de proefbrouwsels in een grotere hoeveelheid, namelijk 1.000 liter, te kunnen brouwen. De brouwerij werd officieel gepresenteerd op 19 juni 2015 met de introductie van het eerste bier: First Mate Brown Ale. De proefbrouwsels van 50 liter werden destijds gebrouwen in het ruim van de Ludina, een Groningse tjalk die in 2015 werd overgenomen en omgebouwd tot terras van Café De Toeter.

De Ludina is een unieke Tjalk uit 1908 gebouwd in Foxhol en een zusterschip van de Rikste (1910). Het schip begon in die tijd als vrachtschip/woonboot. De eigenaren hadden met hun schip een woonplek en baan in één. Ton Los is ook lang eigenaar geweest van De Ludina. Kap’ton Los was gek op zijn Tjalk en koken. Vandaar dat hij zijn eigen ‘private dining’ organiseerde in het schip. Nadat Ton Los overleed, is de Ludina onderdeel geworden van Café De Toeter. De Tjalk werd vanaf juli 2014 gebruikt voor het hobbybrouwen van bier. In het ruim van de Tjalk werden meerdere recepten ontwikkeld. De brouwerij is vernoemd naar deze Tjalk.

In de loop van 2015 vertrokken Sjoerd en Devin bij de brouwerij. De roerstok werd overgenomen door Jurjen Verver en Maik van Heerd zelf. Tot 2017 werd er (vaak aan boord van de Ludina) gebrouwen met een Speidel brouwketel van 50 liter. Voor de grotere volumes werd uitgeweken naar andere brouwerijen.

Eind 2015 is op een industrieterrein in Groningen aan de Aarhusweg een nieuwe, ruimere brouwlocatie ingericht. Sinds begin 2017 beschikt de brouwerij over zijn eigen brouwinstallatie. Deze werd overgenomen van brouwerij Leidsch Bier uit Leiden. De speidel wordt nu af en toe nog gebruikt voor live brouwdemonstraties onder leiding van brouwer Jurjen Verver.

Meer info en foto-materiaal is te vinden op de website van Harry Pinkster.

Eigenaren

(2015-heden)

Brouwers

(2015-heden)
(2015-2020)

Bieren (3)

Overig

Firstmate Brown Ale Hop On Board Smokin' Ludina

Niet meer gebrouwen bieren (12)

Overig

Barrel Project Laphroagh Barrel Project Mcduff Barrel Project PX Barrel Project Sherry Oloaoso Barrel Project Tres Hombres D'Olle Grieze Brut IPA d'Olle Grieze Schwarzbier D'Olle Grieze Session Shut The B*ck Up Wilde Vrienden Grape Ale 2,5 jaar Bretttûne 1,5 jaar Wilde Vrienden Grape Ale 2,5 jaar Bretttûne 3 jaar Wilde Vrienden Grape Ale 2,5 jaar Bretttûne Rode Wijn Kers

Oude logo's

2015

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur