Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Maallust

Brouwerij

Opgericht: 2011

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Website Youtube

KvK-registratie: Maallust B.V. (50200135)

- Eigen hopveld (2018 - 2020)

Contactgegevens

Provincie: Drenthe

Telefoon: 0592-388971
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Hoofdweg 140
9341 BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen:
Rondleidingen en proeverijen op afspraak.
Openingstijden proeflokaal:
woensdag / donderdag 11.00 - 18.00 uur
vrijdag / zaterdag / zondag 11.00 - 20.00 uur

Aangesloten bij

CRAFT

Hopveld

De Eerste Wijk (Noord Nederlandse Hop)

Geschiedenis

  • "Met toewijding gebrouwen"

In de oude graanmaalderij/drogerij van een voormalige strafkolonie, gerestaureerd door de Rijksgebouwendienst, werd Bierbrouwerij Maallust gevestigd. De brouwerij is vernoemd naar de naam van het gebouw waarin de brouwerij is gevestigd. De brouwerij werd officieel geopend op 12 april 2011 door Pieter van Vollenhoven als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

De voormalige graanmaalderij maakte deel uit van de in de 19e eeuw opgerichte Maatschappij van Weldadigheid, bedoeld als strafkolonie voor het onderbrengen van landlopers, bedelaars en wezen, die een bepaalde tijd in Veenhuizen door moesten brengen. De gebouwen werden gebouwd in 1823 naar een ontwerp van vader en zoon Metzelaar. Het idee was afkomstig van Generaal Johannes van den Bosch, die voor zijn plan instemming kreeg van Koning Willem I. In 1859 werd het geheel over gedragen aan justitie, die de kolonie verder ontwikkelde. De strafkolonie veranderde van "sociaal opvoedend" naar "verplicht straffend". In de volksmond werd Veenhuizen in die tijd ook wel Hollands Siberië genoemd. In het museum, op loopafstand gelegen van de brouwerij, wordt een beeld gegeven van hoe het er in die tijd aan toe ging. In juli 2021 wordt de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoed geplaatst.

Voordat de brouwerij haar intrek nam in het pand fungeerde het pand als oefenruimte voor de brandweer. Hobbybrouwer Henk Timmerman (Zware Jongen nummer 1) hield zich voor zijn werk bezig met het herbestemmen van monumentale panden. Dit leek zijn uitgelezen kans om zijn droom - een echte brouwerij op te zetten - te verwezenlijken. Gert en Carina Kelder van Mommeriete uit Gramsbergen zijn nauw betrokken bij het opzetten van de brouwerij. Een aantal investeerders, 25 Zware Jongens zoals ze zichzelf noemen, hebben in 2004 het initiatief genomen om het gebouw van de voormalige graanmaalderij van de ondergang te redden door er een bierbrouwerij in te vestigen.

Gert Kelder werd gevraagd om als brouwer in het project te stappen. Samen met Carina namen ze in 2011 met z'n tweeën de plek in van één Zware Jongen. Hoewel het project natuurlijk los stond van de brouwerij in Gramsbergen, bood het Mommeriete wel meer mogelijkheden. In Veenhuizen kan er bijna 1500 liter worden gebrouwen, in Gramsbergen was dat maximaal 450 liter. De bottelapparatuur die in eerste instantie werd gebruikt was ook afkomstig van Mommeriete. Deze werd in 2018 weer teruggeplaatst naar Gramsbergen en werd er door Maallust een nieuwe afvullijn van Leibinger gekocht, met een capaciteit van ruim 3.000 flessen per uur.

De brouwinstallatie met koperen ketels van de leverancier Kaspar Schulz uit het Duitse Bamberg is volautomatisch. De brouwerij heeft de beschikking over vier gisttanks van 1.500 liter. Per (week) brouwsel kon er in 2011 1.500 liter worden gebrouwen. Dit komt neer op 750 hl per jaar. De mogelijkheid bestaat om twee keer per week te brouwen. In 2011 werd gestart met vier gist-/lagertanks van 1.500 liter en 2 lagertanks van 1.500 liter. Al snel werd uitgebreid met nog 2 lagertanks van 1.500 liter. Na enige tijd bleek de vraag naar Maallustbieren zo groot dat deze capaciteit niet meer toereikend was. Tijdelijk werden een drietal grotere tanks buiten geplaatst, in afwachting van een vergunning om te mogen aanbouwen en uitbreiden. Vanwege de monumentale status van het pand, had dit nogal wat voeten in aarde. In 2018 kwam de lang verwachte vergunning voor uitbreiding. Er werd een ruimte aan het monumentale pand toegevoegd, waarin vier gist-/lagertanks van 6.000 liter werden geplaatst. De capaciteit van de brouwerij werd zo vergroot naar ruim 3.000 hl per jaar.

In 2013 werd het proeflokaal bestierd door Eelke Ronner, die het proeflokaal als zelfstandig ondernemer pacht van de brouwerij.


Brouwerij Maallust (Veenhuizen), Tasty Tales, 16 december 2016

Begin 2018 nam Maallust een eigen wegwerpfles in gebruik. De brouwerij was daarmee op dat moment - na Jopen Bier - de tweede brouwerij in Nederland met eigen flessen.

In januari 2019 werd de verkoop via meerdere kanalen landelijk uitgerold. De verkoop en distributie bleef in eigen beheer. Hierbij werd de samenwerking gezocht met diverse drankenhandels.

Op 1 juli 2020 wordt het 1000e bier gebrouwen en een jaar later bestond de brouwerij exact 10 jaar. Ter ere van dit 10-jarig bestaan werd een speciaal jubileumbier gebrouwen, de M-10.


PINT Online Bierproeverij 4 (24 september 2021) • De Bierverbinding (12 september 2021)
Thema: Bieren uit Noord-Nederland

Brouwers

In het begin was Gert Kelder zoals gezegd dé brouwer van Maallust. Hij brouwde naast de bieren van Maallust ook maandelijks bieren van Mommeriete in Veenhuizen. In 2014 trad Bert Calkhoven (van de Gulzige Gans in Coevorden) voor vier dagen per week in dienst als brouwmeester van Maallust. Roderick Veuger, die toen al in dienst was bij Maallust als medewerker in de Brouwstaf, werd door Bert opgeleid als zelfstandig brouwer. Daarnaast volgde Roderick de StiBON opleiding en mag hij zich inmiddels Internationaal Biersommelier noemen. Bij afwezigheid van beide brouwers, worden de honneurs waargenomen door Ger Veltman en Henk Timmerman, beide Zware Jongens en amateur brouwers. Bij het bottelen van de bieren wordt dankbaar gebruik gemaakt van een poule vrienden van de brouwerij. Deze, veelal gepensioneerde, mannen zijn een vaste groep en helpen bij diverse activiteiten in en om de brouwerij. Het wekelijkse bottelen op maandag en dinsdag is een vast moment waarop de mannen betrokken worden. Maar ook bij incidentele werkzaamheden in de brouwerij en bij bemensing van de Maallust-stand op bierfestivals zijn zij zeer gewaardeerde medewerkers.

Hopveld

In 2018 realiseerde de brouwerij het Veenhuizer hopveld met 5200 hopplanten in samenwerking met de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen (locatie Norgerhaven). Dit was mogelijk gemaakt door een subsidie die de brouwerij kreeg van de provincie. Vanaf 2020 werd de exploitatie overgedragen aan De Eerste Wijk en Noord Nederlandse Hop. De brouwerij koopt hop van De Eerste Wijk.

Eigenaren

(2011-heden)

Brouwers

(2014-heden)
(2016-heden)
(2011-2014)
(2013-2013)

Personen

Joeri Blaauboer (directeur 2019 - )

Bieren (15)

Regulier assortiment

1818 Armoedzaaier De Deerne Lentebock De Kolonist Weizen Bier De Landloper Bock Bier De Pauper De Vagebond Vienna Bier De Weldoener Blond Bier M-10 Mooie Madam Veldwachter Bock Bier Zware Jongen Tripel

Overig

De Vriendschap Hof van Saksen Blond De Vriendschap Hof van Saksen Dubbel Onderonsje

Niet meer gebrouwen bieren (18)

Overig

Bier van Weldaad d'Olle Grieze De Ambassadeur Blond De Drent Bruun Bier De Gabber Lauwswolt De Vriendschap Tynaarlo De Vriendschap Blokhuispoort De Vriendschap Lauswolt Lifesaver Lust & Zonde (collab) Peerd Tripel Vreemdeling #2 Vreemdeling #3 Vreemdeling #4 Vreemdeling #5 Vreemdeling #6 Vreemdeling #7 Vreemdeling #8

Organisatie Bierevenementen

  1. Maallust Bockfest 2019
  2. Maallust Winterfeest 2019
  3. Oogstfeest Noord Nederlandse Hop 2021
  4. Maallust Lentefest 2022
  5. PINT Excursie De Eerste Wijk / Bierbrouwerij Maallust @Bierbrouwerij Maallust, 17 september 2022
  6. Maallust Bockfest 2022
  7. Maallust Lentefest 2023
  8. Maallust Lentefest 2024
  9. Maallust Bockfest 2024
  10. Eindemaandsborrel @Bierbrouwerij Maallust, 27 december 2024

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur