Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Graaf van Heumen

Brouwerij

Opgericht: 2009
Gestopt: 2017

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Herberg De Raaf B.V. (10145100)

Provincie: Gelderland

Vestigingsadres

Rijksweg 232 6582 AB Heumen

Geschiedenis

Graaf van Heumen is de Bierbrouwerij annex proeflokaal van Landgoed Bergzicht- De Raaf. Hier worden de speciaal bieren gebrouwen in de unieke ketels van roodkoper & glas. In 1814 startte Joannes van den Broek ondanks de recessie de bouw van Bierbrouwerij Bergzigt. De bierverkoop liep goed en in 1841 nam zoon Frans de brouwerij met veel succes over. Rond 1850 was dit de grootste brouwerij van Gelderland. In 1860 werd het Heumens bier gebotteld en verkreeg het Heumens bier van Brouwerij Bergzigt het predicaat: Hofleverancier van Z.M. Den Koning. Nadat zoon Albert het bedrijf had overgenomen ging de brouwerij in 1920 failliet door de algehele malaise die er heerste die tijd. In 1983 kwam er een nieuwe brouwer Herm Hegger. Er wordt een nieuwe brouwerij opgezet met de naam: De Raaf. Hier werd het eerste Nederlandse Witbier gebrouwen. De vraag wordt zo groot dat men de productie van het Witte Raaf Bier niet meer alleen aan kon. In 1994 wordt het receptuur van het witte Raaf bier verkocht aan Oranjeboom. Brouwer Hegger besluit weer ambachtelijk en kleiner te beginnen in Nijmegen. In 2007 was Constant Keinemans (eigenaar van Brouwtechniek Nederland) op zoek naar een trouwlocatie. Tijdens deze zoektocht kwam hij terecht bij Landgoed Bergzigt De Raaf in Heumen. Hij was meteen verkocht en vatte het idee op om er een nieuwe brouwerij te beginnen. De eigenaar van het landgoed, Fred Kruissen, was meteen enthousiast. De brouwerij werd uiteindelijk gevestigd in de oude kuiperij. Deze kuiperij diende echter volledig te worden verbouwd om er onderdak te bieden aan een brouwerij. Zondags is het proeflokaal geopend, voor de zondagse borrel of kopje koffie. Meestal wordt er op zondag ook gebrouwen. De rest van de week is de Graaf van Heumen zoals de vele andere ruimtes van Landgoed Bergzicht- De Raaf, te reserveren voor besloten feesten en bijeenkomsten.

In oktober 2017 werd bekend dat de brouwerij haar deuren zou sluiten. De enorme dynamiek in de bierwereld zorgt ervoor dat Constant Keinemans het erg druk heeft met zijn bedrijf Brouwtechniek. Ook Fred Kruissen had zijn focus ergens anders liggen en legt zijn passie steeds meer in het organiseren van feesten en partijen op het landgoed. De compagnons hebben daarom in goede harmonie besloten de brouwerij te sluiten. De brouwinstallatie is verkocht aan Brouwhotel Parkzicht in Veendam.

Eigenaren

(2009-2017)

Brouwers

(2009-2017)

Niet meer gebrouwen bieren (12)

Regulier assortiment

Graaf van Heumen Amber Graaf van Heumen Bock Graaf van Heumen Donker Weizen

Overig

Bombarie Bier Doncker Osch Graaf van Heumen Blond Graaf van Heumen Donker Graaf van Heumen Meibock Graaf van Heumen Superieur Graaf van Heumen Tripel Graaf van Heumen Weizen Graaf van Heumen Winterbier

Oude logo's

2009

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur