Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Huttenkloas

Brouwerij

Opgericht: 2000

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram LinkedIn Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Huttenkloas B.V. (08086716)

- Webshop voor online verkoop (2020 - )
- Brouwt ook voor andere brouwerijen

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

Telefoon: 074-2590805
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Ootmarsumseweg 95
7665 RW Albergen (gemeente Tubbergen)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Eigenaar van

(2019-heden)

Geschiedenis

  • “Een misdadig lekker biertje”

Brouwer Ruud van de Gevel en salesmanager Johan Nijhof stelden zich in mei 2002 het doel een ambachtelijke brouwerij te stichten in Twente. Voordat het zover was maakten zij gebruik van de brouwfaciliteiten van een andere brouwerij. Ruud en Johan kenden elkaar vanaf hun periode bij de scouting. De plannen om een eigen kleinschalige Twentse brouwerij op te richten stamden uit 1998. Ruud studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de zuivelschool in Bolsward van waaruit hij stage liep bij de Friese Bierbrouwerij. Na zijn studie in Bolsward studeerde hij parttime door aan de Industriële hogeschool van het Rijk voor Chemie-, Textiel- en Landbouw (CTL) in Gent bij professor Baetslé, een autoriteit op het gebied van bier, naast een halve baan in de zuivelindustrie. Van 1990 tot 1995 was Ruud eigenaar van Brouwerij De Teut in het Belgische Neerpelt. Ruud keerde terug naar Hengelo en ging werken in de vleeswarenindustrie.

In Johan vond hij een compagnon om met hem zijn droom te verwezenlijken. Ze besloten niet te hard van stapel te lopen. Ze namen anderhalf jaar de tijd voor de voorbereiding voordat ze in 2000 met hun eerste bier op de markt kwamen. Het werd gebrouwen met behulp van de faciliteiten van de Zuid-Duitse Schlossbrauerei gelegen in een klein plaatsje in de buurt van Ingolstadt. De eisen die de brouwerij stelde was dat er gebrouwen moest worden volgens het Reinheitsgebot (er zou dus niets aan het bier toegevoegd mogen worden) en er moest gebruik worden gemaakt van de eigen gistcultuur van de brouwerij. In 2005 produceerde de brouwerij elke drie weken 50 hl bier. Eén keer per maand werd er afgereisd naar Zuid-Duitsland om hun bier te bottelen. Het bier werd per vrachtwagen naar Twente vervoerd waar het werd opgeslagen in Rossum (bij Oldenzaal). Van daaruit vond de distributie plaats. Het was de bedoeling om uiteindelijk 1.000 tot 2.000 hl per jaar te brouwen.

De meest gevreesde en beruchte struikrover en moordenaar uit Twente was Huttenkloas. Deze schurk, geboren als Klaas Annink, woonde rond 1700 samen met zijn vrouw en zoon in het Twentse buurtschap Bentelo. Hij had het vooral gemunt op marskramers en werd beschuldigd en verdacht van een groot aantal moorden en andere delicten. Bijna iedereen in zijn omgeving had z'n vermoedens, maar hield wijselijk z'n mond. "Denk der um, oene hoes is van hoalt en streu", dreigde Kloas. Zo werd ook Willen Stint, die terugkeerde van zijn handelsreis en een aanzienlijke som geld bij zich had, door Huttenkloas gedood, uitgeschud en onder de grond gewerkt. De kleding van Stint werd netjes gewassen en werd als zondagspak door Huttenkloas gedragen. Toen de kledingstukken herkend werden door de vader van het slachtoffer, was het bewijs geleverd! Alvorens te worden gestraft, werd Huttenkloas, een grote en oersterke kerel, ruim 110 dagen in een dwangstoel vastgeklonken om vluchten te voorkomen.

De brouwerij heeft een eigen bierlijn, en brouwt daarnaast voor verschillende brouwerijhuurders.

In 2021 krijgt de brouwerij een blikkenlijn. Creatievelingen werden in november 2020 uitgedaagd om het bierblik te ontwerpen en het ultieme Huttenkloas gevoel te vangen in het ontwerp.

Eigenaren

(2000-heden)
(2000-heden)

Brouwers

(2000-heden)
(2018-heden)
(2018-heden)
(2015-2019)
(2015-2018)
(2017-2018)
(2019-2019)

Bieren (13)

Regulier assortiment

Asparagus Huttenkloas American Pale Ale Huttenkloas Arme Kloas Huttenkloas Blond Bier Huttenkloas Double IPA Huttenkloas Dubbel Huttenkloas Low Alcohol Mango Ale Huttenkloas Meibok Huttenkloas Pilsener Huttenkloas Russian Imperial Stout Huttenkloas Tripel Huttenkloas Weizen Huttenkloas Winterbok

Niet meer gebrouwen bieren (10)

Regulier assortiment

Huttenkloas Donker Bier

Overig

Hengelo Bier Schipbreuk Smooth Criminal Auchentoshan Smooth Criminal Barbados Rum Smooth Criminal Bowmore Smooth Criminal Jack Daniels Smooth Criminal Laphroaig Smooth Criminal Plain Viva La Vida

Literatuur


Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur