Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

EleganT Bierbrouwerij

Brouwerij

Opgericht: 2003
Gestopt: 2023

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Elegant Bierbrouwerij (28096151)

Provincie: Zuid-Holland

Vestigingsadres

Rozemarijntuin 47 2353 PC Leiderdorp

Geschiedenis

De brouwerij werd opgericht door Erik Gallé en Cees van der Tang (1950). Erik is eigenaar van een organisatie-adviesbureau terwijl zijn compagnon Cees lange tijd werkzaam was bij Sociale Zaken in Rijswijk. De brouwerij had een geringe omvang en de oprichters wilden vooral een regionale brouwerij zijn. De bieren werden gebrouwen in een brouwinstallatie die naar eigen ontwerp door Burggraaff, een Bodegraafs bedrijf voor zuivelinstallaties, is gemaakt. Er werd gebrouwen via een gesloten systeem en het bier werd niet gefilterd of gepasteuriseerd.

Zij brouwden al sinds juni 1996 toen ze hun eerste bier produceerden bij een Russische maaltijd. Vanuit de kooktraditie van de twee vrienden om thematisch voor grote groepen te koken, was een hobby ontstaan. Na een grote mislukking om Kvas te maken bij genoemde maaltijd was hun credo "dat kunnen we beter". De brouwhobby was geboren en eerst uitgeleefd in de schuur van één van hen. Na met meerdere smaken geëxperimenteerd te hebben concentreerden zij zich op de smaken van de vier jaargetijden. Hun hobby groeide uit tot een professionele brouwerij, die voldeed aan de eisen van die tijd op het gebied van HACCP en brouwerijencode. Van hobbybrouwers ontwikkelden zij zich tot ambachtelijke brouwers. Zij koken nog steeds vaak samen, maar vanaf dat moment op basis van en onder het genot van bier. Doel van de brouwerij was de productie van bieren voor de liefhebber, op ambachtelijke wijze gebrouwen zonder toevoegingen en voor de lokale markt gebrouwen.

De bieren van de brouwerij stonden af en toe op de tap bij biercafés in Leiden en werden ook verkocht in de grotere bierwinkels. De etiketten van de brouwerij werden ontworpen door Marco Meijer, zoon van Cees van der Tang.

Op 17 december 2023 was er op de website van de brouwerij te lezen dat de brouwerij verder gaat als één van de merken van de nieuwe Brouwerij De Breek:

EleganTbier gaat verder als een van de merken van deze nieuwe brouwerij aan de Breek in Landsmeer.

Brouwerij De Breek

Eigenaren

(2003-2023)
(2003-2023)

Brouwers

(2003-2023)
(2003-2023)

Bieren (8)

Blondje van de Eerste Liefdesnacht Bruintje Callgirl Deerne Groupie Nimf Springmeid Winterprinses

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Overig

Rembrandt's Saskia

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur