Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

1851 Bik & Arnold Dubbel

Biertype: Dubbel
Smaakcategorie: Donker & Rijk

In productie: Ja

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2012.

Dit bier wordt gebrouwen in opdracht van Slijterij & Wijnhuis Zeewijck uit Velsen en is samen met Richard en Esther Blesgraaf van de slijterij ontwikkeld.

Het bier is vernoemd naar de zwagers Adrianus Bik en Jan Willem Arnold die in 1851 de Breesaap kopen. Daarvan staan zij later een groot deel af aan de Amsterdamsche Kanaal Maatschappij (AKM), zodat deze in staat is het Noordzeekanaal te graven. De heren Bik en Arnold waren echte pioniers en ondernemers en bewezen elke keer dat zij in sociaal opzicht zeer betrokken waren bij de ontwikkeling van IJmuiden. Beiden waren zeer begaan met het lot van de toenmalige bewoners. In 1867 richtten zij de Burgerlijke Maatschappij op waarin 143,5 hectare van het grondgebied De Breesaap ten zuiden van het kanaal werd ondergebracht. Dat stuk grond vormt het hart van het latere IJmuiden. Het terrein wordt gedeeltelijk geëgaliseerd om er woningbouw en industrie te kunnen vestigen. Als Adrianus Bik in 1872 overlijdt staat Jan Willem Arnold er alleen voor, maar samen met zijn zaakwaarnemer Ingerman gaat hij voortvarend te werk. Zo presenteert de Maatschappij in 1877 een bescheiden bouwplan met ruimte voor woningen, industrie en visserij. Dat gaat vergezeld van 'voorschriften betreffende de bouw van woningen en de hygiëne daarvan'. Voor die tijd vooruitstrevende voorschriften, waarin de bouw van souterrains wordt verboden omdat daarin de allerarmsten in ongezonde omstandigheden zouden moeten leven.

Het bier werd gepresenteerd op 30 januari 2012. Gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Klein Duimpje in Hillegom en De 3 Horne in Kaatsheuvel. Er werd bij beide brouwerijen een brouwsel van 750 liter gebrouwen.

1851 Bik & Arnold Dubbel is een krachtig donker bier waarin een subtiele kruidigheid strijd levert met een bombardement aan smaken uit de speciale gekarameliseerde moutsoorten. In vergelijking met andere dubbels is dit bier absoluut niet overdreven zoet van smaak, zeker gezien het wat hogere alcoholpercentage van 8.5%. Het bier is verrassend goed doordrinkbaar voor zo'n zware jongen. De heren Bik en Arnold zouden er voorwaar trots op zijn geweest.

Beschrijving

  10°C
  8.5%
  18.0

Brouwerijen

Muifelbrouwerij


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur