Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De Zwolse Stadsbrouwerij Hettingabier

Brouwerij

Opgericht: 2008
Gestopt: 2022

Namen

(2008-2013) Stadsbrouwerij Hettinga Bier
(2013-2022) De Zwolse Stadsbrouwerij Hettingabier

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer TripAdvisor Untappd Website

KvK-registratie: De Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier (66749433)

Provincie: Overijssel

Vestigingsadres

Esdoornstraat 3 8021 WB Zwolle
Foursquare City Guide

Hopveld

Boerderij de Huppe

Geschiedenis

Hettinga Bier is in januari 2008 opgericht door Focke Hettinga en Joyce Orsel. Het initiatief is ontstaan uit de passie voor een goed en lekker bier. Hettinga Bier wordt ambachtelijk gebrouwen met gevitaliseerd water in Zwollerkerspel. Gevitaliseerd water heeft een goede invloed op de smaak en kwaliteit van het bier. Het initiatief voor het zelf brouwen van bier is mede ontstaan vanaf het moment dat zij in januari 2007 de internetwinkel de Schellerdriehoek brouwbenodigdheden (www.zelfbrouwen.nl) hebben opgericht.

Productieproces
De beslag- en kookketel hebben een inhoud van 5 hl en zijn uitgevoerd in roestvrijstaal. De beslagketel heeft een roestvrijstalen filterplaat waarmee een goede filtratie wordt verkregen. Vanuit de beslagketel wordt het wort in de kookketel gepompt waar de hop en en kruiden worden toegevoegd. De gemiddelde doorlooptijd van een brouwsel is 7 uur waarna het wort via de koeler zijn weg vindt naar de roestvrijstalen gisttank. Na circa 20 dagen is het wort vergist tot een bovengistend Hettinga Bier. De ambachtelijke bieren van Hettinga Bier zijn veelal van hoge gisting en worden niet gefiltreerd en gepasteuriseerd, waardoor de volle smaak van de gebruikte ingrediënten in het bier aanwezig blijft. Het leveren van kwaliteit staat bij Hettinga Bier hoog in het vaandel.

Lekker en gezond
Naast dat de bieren vooral lekker moeten zijn, streven zij ook naar een zo gezond mogelijk product. Voor het brouwen van het bier gebruiken zij gevitaliseerd water. Het brouwwater wordt voor het brouwproces door een vitaliser geleidt. De vitaliser zorgt er voor dat het water zijn oorspronkelijke structuur krijgt wat de smaak van het bier zeer ten goede komt. Meer meer weten over gevitaliseerd water: www.aquariusvitaliser.info. I

In 2009 was Brouwerij Hettinga Bier 'Held van de Smaak' van de provincie Overijssel. Op een bedrijventerrein in Zwolle kon een geschikte ruimte worden gehuurd en vanaf 2009 kon worden gestart met brouwen. Gemiddeld werd er in 2010 drie tot vier keer per maand gebrouwen. In 2009 werd er nog 50 liter per week gebrouwen. Op 16 februari 2013 werd bekend dat Hettinga Bier verhuisde van bedrijventerrein Marslanden (Voltastraat 17F) naar het voormalige Cibapgebouw in de Zwolse wijk Dieze-West. Vanaf begin maart werd de naam gewijzigd van Brouwerij Hettinga Bier in Stadsbrouwerij Hettinga Bier. Op de nieuwe locatie bevindt zich tevens een proeflokaal. De bieren van Stadsbrouwerij Hettinga Bier worden gebrouwen met brouwgerst die geteeld is op Overijsselse bodem. In 2012 werd samen met vier andere brouwers uit Overijssel en een distilleerderij/akkerbouwer een alliantie opgericht voor het gezamenlijk laten vermouten van Overijsselse brouwgerst tot pilsmout. In 2013 maakte de brouwerij een start met het verbouwen van eigen hop bij de brouwerij. De verwachting is dat deze hop in 2014 kan worden gebruikt gedurende het brouwproces. De brouwerij stelt zich ten doel om zoveel mogelijk grondstoffen uit de eigen regio te betrekken.


Kijkje in de keuken van de brouwerij (16 april 2014)

Hopveld

De brouwerij heeft de beschikking over een eigen hopveldje, gelegen naast Boerderij de Huppe aan de Kleine Veerweg 9 in Zwolle. Het betreft een rij met 30 hopplanten (Cascade). De opbrengst is genoeg om jaarlijks het bier The IPA of the East te brouwen.

Eigenaren

(2008-2022)
(2008-2022)

Brouwers

(2008-2022)
(2008-2022)

Niet meer gebrouwen bieren (12)

Regulier assortiment

Honingbier The IPA of the East

Overig

Agnietenbier Kloosterbier Hanze Dubbel Hanze Tripel IJssel Wit Koningsdag 27-04-2016 Porter Robuust Sassenporter Zachte IJssel Tarwe Zwolse Bock Zwolse Pils

Literatuur Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur