Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Wispe Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2009

Hoofdtype

(2009-2020) Brouwerijhuurder
(2020-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Pinterest Ratebeer TripAdvisor Twitter Untappd Webshop Website Website Youtube

KvK-registratie: Wispe Brouwerij B.V. (72213086)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Eigen hopveld (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 0294-785587
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Herengracht 16
1382 AE Weesp (gemeente Amsterdam)

Hopveld

Weesperbinnenweg 7
1398 PC Muiden (gemeente Gooise Meren)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Begin 2008 bedachten de oprichters van Wispe en tevens tweelingbroers Jitze en Remko Vellenga om Weesp een typisch eigen bier te geven. Mede gevoed door hun ervaring en kennis op het gebied van bieren werd begonnen met het opzetten van het biermerk Wispe. Het idee ontstond toen Jitze, als toekomstig inwoner van Weesp, zich ging verdiepen in de geschiedenis van de stad. De naam Wispe is één van de oudste benamingen voor de toeristische Vechtstad. De brouwindustrie zorgde in de Gouden Eeuw voor een grote opleving van de Weesper economie. Weesp werd tot over de landsgrenzen bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit en leverde aan steden als Amsterdam.

Aanvankelijk maakt Wispe gebruik van de brouwfaciliteiten van Brouwerij De Leckere. In 2013 wordt 12.000 liter gebrouwen en in 2014 al 20.750 liter. In 2013 wordt het honderdduizendste flesje bier verkocht. De bieren zijn dan door heel Nederland en over de grens in diverse Belgische steden verkrijgbaar. In 2015 verkocht Wispe honderdduizend flessen bier in een jaar.

De plek voor een eigen brouwerij en proeflokaal vinden ze in 2015, in de Sint-Laurentiuskerk. In september 2016 worden de plannen wereldkundig gemaakt. De brouwerij wordt gevestigd in de neogotische Sint-Laurentiuskerk in het centrum van Weesp. Met een brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 1.500 liter. Om de volle aandacht te geven aan het project besluiten ze de (externe) productie tijdelijk terug te schroeven. De broers hadden namelijk naast het bierbrouwen ook nog een vaste baan. Wat ze toen nog niet wisten is dat het een enorme klus van jaren zou gaan worden om de bierbrouwerij in de kerk te openen; het avontuur was beginnen. De broers waren volop bezig met de plannen voor de Sint-Laurentiuskerk toen op 8 november 2016 in de avond, even na half acht, brand uitbrak boven in de kerktoren. Alle bewoners aan de Herengracht moesten hun huis verlaten. Op dat moment staan er op ruime afstand, al honderden mensen naar de brand te kijken. Dan stort de torenspits naar beneden. De spits valt van grote hoogte vlak voor de kerk neer. Rond half elf wordt uiteindelijk het sein ‘brand meester’ gegeven. In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Laurentiuskerk biedt zonder torenspits, lichtkruis en haan een trieste aanblik.

Werklieden rijden af en aan om het puin af te voeren. Als alle vergunningen rond zijn kan in 2017 de verbouwing van de kerk beginnen. Er wordt begonnen met het herstel van de fundering: 130 stalen palen worden diep de grond in geslagen, 30.000 kilo staal wordt neergelegd en 300.000 liter beton gestort. Daarna wordt begonnen aan de bouw van de binnenmuren, verdiepingen, trappen en het leggen van alle leidingen. Tegelijkertijd wordt voor de kerk ook de torenspits opnieuw opgebouwd. Op 8 november 2018 – precies twee jaar na de brand – wordt de nieuwe spits op de kerk gehesen. Een spectaculair moment dat Wispe aangrijpt om hun crowdfunding campagne te lanceren. Met crowdfunding wilde de brouwerij in twee maanden € 150.000 tot € 210.000 ophalen voor de financiering van een deel van de plannen. Op 10 november 2018 was al € 205.000 opgehaald. In juni 2019 arriveren dan eindelijk ook de koperen brouwketels en de enorme lagertanks die stuk voor stuk binnen in de kerk worden geplaatst. Het laatste karwei van afbouwen kon beginnen.

Naast drie koperen brouwketels kwamen er in de kerk acht lagertanks en een afvullijn te staan. Hiermee kan de brouwerij 250.000 liter bier per jaar brouwen. Daarnaast opende men er een proeflokaal, bierwinkel en brouwlab waar nieuwe bieren worden ontwikkeld. Ook de ambachtelijke jeneverstokerij Anker Weesp krijgt een plek in de brouwerij. Op een steenworp afstand van de kerk verbouwt Wispe de hop voor hun bieren.

In oktober 2019 maakte de brouwerij bekend dat in het te openen proeflokaal naast de eigen bieren het pils van Brouwerij De Leckere wordt getapt.

Op vrijdag 14 februari 2020 wordt de brouwerij officieel geopend. Van binnen heeft de Laurentiuskerk een ware metamorfose ondergaan. Door de art deco stijlkenmerken waant een bezoeker zich in de de jaren ‘20 en ’30 van de 20e eeuw. Het interieur van eikenhout, marmer en staal is op maat gemaakt door talloze ambachtslieden. Veel oorspronkelijke kenmerken van de kerk zijn gerestaureerd. Maar het meest in het oog springen de drie grote koperen brouwketels, die boven de zeven meter lange bar op een speciaal daarvoor ingerichte entresol staan. Het Wispe bier stroomt uit een tapmuur die achttien kranen telt. Naast het drinken van de bieren kan er ook worden gegeten. Bij het samenstellen van de menukaart is de samenwerking gezocht met lokale leveranciers. De jenever en likeuren van Anker Weesp krijgen daarbij een speciale plek op de kaart. Verder wordt er ingezet op de nieuwe trend van beertails: cocktails met bier.

De opening van de brouwerij en het proeflokaal betekent niet dat alles klaar is. De restauratie van de toren - de entree van de brouwerij - was nog in volle gang en ook het terras moest nog meer grandeur krijgen. In de loop van 2020 nam ook de stokerij van Anker Weesp haar intrek in de kerk. Deze grenst aan de brouwerij en de bierwinkel. Er worden door de brouwerij en stokerij rondleidingen gegeven en kan men er terecht voor brouwworkshops en proeverijen.

Hopveld

Sinds 2020 heeft de brouwerij een hopveld op het terrein van Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden met 50 hopplanten (Magnum). Het hopveld is te bezoeken. Bij het hopveld staat een informatiebord. Op zaterdag 11 september 2021 werd van dit hopveld de eerste hop geplukt. Nog diezelfde dag werd met de geplukte hop een vershopbier gebrouwen, genaamd Hartenlust. In de loop van 2022 werd de naam van de zorgboerderij gewijzigd in De Bleije Boerderij.

Eigenaren

(2009-heden)
(2009-heden)
(2009-heden)

Brouwers

(2009-heden)
(2020-heden)
(2020-2023)

Bieren (11)

Regulier assortiment

Wispe 0.5 Wispe Blond Wispe Bock Wispe Dubbel Wispe IPA Wispe NEIPA Wispe Porter Wispe Quadrupel Wispe Tripel Wispe Weizen Wispe Wit

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Overig

Kalisse Stout Soet Bier 1635 Wispe De IJsbreker Wispe Tripel Jenever

Organisatie Bierevenementen

  1. Amsterdams Feest @Wispe Brouwerij, 19 maart 2022
  2. Filmvertoning bierstad Weesp en lancering 17e eeuws bier @Wispe Brouwerij, 8 september 2022

Literatuur


In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur