Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Sint Pannenkoek Bier

Dit bier werd gebrouwen in 2017.

Op 30 oktober 2017 verscheen op de website van RTL Nieuws het artikel Groningse brouwerij komt met St.Pannekoekbier:

Groningse brouwerij komt met St.Pannekoekbier

De Groningse bierbrouwerij Bax komt volgende maand met een speciaal Sint Pannekoek-bier. Het bier zal rond Sint Pannekoek worden verkocht op locaties waar het feest, bekend van de strip Jan Jans en de Kinderen, prominent wordt gevierd. Dit is onder meer het geval in Groningen en Rotterdam.

Het bier wordt ontwikkeld in samenspraak met de familie Kruis. Jan Kruis overleed in januari op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het wordt derhalve eind november de eerste maal dat het Sint Pannekoek-feest zonder hem wordt gevierd.

Kruis introduceerde het fictieve Rotterdamse festijn in 1986 in zijn wekelijkse strip Jan, Jans en de Kinderen. Sindsdien is het feest een heel eigen leven gaan leiden; elk jaar eten zeker tienduizenden Nederlanders op 29 november pannenkoeken en begroeten de heer des huizes met een pannenkoek op hun hoofd.

Het feest werd in eerste instantie vooral in kerken en bij studentenverenigingen gevierd. Maar afgelopen jaren plaatsten op 29 november vele tienduizenden mensen een foto met een pannenkoek op het hoofd op sociale media.

Studentenverenigingen

In de strip in kwestie heeft Catootje zin in pannenkoeken. Daarom verzint opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. De tekenaar verzon vorig jaar ook de legende van Sint Pannekoek, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van het van oorsprong katholieke feest uit de doeken doet.

Dochter Andrea Kruis gaat nieuwe tekeningen maken over de legende van Sint Pannekoek. Dit artwork mogen organisaties, studentenverenigingen of kerken die het populaire feest eind november gaan vieren, gratis gebruiken.

Brouwerijen

Baxbier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur