Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Mooie Nel - North Sea IPA

Externe Links: Untappd Ratebeer

Biertype: India Pale Ale (USA)
Smaakcategorie: Blond & Krachtig

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Blik, Fles, Fust

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2012.

IPA werd in de tijd van lange zeereizen extra zwaar gebrouwen en extra gehopt zodat het in de koloniën gedronken kon worden. Ook in Nederland kenden we een versie van de IPA oftewel ‘duraebel scheepsbier’ voor Nederlands-Oost-Indië. Via de Amerikaanse Craft Beer Revolution is de IPA teruggekeerd in Europa. De Amerikaanse hop zorgt voor bitterheid met veel fruitige tonen. Jopen Mooie Nel IPA is vernoemd naar het water tussen Haarlem en Spaarndam en wordt buiten Nederland North Sea IPA genoemd.

In 2015 werd Mooie Nel tijdens de Dutch Beer Challenge verkozen tot 'Beste bier van Nederland 2015'. In 2016 won dit bier voor het 2e jaar op rij goud tijdens de Dutch Beer Challenge. Tijdens de Brussels Beer Challenge 2016 is de IPA uitgeroepen tot European Revelation: Europa's beste.

In april 2020 zijn eenmalig 3000 blikken met een inhoud van 440 ml afgevuld uit de tanks in de Jopenkerk. Het grootste deel van de blikken is in de Jopenkerk verkocht. Een primeur, dit is namelijk de allereerste keer dat Jopen bier in blik zit. Deze blikken hebben een THT van 1 maand, tot 23 mei 2020.

Beschrijving

  5-7°C
  6.5%
  70
  water gerstemout, haver, hop (Cascade, Citra, Simcoe), gist
  bovengisting

Onderscheidingen

afbeelding

Brouwerijen

Jopen Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur