Bieren
Praotnat
Biertype:
India Pale Ale (USA)
Smaakcategorie: Blond & Krachtig
Biertypering(en): Collaboration, Wet Hop / Fresh Hop
In productie: Ja
Vintage: Ja
Verpakking: Fles
Dit bier wordt gebrouwen sinds 2011.
Gebrouwen bij:
- Brouwerij De Molen
(sinds 2011)
Een fruitig aroma, een bittere smaak en afdronk. Dat beleef je als je Praotnat drinkt. Het is dan ook geen bier om even snel achterover te gooien, maar een bier om echt van te genieten, echt waj neudig hebt voor bie het proatn. Hop is een belangrijk ingrediënt voor bier. In dit bier proef je wat hop kan doen: het fruitige aroma van de Cascade, de karakteristieke bittere smaak van de Willamette. De Willamette en Cascade zijn van oorsprong Amerikaanse hopsoorten, maar ze worden biologisch geteeld aan de Kopermolenweg in Epe.
In de 17e en 18e eeuw was Epe bekend om zijn hop, dat werd geëxporteerd naar belangrijke biersteden als Amersfoort en Haarlem. Met de komst van dit hopveld is die traditie in ere hersteld. Hop is een klimplant die in maart zijn kopje boven de grond steekt en dan in 3 maanden langs een stelsel van draden en palen tot 5 meter hoog groeit. De bloemen van de vrouwelijke, onbevruchte plant bevat een gele kleverige stof, lupuline , die een belangrijke grondstof is voor bier. Het geeft bier zijn bittere smaak, en het maakt bier langer houdbaar. De volle, ronde hopbellen zijn geheel volgens traditie met de hand geplukt door vrijwilligers. Hop moet na de oogst gedroogd worden of direct verwerkt worden in het bier. De oogst is dezelfde dag nog naar Brouwerij De Molen gebracht, waar het letterlijk 5 minuten later al in de brouwketel verdween. Verser kan niet. Praotnat was het eerste bier in Nederland dat gebrouwen werd met verse, ongedroogde hop.
Beschrijving
7°C | ||
6.2% |
Brouwerijen
Brouwerij De Molen Epe Bier CollectiefIn het nieuws
-
Hop, daar is ineens een Eper biertje
De Stentor Regio Veluwe, 9 december 2011, Redactie
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: