Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij Cambrinus

Brouwerij

Opgericht: 2006
Gestopt: 2022

Namen

(2006-2013) Hanze-Stadsbrouwerij
(2013-2022) Stadsbrouwerij Cambrinus

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd Website Website

KvK-registratie: HANZE-STADSBROUWERIJ B.V. (05072189)

- Mogelijkheid voor workshops bierbrouwen

Provincie: Gelderland

Vestigingsadres

Houtmarkt 56B 7201 KM Zutphen

Geschiedenis

Zutphen werd op 13 juni 2006 verrijkt met Brasserie Hanze-Stadsbrouwerij aan de Houtmarkt 56 in de historische binnenstad van Zutphen, waarin voorheen Mexicaans restaurant Ay Caramba zat.

Naast het cafégedeelte is er ook een authentiek middeleeuws proeflokaal en een gezellig terras. Achterin worden in de brouwinstallatie de speciaalbieren gebrouwen, voornamelijk voor het eigen café.

In Deventer en hun woonplaats Zwolle konden Gerrit en Elice Wolf hun droom niet waarmaken. Gerrit was werkzaam als facilitair directeur bij Essent. Gerrit liep in 2006 al ongeveer 25 jaar mee in de brouwwereld. Zo had hij op dat moment al veel ervaring als hobbybrouwer en was hij ook actief als keurmeester bij het Bier Keurmeester Gilde (BKG). Bij zijn speurtocht naar een geschikte locatie kon hij niet rekenen op de medewerking van de gemeente Deventer en Zwolle.

Blikvanger van de stadsbrouwerij zijn twee reusachtige koperen ketels, die fraai aangelicht in het proeflokaal staan. De brouwinstallatie is aangeschaft bij Fejes & Kaltenecker in het Hongaarse Miscolc. Op maandag 8 mei 2006 werden de ketels geplaatst. Daarnaast is een flessen- en fust-vulmachine aanwezig. Bij aanvang was het de bedoeling om twee keer per week te brouwen. Per keer kan er 5 hl worden gebrouwen.

Het echtpaar Wolf geeft tevens trainingen gemeenschappelijk bierbrouwen. Daarin staat samenwerking centraal. Tijdens het brouwproces doen zich veel momenten voor om bij te sturen, waardoor de deelnemers een brug kunnen slaan naar de praktijk, weet Wolf als ex-directeur facilitair bedrijf Essent en zelfstandig interim- en crisismanager/teambuilder uit ervaring. De training resulteert in 60 tot 80 liter ambachtelijk gemaakt bier en kan op verzoek worden voorzien van een eigen etiket.

In maart 2013 werd de naam van de Hanze-Stadsbrouwerij gewijzigd in Stadsbrouwerij Cambrinus.

Per 1 mei 2022 heeft de brouwerij haar deuren als horecagelegenheid gesloten, de brouwactiviteiten worden mogelijk voortgezet onder de naam Copperz. Vooralsnog focust Copperz op ambachtelijk gestookte distillaten, maar het ligt in de bedoeling om workshops te organiseren en bier te brouwen.

Eigenaren

(2006-2022)
(2006-2022)

Brouwers

(2006-2022)

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Regulier assortiment

Drogenap Tripel Hanzebock Magistraat Sinterklaasbier Witte Wolf Zutphens Blond Zutphens Bock Zutphens Dubbelbock Zutphens Irish Red Ale Zutphens Kerstbier Zutphens Porter

Overig

Fikkie Torenwolf

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur