Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbrouwerij De Kemphaan

Brouwerij

Opgericht: 2002

Namen

(2002-2015) Brouwerij De Kemphaan
(2015-) Stadsbrouwerij De Kemphaan

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Instagram Ratebeer Untappd Website

KvK-registratie: Stadsbrouwerij De Kemphaan B.V. (63306220)

Contactgegevens

Provincie: Flevoland

Telefoon: 036-5323844
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Kemphaanpad 8
1358 AC Almere

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Rondleidingen: Ja

Geschiedenis

Brouwerij de Kemphaan is gevestigd in restaurant de Kemphaan op het gelijknamige stadslandgoed in Almere. De brouwerij wordt geëxploiteerd door de stichting "Vrienden van Gambrinus". Zoals de naam al doet vermoeden is deze stichting nauw verbonden met het Almeers Biergilde Gambrinus, een vereniging van hobbybrouwers en bierliefhebbers. In 2001 is door een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moest krijgen en daarvoor werd als locatie voor stadslandgoed de Kemphaan gekozen. Er werd informatie ingewonnen bij de lokale brouwer Jan Nijboer en deze adviseerde een minibrouwerij van een bekende Duitse brouwerijfabriek uit Bambergen. Naast deze brouwerij wilde Jan Nijboer ook een proeflokaal openen en een brouwerijmuseum. Hiervoor had hij al diverse mooie oude brouwerijonderdelen op het oog. Na een poosje kregen de brouwer en de gemeenteambtenaar, die verantwoordelijk was voor het project, een verschil van mening waarna de samenwerking werd beëindigd. De brouwerij was echter al geplaatst, maar de capaciteit van deze brouwerij, 200 liter, was te klein om er commercieel mee uit de kosten te komen. Daar is een installatie van minimaal 800 tot 1000 liter voor nodig en een veel grotere lagercapaciteit dan de beschikbare 20 hl. Na Jan Nijboer werd Erik Bok de brouwer en deze gebruikte de brouwerij in deeltijd. Helaas stopte hij na 2 jaar met brouwen op de Kemphaan en stond de installatie weer stil. Ook voor hem was het financieel niet mogelijk om door te gaan.

Een tijd daarna kwam Herman den Blijker met het programma "herrie in de keuken". Het eerste wat hij vroeg, toen hij binnen kwam, was of de brouwerij bier produceerde. Zijn voorstel was om zo snel mogelijk de installatie weer bier te laten brouwen. In de lente van 2005 heeft de toenmalige manager van het restaurant contact gezocht met het Almeerse biergilde "Gambrinus". De manager had de brouwerij en "Gambrinus" had de brouwers, die er overigens geen salaris uit hoefden te halen, en de vraag was of zij elkaar niet blij konden maken. De stichting "Vrienden van Gambrinus" werd opgericht en sindsdien wordt er één weekend per maand 400 liter licht bier of 300 liter zwaar bier gebrouwen. De leden hebben allemaal een voltijds baan en doen dit als hobby er naast. De brouwers vinden het dan ook niet leuk om steeds hetzelfde te maken, maar brouwen elke maand iets anders. Omdat er geen vulmachine is, vullen ze alleen af op 75 cl flessen. Deze zijn in de landgoedwinkel op het terrein van het Kemphaan landgoed te verkrijgen en op=op. Daarnaast verkoopt de stichting het bier ook via de handelaren op de biologische markt en is het bier te verkrijgen in het restaurant van de Kemphaan.

Op 1 december 2005 heeft de rechtbank de firma Brouwerij De Kemphaan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 39078885 in staat van schuldsanering verklaard, met benoeming van mr. R.D.C. Jonker tot bewindvoerder. Het insolventienummer is R.03/50.

Op 7 juli 2011 werd bekend gemaakt dat Restaurant De Kemphaan gesloten wordt. De gemeente heeft bij de rechter ontbinding de huurovereenkomst aangevraagd vanwege huurachterstand van uitbater P4. De zaak stond bekend als behoorlijk ambitieus op culinair vlak en werd in 2005 uitgeroepen tot beste restaurant van Almere en kreeg de Horecaprijs Almere. Uitbater P4, eveneens exploitant van Kasteel Woerden en Grand Café Groeneveld in Baarn, laat via bestuurder Gert Jan Stok weten er nog een kleine kans is dat P4 terugkeert. Zij willen niet investeren in een huurpand. Maar dat is wel hard nodig gezien het achterstallig onderhoud. De gemeente laat weten dat van verkoop geen sprake kan zijn.

In september 2012 wilde de gemeente Almere, die eigenaar is van het pand en de brouwerij, de brouwerij sluiten. De brouwers van biergilde Gambrinus en een aantal andere partijen wilden de activiteiten op een andere plek op het landgoed voortzetten. Men denkt aan een gecombineerde huisvesting, met op de begane grond een aantal representatieve bedrijven en op de bovenverdieping ruimte voor kantoren en opslag. De brouwerij zou een plaats moeten krijgen op de begane grond met de brouwketels in het zicht. Men hoopt de brouwerij in 2014 in gebruik te kunnen nemen. Tot die tijd heeft de gemeente toestemming gegeven om te mogen blijven brouwen. In 2012 werd er maandelijks 400 liter gebrouwen, namelijk twee brouwsels van 200 liter.

In 2020 neemt Richard Groot de roerstok over van Lex Meeuwisse. Alle medewerkers zijn onbezoldigd vrijwilliger. Lex blijft belast met opleidingen van de vrijwilligers.

Eigenaren

(2002-heden)

Brouwers

(2020-heden)
(2002-2020)
(2002-2002)
(2002-2004)

Bieren (7)

Kemphaan Blond Kemphaan Bok Kemphaan Tripel Kemphaan Ultimo Kemphaan Winterbier Kemphaan Wit Kemphaan Zomer

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Kemphaan Blond Kemphaan Bruin Kemphaan Extra

Literatuur


In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur