Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Valleibieren Leusden

Brouwerij

Opgericht: 2004
Gestopt: 2013

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd

Provincie: Utrecht

Vestigingsadres

Asschatterweg 233 3831 JP Leusden

Geschiedenis

Brouwerij Valleibieren Leusden werd geopend op 18 september 2004. De brouwerij werd gevestigd in de voormalige kalverenstal van boerderij de Riet van Jan en Cobie de Kruijf. Deze biologische/ecologische boer levert tevens de benodigde gerst en hop. Het mouten van de gerst werd aanvankelijk gedaan in Antwerpen, maar later deed Bert Burger het mouten zelf. De roestvrije mouterij bestaat uit vijf stapelbare roosters waarop twaalf kilo brouwgerst kan liggen. Per keer kan er dus maximaal zestig kilo gerst worden vermout. De bostel gaat naar het vee en het spoelwater wordt vermengd met de koemest en op de akkers gebruikt.

De bierige hobby van Bert Burger (1952) liep uit de hand. Van de keuken kwam hij in de schuur terecht. De schuur heeft een oppervlak van ongeveer 50 vierkante meter. Met zijn recepten sleepte hij al eens een prijs in de wacht. Bert is lid van Wijnmakers- en Bierbrouwersgilde "De Amervallei". Hiernaast was de brouwerij lid van het Klein Brouwerij Collectief. In het dagelijks leven is Bert Burger werkzaam als docent economie HAVO/VWO.

Tot 2007 reisde de brouwer met zijn bier alle bierfestivals af in Nederland. Hij koos er echter voor om het regionale belang te laten prevaleren boven het landelijke belang. In 2011 stond de brouwer, samen met andere producenten, een keer per kwartaal op een speciale markt voor streekproducten in Amersfoort.

Een deel van de brouwerij werd Bert Burger zelf gebouwd. De rest is door een bevriende lasser, Theo den Hartog, in elkaar gelast. Het aantal horeca-bedrijven dat het bier schenkt groeide in 2004 al snel naar vijftien.De etiketten worden ontworpen door Bert Burger en, collega Tekenen, Wilfried de Boer.

In december 2010 werd een nieuwe brouwinstallatie aangeschaft bij Van der Kooy Jubbega Unibrew Nederland, namelijk een Speidel Braumeister met een capaciteit van 2 hl. Daarnaast werden er twee vergistingstanks van 240 liter aangeschaft. Indien er efficiënt wordt gebrouwen kan er 4 hl per dag worden gebrouwen. In 2011 werd bekend dat de boer een nieuwe stal liet bouwen. De oude stal kwam hiermee beschikbaar. De brouwer overweegt om de oude stal in gebruik te nemen om hiermee de brouwcapaciteit te kunnen vergroten. Hierin wordt ook een proeflokaal gehuisvest. Door gebruik te maken van glazen wanden kan het brouwproces door de bezoekers worden gevolgd.

In 2013 stoppen de commerciële brouwactiviteiten.

Eigenaren

(2004-2013)

Brouwers

(2004-2013)

Niet meer gebrouwen bieren (6)

Blondine Brunette Herfstbok Lentebok Tarwewit Winterbier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur