Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Natte Gijt

Brouwerijhuurder

Opgericht: 2011
Gestopt: 2022

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Brouwerij de Natte Gijt (52959473)

- Webshop voor online verkoop (2021 - )

Provincie: Limburg

Postadres

Weert

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Brouwerij de Natte Gijt is opgericht door twee broers met een passie voor bier: Rudy en Marc Nordhausen.

"Brouwerij de Natte Gijt is niet opgericht om groot kapitaal mee te verwerven, maar om mensen kennis te laten maken met bieren die verrassend smaken. Van ons bier moet je kunnen genieten met je vrienden, bier moet plezier brengen!"

In 2008 begon de zoektocht naar lekker bier door in hun eigen schuur op kleine schaal bier te brouwen. Vele proefbrouwsels resulteerden uiteindelijk in hun eerste bier: Hop met de Gijt, waarmee op 28 mei 2011 het Open Nederlands Kampioenschap Amateur Bierbrouwen werd gewonnen in de klasse Licht dikbier (lichte kleur tot 30 EBC en een begin SG van 1060 of hoger). Met de double/imperial IPA werd en passant de tweede plaats in de wacht gesleept. De interesse voor het brouwersvak werd bij Marc Nordhausen gewekt toen hij voor een scheikundeproject op school een appelbier had gebrouwen. De betreffende scheikunde-docent was zelf hobbybrouwer. Bij wijze van experiment liet hij zijn leerlingen zelf bier brouwen. De helft van het brouwsel moest een "regulier" bier worden en aan de andere helft werd appelsap toegevoegd. Het enthousiasme voor het brouwen van bier bracht Marc over op zijn broer Rudy. Er werd begonnen met het brouwen met behulp van kant en klare pakketten. Later werd er een brouwinstallatie gebouwd met een capaciteit van 50 tot 70 liter. Deze werd geplaatst bij Marc. De vergisting en de lagering vond anderhalve kilometer verderop plaats bij Rudy. Inmiddels is Rudy de brouwer en zorgt Marc voor de verkoop.

Brouwerij De Natte Gijt presenteerde hun eerste bier, Hop met de Gijt, op 10 september 2011. Het bier werd gebrouwen in de ketels van Bierbrouwerij De 3 Horne. Per brouwsel werd er bij deze brouwerij 700 liter gebrouwen.

De naam van de brouwerij vindt haar oorsprong in het Weerter dialect. Jonge meiden worden in het Weerter dialect geiten of gijten genoemd. De dellerige types heten "natte gijten". De etiketten van de brouwerij worden ontworpen door Angela Geurts, de vriendin van Rudy. De beide initiatiefnemers droomden van een eigen brouwerij. Ze wilden graag een brouwerij vestigen met een sociale inslag, een sociale werkplaats, vergelijkbaar met onder andere Brouwerij De Prael en Brouwerij Praght.

In november 2011 wonnen Angela en Rudy een ideeënwedstrijd die de Gemeente Weert tijdens de Open Monumentendagen had georganiseerd met het idee om in de leegstaande Fatimakerk in Weert een brouwerij te beginnen. De realisatie van dit project was voor hen helaas geen haalbare kaart.

In 2021 werd er gebrouwen bjj Weerter Stadsbrouwerij en Brouwerij Anders!.

Op 4 september 2022 maakte de brouwerij op Facebook bekend dat zij eind 2022 met de brouwerij gingen stoppen:

Het is ongeveer 11 jaar geleden dat wij met vol trots onze ´Hop met de Gijt´ presenteerde bij Dennenoord. Wat er tussen toen en nu is gebeurd met de Natte Gijt en de bierwereld hadden wij nooit verwacht. Het avontuur is als een raket vertrokken en we hebben heel veel passievolle mensen leren kennen, die allemaal net als ons, gek waren van bier. De samenwerking met collega brouwers, distributeurs, slijters en horeca uitgegroeid tot iets moois waar vooral veel mensen iedere dag veel plezier aan beleven: mooie speciale bieren drinken.

Maar zoals we weten zegt het cliché, aan al het moois komt een einde. En dit is nu ook het geval voor de Natte Gijt: wij gaan stoppen. In de laatste jaren is de zoektocht naar wat ons drive en energie geeft vaker aan de orde geweest. Helaas door corona en persoonlijke omstandigheden is deze drive verder zoek geraakt en is het besluit gevallen om er een punt achter te zetten, het is ‘Op met de Gijt’.

We vinden het jammer om te stoppen, maar het biedt uiteindelijke ook rust en ruimte om opnieuw te gaan kijken waar onze wegen naar toe leiden. Wij zijn super dankbaar voor alle mensen om ons heen, de vrijwilligers en wie dan ook een bijdrage heeft geleverd aan de Natte Gijt. Zonder elkaar was Nederland niet zo’n mooi bierland als wat we nu zijn! En wij zijn trotst dat we hier een kleine bijdragen aan hebben mogen leveren.

Ook gaan we de samenwerkingen missen zoals met onze collabs, Bloodshed Fest, The Hillbilly Moonshiners en LAM!

Voor nu gaan we er nog even tegenaan en komt zeer binnenkort onze laatste DIPA eraan. Daarna hebben we nog een finale Hellegijt B.A. en komt ons sluitstuk met Hooglander (Uwe Hooggijt III).

Nogmaals dank voor jullie support en laten we er nog enkele mooie laatste maanden van maken!

Rudy & Marc

Eigenaren

(2011-2022)
(2011-2022)

Brouwers

(2011-2022)

Niet meer gebrouwen bieren (34)

Regulier assortiment

Gijte Bok Lentebok Hellegijt American Oak Hop met de Gijt Latte Gijt Op Met De Gijt Stoute Gijt Stoute Gijt Barrel Aged Vredesgijt Zevende Gijtje

Overig

#13 Double Black IPA 1 Zwarte Peper Saison Barrel Birthday I - Belle Meade Barrel Birthday II - Jamaican Rum Barrel Birthday III - Linkwood Billy's Brew Smokey Banjo Goat Ale Body And Soul Brave Gijt Dark Goat Doospels Dubbel Gijtebok American Oak Gijtebok Smoked Rye Bock Gijtenbloed Gijtlijster Hellegijt Barrel Aged Buffalo Trace Hellegijt Barrel Aged Ruadh Maor Hellegijt Bourbon Oak Hellegijt French Oak Octo-Gijt Rhubarb Saison Peel Ale Road To Nowhere Uwe Hooggijt II VLAM v2 Waerse Brut Zeeson

In het nieuws

Oude logo's

2011 2011

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur