Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

1410

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2010.

1410, een Belgische Ale, onderscheidt zich door een zeer aangename balans tussen fruitigheid en hopbitterheid in combinatie met een bescheiden alcohol percentage. 1410 is een uniek en karaktervol speciaalbier voor Purmerend waarbij de aangename hopbitterheid garant staat voor doordrinkbaarheid gedurende alle 4 de seizoenen in het jubileumjaar 2010. 1410, het Purmerendse speciaalbier, heeft haar naam te danken aan de volgende historische beschrijving: In 1410 was Waterland in handen van Graaf Willem VI. Zijn schatbewaarder Willem Eggert moest er de orde herstellen en kreeg in 1410 de heerlijkheid Purmerend in leen. Binnen drie jaar bouwde hij slot Purmersteijn op een strategische plek, daar waar de weg tussen Amsterdam en Hoorn, de Where kruist. Willem Eggert overleed in 1417.

Smaakomschrijving
Aroma, geur: fruitig (appel, peren), iets hoppig
Hoofdsmaak: fruitig, bitterig, iets caramel
Mondgevoel: plakkerig
Restsuikers: medium
Afdronk: zoetig, de kruidigheid neemt toe maar wordt beslist niet overheersend
Opmerkingen: 'dry-hopping' draagt bij aan een aangename bitterheid

Dit bier werd de eerste maal gebrouwen in het jubileumjaar 2010, waarbij het 600-jarig bestaan van Purmerend gevierd werd. Dit bier is daarna opgenomen in het vaste assortiment van SNAB.

Bron: PINT
PURMERENDS 1410
SNAB en de werkgroep horeca Purmerend presenteerden op 14 december een nieuw speciaalbier ter gelegenheid van 600 jaar Purmerend stad. Het nieuwe bier heet '1410' en is een levend, niet gepasteuriseerd bovengistend bier, type Belgische Ale. SNAB heeft het laten brouwen met de vier moutsoorten Pils-, Pale Ale-, Tarwe- en Zwarte mout en Challenger– en Goldings hop. Het alcoholgehalte is 5,5%, stamwort 13 Plato, de kleur is 25 EBC en met 25 EBU heeft het een mediumbitterheid. Een dorstlessend bier met smaak en een fruitig aroma. De naam 1410 heeft het Purmerendse speciaalbier te danken aan dit historische gegeven: Waterland was in 1410 in handen van Graaf Willem VI. Zijn schatbewaarder Willem Eggert moest er de orde herstellen en kreeg in 1410 de heerlijkheid Purmerend in leen. Binnen drie jaar bouwde hij slot Purmersteijn op een strategische plek, daar waar de weg tussen Amsterdam en Hoorn, de Where kruist. Het 1410 speciaalbier zal het gehele jaar 2010 verkrijgbaar zijn bij de Purmerendse horeca en slijterijen. (Bron: Marcel Vermeulen)

Bron: Bier.blog.nl, 30 maart 2010
PURMERENDS BIER 1410 VALT IN DE SMAAK
Drie maanden geleden schreef ik op dit blog over een nieuw Purmerends bier 1410' dat door de Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers is gebrouwen. Dit ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van Purmerend. Het speciaalbier met als ondertitel De Heerlijckheid Purmerend wordt nog steeds veel besteld en de vraag is groot. Gedurende een korte tijd is het bier zelfs uitverkocht geweest. Een levendig bewijs dat het lokale en regionale bier echt populair! De werkgroep horeca Purmerend heeft samen met SNAB gezorgd voor een hele nieuwe lading van het speciaalbier. Het bier met een hele goede kwaliteit is het gehele jaar 2010 nog verkrijgbaar bij de volgende Purmerendse horeca en slijterij ondernemers: Horeca: Café Aad de Wolf, Partycentrum Concordia, Sporthal De Beukenkamp, Biercafé De Bonte Koe, Café De Heeren, Eetcafé De Balustrade, Het Barbecuehuis, Het Café, Hotel Spijkerman, Proeflokaal Bakker, Restaurant Gachita, Restaurant Jo & Co, Partycentrum Het Klokhuys, Het Wapen van Purmerend, Café Dertien, Restaurant Spijs, Restaurant Effe Anders, P3 Pop en Cultuurpodium, LTC Anonymus. Slijterijen: De Druiventuin, Mitra Purmerend, Slijterij Bijvoet. Bron: Webregio

Beschrijving

  5.5%
  13.0
  25
  25
  water, pils-, pale ale-, kristal-, tarwe- en zwarte mout, havervlokken, hop (Saaz, Challenger, East Kent Goldings), gist
  bovengisting
  Ja
  Nee
  Nee

Onderscheidingen

afbeelding

Brouwerijen

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur