Stadsbrouwerij De Kemphaan
Brouwerij
Opgericht: 2002
Namen
(2002-2015) Brouwerij De Kemphaan(2015-) Stadsbrouwerij De Kemphaan
KvK-registratie: Stichting Stadsbrouwerij De Kemphaan (39093339)
- Webshop voor online verkoopContactgegevens
Provincie: Flevoland
Telefoon: 06-21261268E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vestigingsadres
Kemphaanpad 41358 AC Almere
Bezoekmogelijkheden
Proeflokaal: JaRondleidingen:
Op afspraak. Neem hiervoor contact op via proeflokaal@stadsbrouwerijdekemphaan.nl of 06-23611419.
Aangesloten bij
Geschiedenis
De brouwerij is tegenwoordig gevestigd naast Familie- en Pannenkoekenrestaurant de Kemphaan, gelegen op het gelijknamige Stadslandgoed de Kemphaan in Almere.
In 2001 is door een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moest krijgen en daarvoor werd als locatie voor Stadslandgoed de Kemphaan gekozen. Er werd informatie ingewonnen bij de lokale brouwer Jan Nijboer. Jan adviseerde een minibrouwerij van Kaspar Schulz (Bamberg, Duitsland) aan te schaffen. Een dergelijke brouwinstallatie was op dat moment alleen in gebruik bij een brouwerij in het Duitse Steinbach. Naast deze brouwerij wilde Jan Nijboer ook een proeflokaal openen alsook een brouwerijmuseum. Hiervoor had hij al diverse oude brouwerijonderdelen op het oog. Jan en de gemeenteambtenaar die verantwoordelijk was voor het project kregen echter een verschil van mening, waarna de samenwerking werd beëindigd. De brouwerij was echter al geplaatst in het toenmalige restaurant, maar de brouwcapaciteit van deze brouwerij (200 liter) was te klein om er commercieel mee uit de kosten te komen. Bovendien was er in het restaurant te weinig ruimte voor de brouwinstallatie, de lagering en de opslag. Hiervoor was een brouwinstallatie van minimaal 800 tot 1.000 liter gewenst, alsook een veel grotere lagercapaciteit dan de op dat moment beschikbare 20 hl.
In november 2001 werd Erik Bok - toen nog werkzaam bij Brouwerij De Leckere - benaderd met de vraag of hij de roerstok over wilde nemen van Jan Nijboer. Vanaf mei 2001 werkte Erik parttime in de brouwerij. Voordat Erik daadwerkelijk aan de slag kon moest er no veel worden geregeld. Hij had slechts een "kale" brouwinstallatie tot zijn beschikking en ook de douane-papieren moesten nog worden geregeld. Op 29 september 2002 werd tijdens de officiële opening van de brouwerij zijn eerste bier gepresenteerd: Kemphaan Blond.
In 2003 dreigde het landgoed waar de brouwerij in Almere deel van uitmaakt failliet te gaan: de beheerder vertrok en ook de cateraar verdween. De gemeente besloot echter het landgoed te kopen en de brouwerij kwam in handen van Kees Robers. In die tijd was Erik Bok drie dagen in de week werkzaam voor de brouwerij. De rest van de week werkte hij bij een andere werkgever. Per maand werd er 1.600 liter bier gebrouwen, hetgeen de maximale hoeveelheid is die op dat moment in de brouwerij kon worden gebrouwen. Er werd overwogen om een 150-liter tank aan te schaffen waarin kleine hoeveelheden bier konden worden gebrouwen. In juli 2004 stopte Erik Bok als brouwer. In de loop van 2004 bleek de brouwerij genoodzaakt haar activiteiten te staken. In goed overleg met de gemeente gaf Erik de opdracht terug en droeg de zaken over aan de gemeente.
Het was in 2004 enige tijd onduidelijk wat er met de brouwerij ging gebeuren. Op 1 december 2005 schreef de rechtbank de firma Brouwerij De Kemphaan in bij bij de Kamer van Koophandel om de schulden te kunnen laten saneren door een bewindvoerder.
In de loop van 2005 nam het Almeers Biergilde Gambrinus de roerstok ter hand. Zij werden hierbij aanvankelijk geassisteerd door de vorige brouwer (Erik Bok) die hen de kennis overdroeg. Op zaterdag 14 januari 2006 werd de ambachtelijke brouwerij van Restaurant De Kemphaan geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Om 13.00 uur tapte ze, onder ruime belangstelling, het eerste glas Kemphaan Blond. De brouwerij, die bijna anderhalf jaar stilstond, was weer tot leven gekomen. De brouwactiviteiten waren een gezamenlijk initiatief van Arnold Kamphuijs - de eigenaar van het restaurant van het stadslandgoed - en het Almeers Biergilde Gambrinus. Het begon met een bezoek van Herman den Blijker van het TV-programma Herrie in de Keuken, waarin de chef-kok adviseerde om toch vooral de in de brasserie aanwezige brouwerij weer in werking te stellen.
De Stichting "Vrienden van Gambrinus" werd opgericht en vanaf dat moment werd er twee tot vier keer per maand onder leiding van Lex Meeuwisse 400 liter licht of 300 liter zwaar bier gebrouwen. De leden hadden allen een fulltime-baan en deden dit als hobby naast hun baan. De variëteit van de gebrouwen bieren was destijds groot. Omdat er geen afvulmachine beschikbaar was, werd het bier handmatig afgevuld op 75 cl flessen en op fust. De flessen waren - zolang de voorraad strekte - verkrijgbaar in de landgoedwinkel op het terrein van Stadslandgoed de Kemphaan. Daarnaast verkocht de stichting het bier tevens via handelaren op de biologische markt en was het bier te verkrijgen in het restaurant van Stadslandgoed de Kemphaan.
Op 7 juli 2011 werd bekend gemaakt dat Restaurant De Kemphaan gesloten werd. De gemeente vroeg via de rechter ontbinding van de huurovereenkomst aan wegens een huurachterstand van de toenmalige uitbater P4. Het restaurant stond bekend als behoorlijk ambitieus op culinair vlak en werd in 2005 uitgeroepen tot het Beste restaurant van Almere en ontving bovendien de Horecaprijs Almere. Uitbater P4, eveneens exploitant van Kasteel Woerden en Grand Café Groeneveld in Baarn, liet via bestuurder Gert Jan Stok weten dat er nog een kleine kans bestond dat P4 terug zou keren. Zij wilden niet investeren in een huurpand. Dit was echter werd hard nodig gezien het achterstallige onderhoud. De gemeente liet destijds weten dat van verkoop geen sprake kon zijn. Uiteindelijk werd er toch een doorstart gemaakt: Restaurant Kip & Ei Dubbel-Op.
In september 2012 wilde de gemeente Almere - eigenaar van het pand en de brouwerij - de brouwerij sluiten. Almeers Biergilde Gambrinus en een aantal andere partijen wilden de activiteiten op een andere plek op het landgoed voortzetten. Men dacht hierbij aan een gecombineerde huisvesting, met op de begane grond een aantal representatieve bedrijven en op de bovenverdieping ruimte voor kantoren en opslag. De brouwerij zou een plaats moeten krijgen op de begane grond met de brouwketels in het zicht. Men hoopte de brouwerij in 2014 in gebruik te kunnen nemen. Tot die tijd gaf de gemeente toestemming om te mogen blijven brouwen.
Na een verbouwing van zes maanden werd de brouwerij in 2015 gevestigd in het pand naast het restaurant. Op de begane grond is de brouwerij gevestigd en op de eerste verdieping is het proeflokaal gevestigd. De lagercapaciteit werd uitgebreid en er werd een afvulmachine aangeschaft. De brouwerij werd eigendom van Stadsbrouwerij De Kemphaan BV. Alle operationele en commerciële activiteiten werden onder leiding van een zakelijk beheerder vanuit de BV uitgevoerd.
In 2019 vestigde het Familie- en Pannenkoekenrestaurant de Kemphaan zich op het landgoed.
In 2022 droeg de BV de brouwerij over aan Stichting Stadsbrouwerij de Kemphaan. De stichting wordt draaiende gehouden door een groep vrijwilligers bestaande uit een aantal brouwers en horeca-enthousiastelingen.
Brouwers
Bieren (8)
Regulier assortiment
Kemphaan Blond Kemphaan Herfstbok Kemphaan Tripel Kemphaan Winterbier Madeleine Oeps Oostvaarders WeerwaterNiet meer gebrouwen bieren (5)
Kemphaan Bruin Kemphaan Extra Kemphaan Ultimo Kemphaan Wit Kemphaan ZomerOrganisatie Bierevenementen
- Excursie in Flevoland - Stadsbrouwerij De Kemphaan @Stadsbrouwerij De Kemphaan, 21 januari 2023
Literatuur
In het nieuws
-
Restaurant de Kemphaan gesloten
dichtbij.nl, 07 juli 2011 -
Ambitieus De Kemphaan in Almere dicht
Misset Horeca, 19 april 2012, Richard Kok
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop