Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Terschellinger Bieren

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2011

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: VOF Terschellinger-Bieren (01137412)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Friesland

Telefoon: 06-27182189
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Baaiduinen 32
8884 HJ Baaiduinen (gemeente Terschelling)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja, op andere locatie (zie Horeca)
Openingstijden: Bierproeverijen op afspraak

Horeca

B&Bcafé De Stormvogel Proeflokaal De Korenmaat

Geschiedenis

In 2005 werd Jolle Dijkstra eigenaar van De Stormvogel met appartementenverhuur, bed & breakfast en een dagcafé op Terschelling. Hij begon er met het maken van biologische vruchtensappen en likeuren. Daarna onderzocht hij de mogelijkheden van het brouwen van Terschellinger bier. Hij kwam in België in contact met twee brouwers. Zij ontwikkelden hun bieren in de garage na het volgen van een brouwcursus en wonnen daarna vele prijzen. Eén van hen, Peter van den Borght, begint in 2008 een eigen brouwerij: Brouwerij Lupus in het Belgische Aarschot (later Brouwerij Wolf). Samen met Peter ontwikkelde Jolle de recepten voor de Scelling Blond en de Scelling Stout. Jolle zag graag zijn bier gebrouwen met Terschellinger graan en zocht contact met de Dorsvereniging Helpt Elkander, een groep vrijwilligers die de kunst van het zaaien, oogsten en dorsen van graan in ere houdt. Zij maken daarbij gebruik van stukjes grond van lokale eigenaren. Jolle werkt met de vereniging samen om middels traditionele methodes graan te bewerken tot brouwgerst. Er wordt gedorst met een dorsmachine uit de jaren vijftig.

Terschellinger Bieren zag dus het levenslicht in 2011 toen eigenaren Jolle Dijkstra en Ria Baldee op het idee kwamen om een 'eigen bier' te serveren op het terras van het dagcafé dat ze toen nog bij hun Bed&Breakfast en Appartementen-boerderij De Stormvogel hadden.

Op ambachtelijke wijze unieke bieren brouwen is de missie van Terschellinger Bieren. Deze instelling heeft ze al meerdere onderscheidingen opgeleverd. Er worden ook lokale ingrediënten gebruikt om aan tenminste drie verschillende biersoorten een karakteristieke smaak te geven.

De bieren kun je proeven in het eigen proeflokaal met bijpassende typisch Terschellingse hapjes. Je komt ook meer te weten over het achterliggende brouwproces.


Scelling, 19 december 2019

In september 2019 zijn er 8 bieren in het assortiment. In 2021 is dat opgelopen tot 9 bieren: de Zegelbieren serie Scelling 4 t/m 8 ende Streekbieren serie Duindoorn Tripel, Gagel Goud en Cranberry Quadrupel. Deze bieren zijn gebrouwen onder het label 'Smaaklik', een initiatief dat telkens een ander streekingrediënt centraal stelt. De ontwikkeling van nieuwe bieren gaat door. Voorbeelden zijn: de Tripel Favoriet Xperience met tropische vruchten en 5 wereldse hoppen erin verwerkt, en de St. Laurentius, een strong Scotch Ale.

Eigenaren

(2011-heden)
(2011-heden)

Brouwers

(2011-heden)

Bieren (13)

Regulier assortiment

Scelling 4 Scelling 5 Scelling 6 Scelling 6 Tropical Six Scelling 7 Scelling 8 Scelling Cranberry Quadrupel Scelling Duindoorn Tripel Scelling Gagel Goud Scelling Tripel Favoriet Schylger Stout

Overig

Scelling Cranberry Quadrupel Wijnvat Gerijpt St. Laurentius

Niet meer gebrouwen bieren (5)

Regulier assortiment

Scelling Blond Scelling Gagel Scelling Koan Scelling Stout Scelling Zomer

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur