Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bronckhorster Brewing Company

Brouwerij

Opgericht: 2005

Namen

(2005-2016) Brouwerij Rodenburg
(2016-) Bronckhorster Brewing Company

Hoofdtype

(2005-2010) Brouwerijhuurder
(2010-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Twitter Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Bronckhorster Brewing Company B.V. (65766962)

- Webshop voor online verkoop (2018 - )
- Brouwt ook voor andere brouwerijen

Contactgegevens

Provincie: Gelderland

Telefoon: 06-16478477 (Steve) / 06-16340422 (Yvon)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Rhabergseweg 9
7224 NA Rha (gemeente Bronckhorst)
Foursquare City Guide

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja, ook op andere locatie (zie Horeca)
Openingstijden: Zie http://site.bronckhorster.beer/proeven-beleven/.
Rondleidingen: Zie http://site.bronckhorster.beer/proeven-beleven/.

Horeca

Bronckhorster Proeflokaal Bronckhorster Proeflokaal en Hotel

Geschiedenis

De initiatiefnemer achter Brouwerij Rodenburg is de Engelsman Steve Gammage, die zich in 1980 in Nederland vestigde, alwaar hij een eigen schildersbedrijf begon dat uitgroeide tot een bedrijf met acht werknemers en waar hij ook zijn vrouw Yvon leerde kennen. Steve is oorspronkelijk afkomstig uit Richmond (Noord-Yorkshire). Steve liep al jaren met plannen rond om van zijn hobby, speciaalbier, zijn werk te maken en een eigen brouwerij te beginnen.

Aanvankelijk werden de bieren van Brouwerij Rodenburg gebrouwen met behulp van de brouwinstallatie van Brouwerij De Molen. Aldaar werd er een blond, een tripel en een weizen gebrouwen. In 2008 werd er gestopt met het brouwen in Bodegraven.

In 2010 kwam zijn droom uit en werd zijn eigen brouwerij geopend. De brouwerij is gelegen op een schitterende locatie met uitzicht op de omliggende landerijen. De theorie leerde hij bij de University of Sunderland (Brewlab), alwaar hij de cursussen Practical brewing en Microbiology volgde. In 2007 kregen zijn plannen verder gestalte toen hij een bezoek bracht aan de Brau Beviale in het Duitse Neurenberg. Hij wist er een tweedehands brouwinstallatie op de kop te tikken met een capaciteit van 10 hl, gemaakt door een Duits familiebedrijf in de omgeving van Trier. Pas eind 2009 kon er tot de installatie van de apparatuur worden over gegaan. Hij kreeg hierbij de hulp van BdB Bier Know How uit Duitsland. Eind maart 2010 werden de eerste proefbrouwsels gebrouwen.

Alvorens er kon worden gebrouwen moest er een grondige verbouwing plaats vinden van de grote boerenschuur die stamt uit 1952. Om deze verbouwing mogelijk te maken verkocht Steve zijn schildersbedrijf. In 2002 verkocht hij zijn woning in Steenderen om deze in te ruilen voor een riant woonhuis in het buurtschap Rha (gemeente Bronckhorst) gelegen op 1,5 hectare grond en een zeer ruime boerenschuur van 550 vierkante meter. Deze schuur, van oorsprong een binnenbak met stallen voor de werkpaarden, onderging een ingrijpende verbouwing waarbij een poging werd gedaan om zoveel mogelijk behouden te laten blijven van het oorspronkelijke karakter van het pand. Uiteindelijk verrees er een proeflokaal, vanwaar de bezoekers uitzicht hebben op twee koperen brouwketels die zich bevinden in dezelfde ruimte en eerder dienst deden bij een brouwerij in het Duitse Rheinland.

In 2012 werd het proeflokaal bezocht door 4.000 bezoekers. De zwager van Steve, Anton, geeft rondleidingen, terwijl zijn vrouw Yvon en haar zus Thea de catering verzorgen. In een aparte ruimte staan zes dubbelwandige RVS-ketels die afkomstig zijn uit de Japanse stad Kobe. Daarnaast beschikt de brouwerij over enkele ruimtes waarin onder meer een flessenafvuller en schrootmolen staan opgesteld en één die als warme kamer is ingericht. In 2011 werd er twee … drie keer per week gebrouwen. Per keer wordt er 10 hl gebrouwen. Bij het bedenken van de naam van de brouwerij liet de brouwer zich inspireren door het boek "De geschiedenis van Rhaa". Rodenburg of Vrouwe van Eltens Stede is de naam het pand aan de Rhabergseweg. Het is een zeer oude hofstede. Het pand is sinds 1600 bijna onafgebroken eigendom geweest van de familie Metz. De boerderij werd in 2003 gekocht.

Bronckhorster Blond, Angus Tripel, Herfstbok en Scrooge zijn de namen die Steve en Yvonne Gammage aan de bieren gaven die ze al sinds 2005 op de markt brengen. De Engelsman van geboorte, die al 25 jaar in Nederland woont, heeft sinds hij met zijn partner vier jaar geleden van Steenderen naar Rha verhuisde, plannen om in de boerderij en de schuur een brouwerij onder te brengen. In 2007 brengen ze jaarlijks tussen de 25.000 en 30.000 liter bier op de markt, als de eigen brouwerij eenmaal draait is het doel zo'n 50.000 liter per jaar.

Per 1 april 2016 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Brouwerij Rodenburg naar Bronckhorster Brewing Company. In de loop van 2017 werd er naast de brouwerij een proeflokaal gebouwd. Het bestaande gebouw werd te klein en de brouwerij wilde bovendien de proeverijen scheiden van de brouwruimte.

In augustus 2022 werd bekend dat de brouwerij per 1 januari 2023 een proeflokaal met hotel zal openen in een Steenderens horecapand. De authentieke bruine kroeg blijft behouden. De brouwerij is vanaf 1 januari 2023 de nieuwe uitbater van het horecapand waarin nu nog café-hotel-zaal Heezen gevestigd is. Na een verbouwing van het pand verwacht de brouwerij hier per 1 juni volgend jaar volledig operationeel te zijn en op deze plek een proeflokaal met grand-café en restaurant te openen. Ook komen er volledig vernieuwde hotelkamers. Daarnaast blijft de huidige bruine kroeg behouden. Het geheel gaat Bronckhorster Proeflokaal en Hotel heten.

Eigenaren

(2005-heden)
(2005-heden)

Brouwers

(2005-heden)
(2016-2018)
(2017-2022)
(2018-2022)

Bieren (14)

Regulier assortiment

Angus Triple BBC Four Hooge Heeren Pils James Blond Nightporter Ridge

Overig

Brain Gammage Brok In De Keel Brummens Blond De Groene Buizerd Eigen Weiss IJsselbock Midnightporter Terra Incognita Barrel Aged

Niet meer gebrouwen bieren (39)

Regulier assortiment

Alternative Bronckhorster Herfstbok Bronckhorster Lentebier Bronckhorster Winterbok Dubbelganger Hop Into Spring Hoptimist Hummels

Overig

't Klinkertje 't Witte Huys Abdicatiebier Body And Soul Bronckhorster Dubbelbock Bronckhorster Scrooge Dubbel Brummens Beste Blond Brummens Beste Eigen Weiss Brummens Beste Hooge Heeren Pils Brummens Beste IJsselbock Coop Blond Coop Bock Coop Dubbel Coop Tripel D'Exelse Kracht De Alliantie Hop Into Summer Huysbaas Meeting Point Rise & Shine Road To Nowhere Royal Rha IPA Rye(s) Into Paradise Summersmile Symbiose Bière Blonde Brut Symbiose Bière Pinot Brut Viva La Vida Winter Scrooge Witte Raaf

Barrel Aged Series

No. 37 Imperial Brown Porter Invergordon Whisky No. 38 Speciality Saison Calvados

Organisatie Bierevenementen

  1. Bronckhorster Craft Beer Festival 2019
  2. Bronckhorster Craft Beer Festival 2020
  3. Bronckhorster Barrel Aged Proeverij @Bronckhorster Brewing Company, 12 december 2021
  4. De Groene Buizerd viert St. Patrick's Day @Bronckhorster Brewing Company, 20 maart 2022
  5. Bronckhorster Craft Beer Festival 2022
  6. Bronckhorster Craft Beer Festival 2023
  7. Beer & BBQ - Zes gangen verrassingsmenu @Bronckhorster Brewing Company, 1 oktober 2023
  8. Bronckhorster Barrel Aged Proeverij @Bronckhorster Proeflokaal, 12 november 2023
  9. Bronckhorster Craft Beer Festival 2024

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur