Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Adriaan Wit

Externe Links: Untappd Ratebeer

Biertype: Witbier
Smaakcategorie: Fris & Fruitig

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 1999.

Op vrijdag 11 juni 1999 werd Adriaan, een driegranen bier, gepresenteerd. Adriaan wordt gebrouwen naar een recept uit 1407. Daar de brouwerij nog niet de beschikking had over een eigen brouwerij werd het bier gebrouwen met behulp van de faciliteiten van Brouwerij Strubbe in België. Adriaan is een gruitbier. De naam van het bier is afkomstig van een onderdeel van de historie van Haarlem, namelijk de molen Adriaan. Deze molen heeft eeuwenlang graan gemalen, onder andere voor de brouwers in Haarlem. In 1932 brandde de molen af. In 1999 was de restauratie in volle gang. Eén van de aandeelhouders van de Jopen BV is tevens één van de initiatiefnemers van de restauratie van de molen. Per liter verkochtte Adriaan werd een bepaald bedrag geschonken ter restauratie van de molen. Jopen Adriaan Witbier heeft in juli 2013 met de Dublin Craft Beer Cup op de Craft Brewing and Distilling Convention in Dublin de gouden medaille veroverd. De Dublin Craft Beer Cup is uitsluitend voorbehouden aan ambachtelijke brouwers die voldoen aan een aantal voorwaarden. De deelnemers moeten onafhankelijk zijn en een traditionele manier van bierbrouwen hanteren. Maar centraal staat dat de brouwer voor het bier dat zijn grootste productie vertegenwoordigt gn gebruik mag maken van toevoegingen als bijvoorbeeld suiker, mais of rijst of voor meer dan 50% van haar totale productie, gebruikt maakt van speciale moutsoorten om een vollere smaak te realiseren. De speciaalbieren werden ingedeeld in 7 categorieën en werden beoordeeld door een vooraanstaande internationale jury. Op 18 september 2013 werd Jopen Adriaan Witbier tijdens de Drinktec beurs in München bekroond met een zilveren European Beer Star in de categorie "Belgian-Style Witbier".

 

Beschrijving

  5°C
  5%
  12
  Mout: Gerst, Haver en Tarwe Hop: Hallertau Mittelfrüh en kruidenmelange
  bovengisting

Onderscheidingen

afbeelding

Brouwerijen

Jopen Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur