Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Elburgsch Gappie

Biertypering(en): Opdrachtbier

Verpakking: Fles

Dit bier werd gebrouwen in de periode 2011 - 2016.

Elburghsch Gappie werd speciaal gebrouwen in opdracht van Restaurant De Haas in Elburg. Brouwmeesters: Gerrit-Jan Vos, Coenraad van Bommel en Ruud van Moorst. Afgevuld in flessen van 33 en 75 cl.

"De legende van het Elburgsch Gappie vindt zijn oorsprong bij de eerste brouwerij die Elburg rijk was, Bierbrouwerij Het Witte Paard. De in de 18e eeuw opgerichte brouwerij was één van grootste van de Veluwe en bevond zich in het Zuiderkwartier, de wijk tussen de Beekstraat en de Bloemsteeg. Brouwmeester van het Witte Paard, dhr. van der Maaten, was één van de eerste brouwers in Nederland die werkte met een nieuwe techniek van het koelen van het gistende bier. In de winter werd het ijs uit de grachten gehaald en opgeslagen in kelders, zodat ook in de zomer bier gebrouwen kon worden dat onder een lage temperatuur werd vergist. Met deze techniek werd lange tijd het bekende Pils bier gemaakt. Aan de Jufferenstraat 22 woonde in die tijd Didericus Heineken, de betovergrootvader van Freddy Heineken. Didericus was dominee bij de Nederlands Hervormde Kerk in Doornspijk en had een zoon, Adriaan Gilles Heineken. Het verhaal gaat dat Adriaan Gilles Heineken zich bij brouwerij het Witte Paard het brouwen van Pils bier door middel van de nieuwe koeltechniek heeft meester gemaakt. Samen met brouwmeester Maaten zou hij daarnaast nieuwe recepten voor speciaal bieren hebben uitgedacht. Helaas is brouwmeester van der Maaten nooit toegekomen aan het brouwen van deze recepten. Door een noodlottig ongeval belandde de brouwmeester in één van de brouwketels en verdronk. Het Witte Paard kwam na zijn dood in handen van de familie Top, die de brouwerij tijdens een openbare veiling in logement De Haas verkocht. De volledige inventaris werd hierbij notarieel vastgelegd. Deze akten zijn bewaard gebleven en onthullen onder meer dat de oppervlakte van de brouwerij twee roeden (7,6 meter) en 50 ellen (45 meter) bedroeg. Ook is hierin terug te vinden dat de tinnen maatbekers die geveild werden zijn gekocht door Gerrit (Gappie) Vos. Deze maatbekers zijn van vader op zoon doorgegeven en zijn nog steeds in handen van de familie Vos. Anno 2010 blijkt dat de tinnen kannen de brouwrecepten bevatten die brouwmeester van der Maaten bewaard heeft en die hun tijd ver vooruit waren. Het eerste van deze recepten is eind 2010 begonnen met brouwen in brouwerij Praght in Dronten onder leiding van brouwmeester Ruud van Moorst en assistent brouwers Gerrit Jan Vos en Coenraad van Bommel. Het bier heeft de naam Elburgsch Gappie gekregen. Batch nummer 6 is gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij."

Beschrijving

  8-10°C
  7.5%
  15
  35
  Moutsoorten: pilsmout, Munchener mout, kleurmout. Hopsoorten: Hallertau Perle, Saaz, Centennial.
  bovengisting
  Ja
  Nee
  Nee

Brouwerijen

Brouwerij Eembier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur