Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Sallandse Landbier Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2009

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Sallandse Landbier Brouwerij B.V. (50259016)

- Brouwt ook voor andere brouwerijen
- Webshop voor online verkoop (2020 - )

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

Telefoon: 074-2591311
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Ootmarsumseweg 93
7665 RW Albergen (gemeente Tubbergen)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

Na jaren van plannen maken en teleurstellingen hebben twee vrienden uit Hengelo, Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, dan eindelijk hun eigen brouwerij. Na tien jaar was het in 2010 dan eindelijk gelukt en konden zij aan de slag in de voormalige discotheek De Leeren Lampe in Raalte, die na twee jaar gesloten te zijn geweest haar poorten weer opende.

De naam van het Raalter horecabedrijf De Leeren Lampe (het lege glas) is al terug te vinden in 1734. Het archief van het schoutambt Raalte bevat een document uit dat jaar en spreekt over de opdracht van "huis en land, in de wandelinge genaamt de leren lampe". Als start van het bedrijf wordt 1856 aangehouden. Op Sint Crispinusdag (25 oktober) noemt de Raalter meester-schoenmaker en tapper Jan Rientjes zijn herberg aan de weg naar Almelo voor het eerst officieel De Leeren Lampe. Anderhalve eeuw later ontwikkelt De Leeren Lampe zich tot een multifunctioneel zalencentrum en één van de beroemdste disco's Van Oost-Nederland. Als het complex failliet gaat, koopt Korbeld Dranken De Leeren Lampe.

In dit zalencentrum wordt in de kelder de Sallandse Landbier Brouwerij gevestigd. Sinds 2 september 2010 wordt er weer gebrouwen. Op die dag werd de brouwerij feestelijk in gebruik genomen.

De twee geboren en getogen Hengeloërs kennen elkaar al sinds hun vroegste jeugd. Bekend zijn de twee van Brouwerij Huttenkloas, doch de werkzaamheden van de Sallandse Landbier Brouwerij staan geheel los van die onderneming. Ruud van de Gevel, levensmiddelentechnoloog, werkte eerder als brouwer bij Brouwerij De Teut (België). In 1995 stopte hij met zijn werkzaamheden in Neerpelt. Hij volgde de opleiding levensmiddelentechnologie in Bolsward en de brouwopleiding in Gent. Tot 2013 werkte Ruud tevens twee dagen in de week bij Brouwerij De Leckere. Johan Nijhof is belastingdeskundige van beroep. Geruime tijd hebben de twee initiatiefnemers gezocht naar een eigen ruimte om zelf te brouwen. In beeld kwamen een voormalige munitiebunker op het gesloten Vliegveld Twenthe, maar door alle toestanden rondom het eventueel weer openstellen voor het vliegverkeer, strandde dat plan. Ook deelname aan een project in Schalkhaar ging niet door, evenals een voormalig monumentaal voormalig fabriekspand in Hengelo verdween in de prullenmand.

Sallands Landbier is het biermerk van Drankenhandel Korbeld (Oude Linderteseweg 6, 8102 EV, Raalte), de eigenaar van De Leeren Lampe. Dankzij Korbeld beschikt de brouwerij over een distributienet in Raalte en omgeving. De andere poot van het distributienet dankt zij aan het merk Huttenkloas, dat elders in Nederland een gevestigde naam is en met behulp waarvan de brouwerij het merk Sallands Landbier verder kan opbouwen. Er wordt gebrouwen in de kelder van het ruim 150 jaar oude pand. In totaal kan er twee keer 5 hl per dag worden gebrouwen, al naar gelang de behoefte. De ruimte van de brouwerij beslaat 250 m2. De apparatuur is afkomstig van de firma Beckmann de Bassus (BdB) uit het Duitse Rhaunen en heeft een capaciteit van 7 hl. De lagertanks zijn geleverd door Duotank en hebben een inhoud van 10 hl. De brouwerij heeft de beschikking over drie gistingskuipen. In 2012 werd een nieuwe bottellijn in gebruik genomen, afkomstig van Brouwerij De Leckere. Tot die tijd werden de bieren gebotteld met behulp van de afvullijn van de Schlossbrauerei Sandersdorf, waar ook de Huttenkloas-bieren vandaan kwamen. In 2012 werden er één maal in de twee weken op twee opeenvolgende dagen telkens twee brouwsels gebrouwen. Dat is goed voor twee keer 10 hl. Initiatiefnemers Ruud en Johan worden bijgestaan door Robert van Dooremolen.

De Sallandse Landbier Brouwerij brouwt tevens bieren in opdracht. Zo worden er onder andere bieren gebrouwen voor Bierbrouwerij De Eem, Brouwerij Hommeles, Bad Hair Brewing en Bierbrouwerij De Volle Maat. In het voorjaar van 2017 verhuisde de brouwerij van Raalte naar Albergen. Daar vestigden ze zich in het pand van een voormalige slachterij. In 2016 werd er ongeveer 80 hl per week gebrouwen.

Eigenaren

(2009-heden)
(2009-heden)

Brouwers

(2009-heden)
(2015-2019)
(2015-2018)
(2017-2018)

Bieren (11)

Regulier assortiment

Asparagus Donkere Henricus India Pale Ale

Overig

Blonde Johannes Bokkige Theodorus Lebuinus Dubbel Lebuinus Tripel Novello Rudolphus Witte Franciscus Zuiderbier BLIPA

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Overig

Lelie Weizenbier Molen 'De Lelie' Meppeler Grachten Tripel (Sallandse)

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur