Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Borghman

Brouwerij

Opgericht: 2015

Hoofdtype

(2015-2016) Brouwerijhuurder
(2016-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer TripAdvisor Untappd Website Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij De Borghman (63321734)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 0543-450089
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

't Zand 25
7126 BG Bredevoort (gemeente Aalten)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Op afspraak is een proeverij en rondleiding door de brouwerij mogelijk.
Bierverkoop: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

  • "Borghman, een beetje Achterhoek voor iedereen!!!"
  • "Ex Oriente Cerevisia"
  • "Achterhoeks Eigen Wijze"

Sinds 2015 wordt er weer gebrouwen in Bredevoort. De brouwerij is het initiatief van Gerco en Carin Honders en Robert en Lynne van Doorn. Gerco brouwt als hobbybrouwer al bier sinds 2010. In een 4 hl systeem vloeit er enkele malen in de week weer bier door de leidingen. Er worden Achterhoekse ingrediënten gebruikt; hop van Hogenelst uit Zieuwent, mout van Masterveld uit Ratum-Winterswijk en water uit Bredevoort. De bieren zijn van hoge gisting en worden niet gefilterd of gepasteuriseerd; dus puur natuur. Met trots is Borghman bier een echte Achterhoekse Eigen Wijze.

De brouwerij is gevestigd op de plek waar vroeger het kasteel Bredevoort stond, het kasteel heeft dan ook een plaats op de etiketten.

Op 8 juli 2014 besloot de gemeenteraad van Bredevoort het pand Boek op 't Zand niet meer zelf te exploiteren en lokale marktpartijen gelegenheid te geven dit te doen en daarvoor een plan te maken. Zes partijen werden aangeschreven en twee dienden er een plan in. De vereniging Bredevoorts Boekenbelang wil een Cultuurkwartier van de oude school maken met allerlei winkeltjes. Atelier 't Aanzicht wil de al bestaande activiteiten in de school uitbreiden met brouwerij De Borghman. Burgemeester en Wethouders kozen voor het laatste initiatief. Voorwaarde van de gemeente voor elk plan was dat Atelier 't Aanzicht er onderdeel van zou zijn. Gerco Honders van 't Aanzicht heeft voor de overige ruimte in de school bedacht dat daar de ambachtelijke bierbrouwerij De Borghman wordt gevestigd met proeflokaal, een verkoopruimte en een expositieruimte. De terugkeer van een brouwerij past goed bij de geschiedenis van het vestingstadje. Uit een lijst van 1635 blijkt dat er toen 10 bierbrouwers waren. Honders denkt ook dat De Borghman een goede toevoeging is aan het aanbod in Bredevoort. Hij zal er niet alleen zelf bier brouwen, ook bedrijven en de gemeente zouden hier hun eigen bier kunnen brouwen. Het plan van Honders heeft volgens de gemeente toegevoegde waarde en geeft een stabiele basis voor de exploitatie van de oude school. Daarom kiest de gemeente voor combinatie van het atelier en de brouwerij. Voor de nieuwe functie is een aangepaste omgevingsvergunning nodig. Zodra die er is kan Honders aan de slag. De gemeente geeft de oude school in erfpacht aan de nieuwe exploitant. De erfpachtovereenkomst wordt op 15 april 2015 ondertekend.

Op 23 september 2016 werd het eerste bier, Borghman Blond, gepresenteerd. Deze batch was nog gebrouwen bij Brouwerij D'n Drul.

Op 21 september 2016 arriveerden de brouwketels. Vanaf eind 2016 wordt er in de voormalige school aan 't Zand gebrouwen en hoeft er niet meer thuis te worden gebrouwen.

Een bierbrouwerij met café-huiskamer met naast de eigen bieren ook meer dan 75 andere bieren, winkel en terras.

Eigenaren

(2015-heden)
(2015-heden)
(2015-2018)
(2015-2018)

Brouwers

(2015-heden)
(2015-heden)

Bieren (9)

Regulier assortiment

A.P.A. Blond Bock Dubbel Kindel Royaal Starcke Borgh Winter

Overig

Rondje

Niet meer gebrouwen bieren (12)

Regulier assortiment

Weizen

Overig

Abraham Brilliant Disguise D'rann Pilsner Glazenier Bier Halslager Molenmakkers voor mekaar Jubileumbier MEC 75 Jaar Kruibok Molenmakkers voor mekaar Limited Edition A.P.A. MPA Molenmakkers voor mekaar Rots Bouw Rots Bouw 140 Jaar Vakmanschap 1877-2017

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur