Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Burgemeestersadvies

Biertype: Blond(e)
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel

Vast assortiment: Ja

Burgemeestersadvies is gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Proefbrouwerij Het Vaghevuur in Nijmegen.

Op vrijdag 2 juni 2017 verscheen op de website Telstar online het artikel Nieuw uniek lokaal biertje op de markt:

Tussen 1857 en 1896 was jonkheer Jacob Louis Hesselt van Dinter burgemeester van Pijnacker en Nootdorp. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Johan Karel, die deze functie tot medio 1935 bekleedde. In 1869 en 1872 was het mogelijk geworden in Nederland om vanuit het noorden over de rivieren naar het zuiden over het spoor te gaan. De trein werd belangrijk; dat doorzag ook de burgemeester.

In 1872 maakte J.L. Hesselt van Dinter zich sterk voor de komst van een station in de aan te leggen treinverbinding Zegwaart - Monster. Het station was beoogd aan de Kerkweg in Pijnacker en zou lopen via Delfgauw en Delft. Het is er niet van gekomen. Een nieuwe kans deed zich pas 30 jaar later voor. Het gemeentebestuur van Pijnacker, dat slechts zo'n 1740 inwoners telde, kreeg in 1903 het verzoek om medewerking te verlenen aan een nieuwe lijn. In 1908 kregen Pijnacker en Nootdorp haltes aan de Hofplein-lijn, die van Rotterdam via Den Haag naar het Kurhaus in Scheveningen leidde. Dit was in Nederland de eerste elektrische spoorweg.

Voor de oprichting van de Pijnackerse veiling in 1915, waarvan J.K. Hesselt van Dinter erelid werd, was de bereikbaarheid per trein -met name voor export- een enorm pluspunt. Er werd zodoende ook een extra spoor aangelegd voor goederentransport, dat op de foto van het etiket zichtbaar is.

De veiling stopte in 1982, er kwam woningbouw en voor het stationsgebouw bleek op korte termijn geen nieuwe bestemming mogelijk. Ondanks behoorlijke protesten van onder anderen Telstar-redacteuren Sjaak Oudshoorn en Martijn Mastenbroek werd het ruim 100 jaar oude gebouw in 2011 afgebroken. Het recept van dit zomerbier met vier granen (!) is afkomstig van Paul Janssen en Gian Hesselt van Dinter. (beiden inwoners van Pijnacker). 5,2% licht blond zomerbier.

Verkrijgbaar bij De Drie Heeren, Ommekantje, Guyter, Hoofdkantoor en De Vang.

Beschrijving

  5.2%

Brouwerijen

Stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur