Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Dordrecht

Brouwerij

Opgericht: 2006

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht (24401639)

Contactgegevens

Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: 078-7507227
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Buddingh'plein 20
3311 BV Dordrecht

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: De brouwerij is elke zaterdag geopend voor een rondleiding met proeverij (om 15.00 uur). De kosten bedragen €13,00 per persoon. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk maar wel aanbevolen in verband met de beperkte ruimte. Voor groepen is het ook mogelijk op een andere dag en/of tijd een rondleiding te krijgen. Informatie of aanvragen via rondleidingen@stadsbrouwerijdordrecht.nl.

Geschiedenis

Herman Marres, van oorsprong Limburger en afkomstig uit een bekend Maastrichts brouwersgeslacht, begon de brouwerij – met toestemming van de gemeente - in een kraakpand. Zijn succesvolle thuisbrouwactiviteiten, met onder andere het behalen van het Nederlandse Kampioenschap amateurbierbrouwen, zette hij, samen met anderen, voort in Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht, die in 2006 werd opgericht.

De Stadsbrouwerij heeft als belangrijkste doelstelling om stageplaatsen te bieden, met name aan leerlingen van het MBO en het praktijkonderwijs. Leerlingen lopen stage onder begeleiding van vrijwilligers van de stadsbrouwerij. Voor deze leerlingen is de stage het nieuwe begin van een schoolopleiding en de eerste stap naar een volwaardige plaats in de samenleving. Door het zware accent op stageplaatsen is het brouwproces zo goed als handmatig gebleven. De goede smaak wordt ondersteund door de aangename ‘maatschappelijke bijsmaak’.

De stadsbrouwerij is daardoor uniek in Nederland: vrijwilligers en leerlingen brouwen in twee opstellingen, elk met een capaciteit van 50 liter, met als resultaat ongeveer 320 flesjes (25 cl) bier per brouwdag. Het bier wordt in de varianten Blond, Amber, Dubbel en Triepel 1433, gebrouwen en verkocht. Afnemers zijn diverse supermarkten en slijters, terwijl in een groot aantal cafés en restaurants in de Drechtsteden het bier op de kaart staat.

Hoofdbrouwer bij de oprichting was Herman Marres. In 2016 werd Sjoerd Wolting de hoofdbrouwer in 2021 gevolgd door Henry Abbing. Het brouwteam bestaat uit de hoofdbrouwer aangevuld met een groep brouwers die op wisselende dagen brouwen. In de loop der jaren is een grote groep vrijwilligers betrokken geweest bij het brouwen.

De Stadsbrouwerij is gevestigd in een monumentaal pand in de historische binnenstad van Dordrecht. Het pand maakte als mouthuis deel uit van Dordrechts oudste brouwerij De Sleutel, opgericht in 1433 en na overname door Heineken gestopt in 1968. In de rondleidingen laten de rondleiders zien hoe het handmatige brouwproces werkt en wat daarbij de rol is van de leerlingen en de vrijwilligers.

Eigenaren

(2006-heden)

Brouwers

(2006-2016)
(2016-2021)
(2022-2023)

Bieren (6)

Regulier assortiment

Schapenkopje Amber Schapenkopje Blond Schapenkopje Dubbel Schapenkopje Dubbelbock Schapenkopje Triepel 1433

Overig

De Oude Beer Bier – DOBB

Niet meer gebrouwen bieren (7)

Overig

Koninkrijks Bier oud-Dordrecht Bier Schapenkopje Dordtlesser Schapenkopje Dordtse Donder Schapenkopje IPA Special Edition Schapenkopje Smook Synodebier

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur