Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Groninger

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2015
Gestopt: 2019

Namen

(2015-2015) Craft Brewery Groninger
(2015-2019) Brouwerij Groninger

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

Provincie: Groningen

Postadres

Groningen

Geschiedenis

Aanvankelijk maakte de brouwerij gebruik van de brouwfaciliteiten van Admiraals Bierbrouwerij en Sallandse Landbier Brouwerij. Initiatiefnemer is Marco Attema, werkzaam als ambtenaar bij de gemeente Assen. Naast Marco kent de brouwerij nog 6 aandeelhouders met allen hun eigen discipline en rol binnen de brouwerij. In 2015 werd er 160 hl geproduceerd.

Begin november 2015 veranderde de brouwerij haar naam van Craft Brewery Groninger naar Brouwerij Groninger.

Voor de Spelt Pale Ale en de Oerspelt Weizen, wordt de oerspelt afgenomen van Landgoud uit Kloosterburen. Hero Havenga (mede aandeelhouder) is samen met zijn ouders boer en eigenaar van Landgoud. Naast de spelt heeft Hero hop aangeplant en wordt zijn vlierbloesem gebruikt voor een special. De hop is begin september 2017 voor het eerst geoogst en wordt verwerkt in een van de eerste nieuwe brouwsels van Brouwerij Groninger. In het voorjaar van 2017 heeft de Spelt Pale Ale op het internationale Concours de Lyon een zilveren medaille gewonnen.

In september 2019 maakte de brouwerij bekend de brouwactiviteiten te staken. Dat deden zij door de volgende tekst op hun website te publiceren:

DE GRONINGER WOLF VERLAAT HET LAND

De liefde voor speciaalbier en het enthousiasme voor het ontwikkelen van nieuwe smaken bracht ons in 2014 samen. De 9 oprichters van Brouwerij Groninger; 8 mannen en 1 vrouw. Met streekgebonden ingrediënten waar mogelijk, altijd kwaliteit en bijzondere smaken. Ontwikkeld in Groningen waar ‘Groninger’ zijn roots heeft. Nu 5 jaar later is het tijd om weer terug te gaan naar het idee waar het allemaal mee begon; de liefde voor speciaalbier en het brouwen van bijzondere bieren.

In de afgelopen vijf jaar is zowel onze hobby als het speciaalbier-landschap steeds professioneler geworden. Een wereld die ons naast onze reguliere banen, druk bezig houdt. Geregeld zitten we bij elkaar om de voortgang van de brouwerij te bespreken. We zijn een gezonde brouwerij met kenmerkende bieren in de horeca, slijterijen en supermarkten. Maar onze hobby lijkt een beetje uit de hand te zijn gelopen en is zo langzamerhand meer en meer ‘serious business’ geworden.

Om iets nieuws te beginnen moet je het oude afsluiten

Zo langzamerhand kregen we het gevoel dat we allemaal twee banen hadden en dat was nooit de bedoeling. Dus na vijf jaar stoppen we eind 2019 met de activiteiten van Brouwerij Groninger. Onze kenmerkende Groninger wolf verlaat daarmee het land. Daarna hebben we weer tijd om op te pakken waar we ooit voor zijn begonnen, namelijk het brouwen van mooie en bijzondere speciaalbieren. Hoe we dit precies gaan invullen weten we nog niet, maar we kijken er nu al naar uit.

We bedanken iedereen voor de fijne samenwerking en onze fans voor het drinken van ons bier! Wij hebben gebrouwen, genoten, geleerd en gewonnen volgens ons motto: ‘It’s better to be a wolf for a day, than a sheep all your life!’

Meer info is te vinden op de website van Harry Pinkster.

Eigenaren

(2015-2019)

Brouwers

(2015-2019)

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Regulier assortiment

American Pale Ale Meibock Oerspelt Weizen Oktoberfest bier Spelt Pale Ale Sweet Stout Traditional Bock

Overig

d'Olle Grieze Schwarzbier D'Olle Grieze Session Vlier Weizen

Oude logo's

2015

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur