Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Breugems Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2010
Gestopt: 2013

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Ratebeer Twitter

- Mogelijkheid voor workshops bierbrouwen
- Sociaal werkbedrijf; werknemers met afstand tot arbeidsmarkt

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Dam 16-18 1506 BD Zaandam (gemeente Zaanstad)

Geschiedenis

Breugems Brouwerij is uniek vanwege haar dubbele doelstelling. Naast een commerciële is dit ook een sociale doelstelling. Het brouwproces vindt plaats met medewerking van "mensen met een makke", zoals brouwer Patrick Breugem het zelf noemt. Zij hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking of een niet aangeboren hersenaandoening (NAH), zoals bijvoorbeeld coma. Ze zijn daardoor moeilijk of niet plaatsbaar in het reguliere arbeidsproces. Deze mensen biedt de brouwerij werkgelegenheid, dagbesteding of re-integratie. Breugems Brouwerij brouwt regiogebonden bier: ambachtelijk gebrouwen biersoorten met een link met de regio Zaanstad. Niet alleen qua smaak, maar ook met regiogebonden namen. De nadruk wordt gelegd op het ambacht bierbrouwen door het gebruik van een traditionele brouwinstallatie en -technieken. Hiermee geeft de brouwerij een antwoord op de groter wordende vraag naar streekproducten in Nederland. Breugems Brouwerij brouwt alle biersoorten op ambachtelijke wijze, met pure en natuurlijke producten. Het bier is van hoge gisting. De verschillende biersoorten zijn bestemd voor verkoop aan zowel de eindgebruiker (lokale consument en toerist) als aan de vak- en groothandel (slijterij, horeca en groothandel).

De oorspronkelijke initiatiefnemers achter de Breugems Brouwerij zijn 'ervaringsdeskundigen'. Zij hebben in het verleden een niet aangeboren hersenaandoening opgelopen. Op grond van hun ervaringen en de zo opgebouwde deskundigheid willen zij andere mensen met dezelfde achtergrond of met een beperking helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Zowel Court-Jan van Beek als Patrick Breugem hebben een coma-achtergrond. Court-Jan was in de periode 2006-2008 betrokken bij het opzetten van deze brouwerij, en is dus een van de mede-oprichters.

Plan: sociale brouwerij in Zaandam
Noordhollands Dagblad, 15 juli 2007
Zaandam - Patrick Breugem en Court-Jan van Beek hebben het plan om in Zaandam een zogenoemde sociale brouwerij te beginnen. Met de brouwerij willen zij mensen met een beperking aan werkervaring helpen. De plannen behelzen een eigen brouwerij, een proeflokaal en een winkel met traditioneel gebrouwen regionale biersoorten. Van Beek en Breugem zijn, zoals zij het zelf noemen, ervaringsdeskundigen. Beiden hebben in het verleden in coma gelegen en een niet-aangeboren hersenaandoening opgelopen. Jaarlijks is er ruimte voor zo'n vijftig vrijwilligers met een beperking. Zij gaan het bier brouwen en bottelen. Het eerste bier is al gebrouwen, toepasselijk Prumjère genaamd.

Rond 2003 schreef Patrick Breugem het bedrijfsplan. Aanvankelijk was het plan een brouwerij in Alkmaar te vestigen, maar het werd uiteindelijk Zaandam. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Een locatie vinden bleek niet eenvoudig. In juli 2010 werd het proeflokaal feestelijk geopend door Freek de Jonge. De opening werd muzikaal opgeluisterd door Harry Slinger (Drukwerk). Op 23 september 2010 kwam de nieuwe brouwinstallatie (Flecks Brauhaus Technik) vanuit Oostenrijk naar Zaandam. De brouwinstallatie bestaat uit twee brouwketels van 500 liter, twee vergistingstanks van 1.000 liter, één vergistingstank van 500 liter en zes lagertanks met een totale inhoud van 6.000 liter. Op 17 oktober 2010 werd de brouwerij officieel geopend. Daarvoor werd er nog gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Huisbrouwerij Klein Duimpje en de Scheldebrouwerij. Van de brouwfaciliteiten van de Scheldebrouwerij werd met name gebruik gemaakt wanneer er grotere hoeveelheden gebrouwen moesten worden. Bij de brouwerij is een royaal proeflokaal aanwezig. In dit proeflokaal werden aanvankelijk dertig bieren op fles en zes bieren op tap geschonken. Maurice de Boer zorgt voor de administratie en de organisatie en Ilona Theunisz houdt het proeflokaal draaiende. Er worden rondleidingen, proeverijen en workshops verzorgd. Daarnaast zijn er regelmatig muziekoptredens. In 2012 werd het proeflokaal gesloten. In januari 2013 werd bekend dat Breugems Brouwerij voorgoed haar deuren heeft gesloten. De combinatie van brouwerij, proeflokaal en sociale onderneming bleek financieel geen haalbare kaart in het centrum van Zaandam. Brouwer Patrick Breugem maakte een doorstart als brouwerijhuurder onder de naam Brouwerij Breugem.

Op 13 februari 2013 heeft de rechtbank de firma Stichting Breugems Brouwerij in staat van faillissement verklaard. Het insolventienummer is F.15/13/86.

Eigenaren

(2010-2013)
(2010-2013)

Brouwers

(2010-2013)

Niet meer gebrouwen bieren (14)

Breugems Amber Breugems Blond Breugems Lente Zoentje Breugems Saens Pilz Breugems Stoutert Breugems Tripel Breugems Winterbier Dubbel Breugems Lentebock Monetje Op Saense Weizen Prumjère Saens Bokkie Zomers Witje

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur