Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Wageningen

Brouwerij

Opgericht: 2013

Namen

(2013-2017) Brouwerij Wageningen
(2017-) Stadsbrouwerij Wageningen

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer TripAdvisor Twitter Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij Wageningen (57469806)

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-36300440
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

1e Kloostersteeg 5
6701 DL Wageningen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden:  
Het proeflokaal van de brouwerij is gevestigd in Café Rad van Wageningen naast de brouwerij.
Rondleidingen:  
Rondleidingen zijn op aanvraag mogelijk vanaf tien personen. Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert de brouwerij om 14 uur een Open Proeverij & Rondleiding, waarbij men op individuele basis kan aansluiten.

Horeca

Café Rad van Wageningen

Hopveld

Stichting De Hoge Born

Geschiedenis

Op 14 maart 2013 werd de brouwerij ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel als Brouwerij Wageningen. Op 1 april 2013 werd de sleutel van het bedrijfspand ontvangen. De brouwerij voert sinds 1 mei 2017 de naam Stadsbrouwerij Wageningen. De brouwerij oriënteert zich op de lokale markt. De bieren worden gebrouwen in een eigen brouwerij met lokale gerstemout.

In 2013 begonnen Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing met een dertig liter thuisbrouwinstallatie waarmee ze honderd liter bier konden brouwen op één dag. Deze installatie werd in 2014 vervangen door een brouwinstallatie van het merk Speidl met een brouwcapaciteit van tweehonderd liter met vijf vergistingstanks. In de beginjarenwerd er nog regelmatig extern gebrouwen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, maar sinds 2015 worden alle bieren in de eigen brouwerij gebrouwen.

De brouwinstallatie uit de begindagen is nog incidenteel in gebruik om bier op locatie te brouwen. Zo is deze installatie eind 2015 gebruikt om de eerste batch Drost van Wageningen te brouwen in de welfkelder die vroeger bij het kasteel van Wageningen hoorde, het oudste monument van Wageningen.

In november 2017 kreeg de brouwerij van de gemeente toestemming om te verhuizen van het industrieterrein naar het stadscentrum. De verbouwing startte in 2018 en per 1 maart 2018 was de verhuizing een feit. Medio 2019 stroomde het eerste bier uit de ketels. Om de financiering rond te krijgen werd een succesvolle crowdfunding-campagne georganiseerd, hetgeen ook een uniek crowdfundingsbier heeft opgeleverd: een espresso koffie porter Bunna Poeth met 1600 kopjes verse espresso. De professionele brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 1.000 lieter is in eigen beheer ontwikkeld rondom een Meura 2001 Micro maischfilter. Dit filter biedt meer mogelijkheden om met ingrediënten te variëren en levert 10-15% meer rendement op. De ketels en vergistingstanks zijn volgens onze eigen tekeningen in Nederland gebouwd.

De brouwerij werkt met twee lokale boeren en Vloermouterij Masterveld samen voor lokale mouten. Voor distributie wordt een lokaal gebouwde transportfiets gebruikt. De sterke lokale oriëntatie betekent ook dat de bieren alleen in de directe regio verkrijgbaar zijn. In het voorjaar van 2023 werd 30 ton gerst van drie verschillende lokale boeren vermout bij Mouterij Dingemans. In het najaar van 2023 werd 5 hectare wintergerst ingezaaid op een stuk grond gelegen op 4 km van de brouwerij. Op de website van de brouwerij staat een artikel over het commitment van de brouwerij aan lokale granen: Wij waken over onze granen.

Ook de naast de brouwerij gelegen brewpub Café Rad van Wageningen van de brouwerij is lokaal georiënteerd. Op de twaalf tapkranen worden vooral de bieren van de brouwerij zelf geschonken maar er is ook altijd een cider van één van drie lokale cidermakers van de tap. Daarnaast is er een wisseltap en blikkenkoelkast met een iets minder lokale inhoud. De vruchtensappen en wijnen zijn weer wel lokaal, net als de meeste snacks: lokale kaas en bokbierkaas. Op vrijdag en zaterdag  wordt de "kroeghap" geserveerd: huisgemaakte (vegan) hamburger met een broodje van een lokale bakker. Een Wageningse hit zijn ook de huisgemaakte vegan oesterzwambitterballen.

Twee keer per jaar organiseert de brouwerij samen met de bibliotheek een proeverij: Bier en Boeken, de enige echte literaire bierproeverij! Vijf lokale bieren van de brouwerij gaan vergezeld van literaire bijdragen van vijf lokale schrijvers. De schrijvers krijgen een fles bier ter inspiratie en enkele weken later vindt de proeverij plaats, waarbij de schrijvers hun werk voordragen.

Eigenaren

(2013-heden)
(2013-heden)

Brouwers

(2013-heden)
(2013-heden)
(2023-heden)

Bieren (16)

Regulier assortiment

Bunna Poeth Drost van Wageningen Engelandvaarder Engelbewaarder Hermelijn Hop Lovin Criminal Momfer de Mol Mordicus Raddraaier Radler Tsarina Wagenings Hout Bruin

Overig

Graan Geluk Otto II van Gelre Tsaar van Wageningen Velhorst Blond Wagenings Hopfen Blut

Niet meer gebrouwen bieren (5)

Overig

Against The Grain Bengel Special Edition Darwin No Barley Wine Russet Duet

Organisatie Bierevenementen

  1. Open Proeverij @Café Rad van Wageningen, 2 april 2022
  2. Bier en Boeken 2022
  3. De Kunst van het Bier Proeven @Stingerbol, Ede (Gelderland), 26 augustus 2023

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's

2013

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur