Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Amsterdamse Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster

Brouwerij

Opgericht: 2004

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Twitter Untappd Website

KvK-registratie: De Bekeerde Suster N.V. (58356770)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 020-4230112
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Kloveniersburgwal 6 - 8
1012 CT Amsterdam

Postadres

Postbus 2138
1620 EC Hoorn

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden:
maandag 12.00 - 00.00 uur
dinsdag tot en met donderdag 12.00 - 01.00 uur
vrijdag en zaterdag 12.00 - 02.00 uur
zondag 12.00 - 00.00 uur
Rondleidingen: Ja

Horeca

De Brabantse Aap

Geschiedenis

Begin 2003 kreeg de Beiaard Groep Nederland (met cafés in Amsterdam, Enschede en Hoorn) in Amsterdam de beschikking over de panden en de brouwinstallatie van de voormalige brouwerij Amsterdams Brouwhuis Maximiliaan. Op dat moment voerde De Beiaard een eigen witbier van het vat, namelijk Witte Ros. In het bokbierseizoen was er het eigen bokbier, namelijk Bockros. Voor elk bokbierseizoen werd er een brouwer aangezocht de gewenste Bockros op fust af te leveren. De Beiaard Groep ondernam enkele pogingen om in Hoorn een brouwerij van de grond te krijgen, doch deze pogingen liepen op niets uit. Ook Enkhuizen was nog enige tijd in beeld, maar ook deze plannen strandden. Na diverse constructieve overlegvormen met de Amsterdamse overheid, verklaarde de dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente geen bezwaar te hebben tegen het opstarten van het brouwproces en verklaarde de belastingdienst zich bereid in verband met de accijnzen een vergunning te verstrekken.

Op woensdag 21 mei 2003 werd de brouwerij opengesteld voor publiek. Pas in 2004 zou er ook weer bier voor de verkoop worden gebrouwen in het pand. Het beheer van de brouwerij werd in een aparte stichting ondergebracht: Stichting tot Behoud Amsterdamse Brouwcultuur "De Bekeerde Suster", met als doel het in stand houden van een Amsterdamse brouwerij, het bevorderen van de kennis en interesse voor het brouwen en het ontwikkelen van speciale biersoorten. De verkoop van de bieren bleef aanvankelijk beperkt tot de, bij de Beiaard Groep Nederland, aangesloten cafébedrijven en in exclusiviteit ten behoeve van enkele andere bedrijven. De brouwcapaciteit van de brouwerij bedroeg in 2004 1.000 liter per brouwsel.

De naam van de brouwerij vindt haar oorsprong in het verleden. Het klooster dat in de Middeleeuwen op dezelfde plaats stond was vernoemd naar de Heilige Maria Magdalena van Bethaniën. In dit klooster werden 'gevallen vrouwen' opgevangen. Destijds werd er al bier gebrouwen. Met ingang van 1 september 2003 werd Tom Kremers aangesteld als brouwmeester en verzorgde tevens rondleidingen in de brouwerij. Kremers genoot een opleiding dranken-productietechnologie op HAS-niveau waar het brouwmeesterschap op aansluit. Vanuit de passie voor het brouwersvak verkreeg hij via zelfstudie specialistische kennis van verschillende brouwtechnieken en hield zich bezig met verschillende projecten omtrent bier. Voordat hij in dienst trad van de brouwerij was hij actief bij de Dommelsche Bierbrouwerij, alwaar hij het gehele brouwproces, gistmanagement en filtratie verzorgde.

Voordat in de brouwerij een structurele productie in gang kon worden gezet, werden er proefbrouwsels geproduceerd. Hiermee werd in oktober 2004 aangevangen. Op vrijdag 26 november 2004 werd de brouwerij officieel geopend. De brouwinstallatie van 10 hl. was anderhalf jaar buiten gebruik geweest en werd door een installateur volledig gereviseerd. De vroegere brouwer van Amsterdams Brouwhuis Maximiliaan, Albert Hoffmann, begeleidde de nieuwe brouwmeester gedurende een week in de brouwerij. In 2005 werd er één keer per week gebrouwen. De Bekeerde Suster werd toen uitgebaat door Richard van Beurden. In de loop van 2005 legde brouwmeester Tom Kremers de roerstok er weer bij neer. Harrie Vermeer nam zijn taak over. Vermeer was eerder werkzaam bij Bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel Enschot en de Texelse Bierbrouwerij. Medio 2007 nam Marc de Jongh, voordien werkzaam bij Brouwerij 't IJ, de roerstok weer over.

In december 2022 nam Ramez Ramsey onder andere De Bekeerde Suster over. Ook na deze overname blijven ze brouwen.

Brouwers

(<2022-heden)
(2023-heden)
(2004-2005)
(2005-2007)
(2007-2008)
(2013-2020)

Bieren (10)

Overig

Bittere Neel Blonde Barbier De Gewaeghde Bock De Gewaeghde Bock Dubbel De Manke Monnik Klooster IPA Lentijn Somer Vintrus Witte Antonia

Niet meer gebrouwen bieren (4)

Blonde Ros Bock Ros Proefbrouwsel I Tom & Ton (proefbrouwsel)

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur