Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Naeckte Brouwers

Brouwerij

Opgericht: 2012

Namen

(2012-2019) De Naeckte Brouwers
(2019-) Naeckte Brouwers

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Naeckte Brouwers Bovenkerk B.V. (69058075)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 020-7895689
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Weverij 5
1185 ZE Amstelveen

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee

Aangesloten bij

CRAFT

Horeca

Gerrit

Vestigingen

(2017-heden)
(2023-2024)

Eigenaar van

(2019-heden)

Geschiedenis

Amateurperiode
In 1988 heeft Jan Albert van der Veen met een pan op het fornuis de eerste stappen gezet om thuis bier te brouwen. In 2001 heeft Michel Lagrand zich bij hem aangesloten en is er een start gemaakt om samen bier te brouwen met een zelf nieuw in elkaar geknutselde brouwinstallatie en 30 liter brouwketel met elektrische verwarming. De bieren werden steeds beter en de kring van liefhebbers steeds groter. In 2009 is daarom een nieuwe brouwinstallatie gebouwd met capaciteit tot 90 liter. In de nieuwe installatie was het brouwproces nog beter onder controle, waardoor de groep liefhebbers van de bieren nog groter werd.

Commercieel
In 2011 besluiten beide brouwers contact te zoeken met grotere (micro) brouwerijen om de recepten in het groot te brouwen. Bij Brouwerij Boelens in België zijn de brouwers in de gelegenheid gesteld om zelf hun recepten te brouwen in de 500 liter installatie van de kleine brouwzaal aldaar. Naast de enorme kennis die zij opdoen door zelf deze installatie te mogen bedienen, houden zij zo ook zelf de controle over het eindresultaat en blijft het hun eigen bier. In 2012 gebruikten zij hun eigen installatie alleen nog voor het ontwikkelen en verfijnen van nieuwe en bestaande recepturen. Voor alle grote batches wordt afgereisd naar België.

Brouwinstallaties
30 liter elektra ketel: De kleine installatie (uit 2001) wordt slechts nog af en toe gebruikt voor nieuwe experimentele bierrecepten. Maischen en koken geschied in dezelfde ketel.

Proefinstallatie: Deze installatie bestaat uit 2 RVS ketels van 110 liter die middels een koperen buizenstelsel en magneetpomp met elkaar zijn verbonden. Door verschillende kranen kunnen de brouwers op verschillende manieren van de ene ketel naar de andere pompen, leidingwater aanvullen of vloeistoffen wegpompen naar bijvoorbeeld kookketel, koeler of vat. De rechter ketel wordt gebruikt voor maischen (in aantal temperatuurstappen verwarmen van het beslag (water en mout). Om goed rendement te halen roeren de brouwers het geheel door met een roerwerk van een kolomboor en zelfgemaakte spiraal welke een subtiele kolk geeft en het beslag rustig laat ronddraaien. Onderin de pan ligt een RVS rooster. Na het maischen word het wort weggepompt naar de linkerpan en wordt de bostel gespoeld (mouten welke achterblijven in de rechterpan) met warm water welke ook naar de linker ketel gaat. Het koken geschied in de linkerpan. Voor het snel afkoelen van de hete wort wordt een zelf gemaakte tegenstroomkoeler gebruikt.

Eigen Brouwerij
In juli 2013 werd bekend gemaakt dat men een eigen micro-brouwerij (10 hl) ging openen in Amstelveen op industrieterrein Bovenkerk. Om de brouwinstallatie te bekostigen werd een actie gestart om de brouwerij gedeeltelijk middels crowdfunding te financieren. Deze wijze van financieren verliep voorspoedig. Er werd een pand gehuurd aan de Weverij 5 in Amstelveen. Dit pand werd eerst door de eigenaar grondig verbouwd. De binnenzijde van het pand werd voor een groot gedeelte gesloopt en de plafonds en alle elektra- en waterleidingen werden verwijderd. Daarnaast werden een aantal zaken verwijderd die voor de brouwerij niet handig waren, zoals een voorportaal, een kantine en een hal. Er kwam een nieuw verhoogd plafond tegen het dak aan en alle elektra-, gas- en waterleidingen werden opnieuw aangelegd op plaatsen waar de brouwers dit noodzakelijk achtten. Tegelijkertijd werd in een werkplaats in Harskamp de laatste hand gelegd aan de door de brouwers zelf ontworpen brouwketel en filterkuip. In een fabriek in Haarlem werden de gasbranders gemaakt die benodigd zijn voor de verhitting van de brouwketel. Eind september 2013 kwamen er 4 lagertanks van ieder 1,500 liter vanuit Italië. In het najaar van 2013 kon men beginnen met brouwen in de eigen installatie. Begin 2014 komen daar nog twee tanks van 2.500 liter bij. Per maand kan er vanaf dat moment 8.000 liter worden geproduceerd. In mei 2014 werd er vier keer per maand gebrouwen. Later dat jaar werd de frequentie opgevoerd naar acht keer per maand.

Ook maken diverse brouwerijhuurders gebruik van de faciliteiten van de brouwerij, waaronder de Bourgondische Brouwers.

Start Crowd Funding campagne voor nieuwe brouwerij en proeflokaal
In 2017 komt er de kans om een tweede brouwerij met proeflokaal te vestigen op de mooist denkbare plek in Amstelveen, de voormalige Annakerk aan de Amsterdamseweg. In deze sfeervolle kerk uit 1927 gaat men een samenwerking aan met Heem Locatieverhuur en ANNA proeflokaal om een unieke ontmoetingsplek voor iedereen te creëren met een mooie mix van maatschappelijke en culturele activiteiten. Een ruimte voor een brouwerij, proeflokaal met Naeckte Brouwers bier en (lokaal) lekkers, expositieruimte voor (lokale/startende) kunstenaars, muziek- en theaterpodium en zaalverhuur. Meer informatie: crowdfunding pagina of op de website www.anna-amstelveen.nl

Op 24 november 2017 werd het proeflokaal en de tweede brouwerij van de Naeckte Brouwers en vergaderlocatie van de Heem Locaties en Kunst- en Cultuurcentrum geopend. De ketels van de Naeckte Brouwers volgen in 2018.


De Naeckte Brouwers, 31 mei 2018, Tim Castricum

Op woensdag 3 oktober 2018 opende de brouwerij officieel de tweede brouwerij en proeflokaal ANNA.


PINT Online Bierproeverij 7 (30 juni 2023) • De Bierverbinding (3 juni 2023)

Naeckt in het Wild

Instagram Facebook

In juli 2021 komen ze met het label Naeckt in het Wild. Amstelveense bieren gebrouwen met bijzondere gistculturen. Deze bieren hebben tijdens veelal maandenlange rijping unieke aroma's en spannende, complexe smaken ontwikkeld, waardoor steeds iets nieuws valt te ontdekken.

Eigenaren

(2012-heden)
(2012-heden)
(2012-heden)
(2012-heden)

Brouwers

(2012-heden)
(2012-heden)
(2022-heden)

Bieren (12)

Regulier assortiment

Amazone Dirndl Elegast Elser Feeks Grand Cru Lichtekooi Lieve Naeckte Bock Naeckte Non Zonnegloed Nimf

Niet meer gebrouwen bieren (21)

Overig

Alpha Aurigae Red Grape Ale Alpha Centauri White Grape Ale Elegast Bourbon Barrel Aged Gijs Pilsener Haedi Brett Saison Hophop Maia Miss Mimi Naeckt Voor Pampus Naecktstrand Nashira Overseas Rampzalig Road To Nowhere SHIPA Citra SHIPA Mosaic Tien Tien Hennessy Vatgerijpt Tigerlily Woerkumer Kikuît Zonnegloed Gin Barrel Aged

Organisatie Bierevenementen

  1. Festival des Saisons 2019
  2. Naeckt in de zon! 2019
  3. Ontmoet & Groet Naeckte Brouwers @De Bierkoning, 2 juli 2022
  4. Festival des Saisons 2022
  5. Fresh Beer Friday [New Beer Alert] | SHIPA Citra @Naeckte Brouwers Annakerk, 17 februari 2023
  6. Beer Release Party // Naecktstrand (collab met Brouwerij Homeland) @Naeckte Brouwers Annakerk, 16 maart 2023
  7. Festival des Saisons 2023

In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur