Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Lepelaer

Brouwerij

Opgericht: 2003

Hoofdtype

(2003-2016) Brouwerijhuurder
(2016-) Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Brouwerij de Lepelaer (37105233)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-10795964
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

Grote Sloot 481
1757 LR Oudesluis (gemeente Schagen)

Bezoekmogelijkheden

Bezoek niet mogelijk

Geschiedenis

  • "Bier gebrouwen met Passie vanuit het Hart"

Na als brouwerijhuurder begonnen te zijn in Middenbeemster is er nu een bescheiden brouwerij gevestigd in Oudesluis.

De initiatiefnemers achter Brouwerij De Lepelaer, Sjaak van der Lee en zijn achterneef Nico Ruyter (1956), brouwen met toegevoegde grondstoffen uit de Beemster. Zo wordt er biologische tarwe uit de Beemster gebruikt en aromahop (Saaz) en bitterhop (Northern Brewer) uit de volkstuin van Sjaak. De brouwerij is genoemd naar een watervogel uit de woonomgeving van de initiatiefnemers. In 1996 is het koppel zonder enige brouwcursus gevolgd te hebben, met brouwen gestart. Sjaak en Nico werden lid van Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. In 1999 werd een vierde plaats behaald bij het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) van amateur-bierbrouwers met een zelfgebrouwen tripel. Sjaak volgde in 2002 met succes een cursus bierkeurmeester bij het Bier Keurmeesters Gilde. Deze cursus werd gevolgd bij Brouwerij De Schans in Uithoorn. Zij kwamen hier in contact met brouwer Eric van Dordrecht. Daar werd de tripel, na nog vele keren zelf te hebben gebrouwen en aangepast naar hun eigen smaak, in de ketels van Guus Royen op de wereld gezet.

Sinds 1 januari 2003 is de brouwerij officieel ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. In mei 2002 werden de eerste, bij Brouwerij De Schans, gebrouwen bieren aan de eerste klant, een restaurant in de Beemster, verkocht. Al snel werden de bieren verkocht bij een vijftiental verkooppunten in de Beemster waaronder cafés, restaurants, slijterijen en bij de Beemster Wijngaard, een onderneming van de broer van Sjaak: Jos van der Lee.

In 2003 werd er een tweede plaats behaald bij het ONK met een Blondbier. Daarvoor werd Erik Bok benaderd van Brouwerij De Kemphaan in Almere. Hij ging het Beemsterblond voor Sjaak brouwen. Werd bij Brouwerij De Schans in Uithoorn alles gedaan door de brouwers aldaar, in Almere moest er mee worden gewerkt. Dus vele dagen vroeg op, helpen brouwen, bottelen, afvullen en etiketteren. Dit alles ging met veel gezelligheid gepaard en verliep heel gemoedelijk. Maar de brouwerij ging dicht, dus werd weer diverse keren naar De Proefbrouwerij (België) uitgeweken en weer vele proefbrouwsels en proeverijen verder, mocht De Proefbrouwerij het Beemsterblond gaan brouwen.

Inmiddels groeide het klantenbestand door: er werd aan ongeveer 35 klanten geleverd. Een brouwer kan eigenlijk niet zonder een bokbier en dat lieten de klanten dan ook merken. Op de zolder van Nico werden weer druk recepten samengesteld, gebrouwen, overgeheveld, gebotteld en geproefd. Ook werd Joop Bootsman benaderd voor het brouwen van een aantal proefbrouwsels. Deze bokbieren werden door het proeversgilde van Huisbrouwerij 'De Lepelaer' geproefd op de proefavonden. Met deze gegevens is Sjaak naar België vertrokken voor een proefbrouwsel en weer waren er een achttal bieren te proeven. Met een groepje van twaalf bierproevers werd daar het uiteindelijke Beemsterbokbier uit gekozen. In de vakantie hebben Sjaak en Nico deze bieren nogmaals geproefd en de nummer één was weer de nummer één geworden. Dus dat brouwsel werd in België gebrouwen. De Beemsterbok heeft meegedaan met het lekkerste bokbier van Nederland. In een veld van 36 deelnemers werd de Beemsterbok elfde.

Inmiddels worden er 50 klanten voorzien van de Beemsterbieren. Nieuwe bieren worden ontwikkeld op de zolder van Nico Ruyter. Met veelal tweedehands apparaten werd aldaar een semi-professionele huisbrouwerij ingericht. Er word daar per jaar ongeveer acht tot tien keer gebrouwen. Donderdagavond worden de ingrediënten gewogen, vrijdagavond worden de ketels en vaten schoon gemaakt en wordt de gist opgekweekt en zaterdagochtend wordt om 6 uur begonnen met brouwen. Na een week wordt het brouwsel overgeheveld. Dat moet de weken die erop volgen nog een paar keer gebeuren. Dan wordt het bier in steriele flessen gebotteld. En dan weer lekker lang wachten voor het geproefd kan worden.

De verwachting is dat de jaarproductie in 2006 weer hoger zal zijn dan ervoor. Het is de bedoeling de jaarproductie uit te breiden naar 100 hl. Er was op het PINT Meibokfestival 2006 bij Brouwerij De Prael in Amsterdam een Beemstermeibok te proeven. Dit bier kwam als één na lekkerste meibok uit de verkiezing. Dit bier zal echter voorlopig nog niet in productie worden genomen. Aangezien de brouwerij in 1996 is gestart wordt er in december een Jubileumbier in de markt gezet. Het moet een dik bier worden van 10%. Brouwerij 'De Lepelaer': 't leven is weer waard geleefd te worden! Het merendeel van de plas bier wordt gebrouwen in de ketels van andere brouwerijen.

Een deel wordt in de eigen brouwinstallatie van 120 liter gebrouwen. Het betreft hier voornamelijk brouwsels op bestelling. In 2016 werd er in de eigen installatie ongeveer 3.500 liter gebrouwen.

Eigenaren

(2003-heden)

Brouwers

(2003-heden)

Bieren (7)

Regulier assortiment

Zatte Kater Beemster Blond Beemster Bock Beemster Meibok Beemster Tripel Beemster Winterbier Lepelaer Stout

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Beemster 400 Beemster Blond Werelderfgoed Bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur