Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Oude Schaterhand IPA

Biertype: India Pale Ale
Smaakcategorie: Blond & Krachtig

Vast assortiment: Ja

Dit bier werd gebrouwen in 2011.

Gebrouwen bij:
De Dochter van de Korenaar (in 2011)

Oude Schaterhand IPA is een echte India Pale Ale. De makers zijn geïnspireerd door het mid-westen van Amerika tijdens de 19e eeuw, Europese kolonisten, Duitse literatuur en Nederlandse VPRO televisie. De smaak vindt zijn oorsprong in de beroemde legende van Winnentoe en Oude Schaterhand. Winnentoe was het Hopperhoofd der Cascade-stam, de machtigste stam van het hele mid-westen tussen 1860 en 1870. Hij ontmoette Oude Schaterhand, toen nog een moutige greenhorn met een fris karakter, onder vijandige omstandigheden. Zij vonden hun vriendschap in een gemeenschappelijk ideaal: zij strijden voor een eerlijke verdeling van al het mooie gerstenat in de Lage Landen. Op een goede dag reden zij op hun vurige hobbelpaarden door de prairie met een behoorlijke dorst. Aangekomen op de top van Raven Bone Hill gebaarde Winnentoe Oude Schaterhand te stoppen. "Wat zie je, Winnentoe, met je ontiegelijk scherpe, maar ook mooie ogen?". "Ik zie een saloon", zei Winnentoe. Met spoed haastten de twee zich naar deze ABT-saloon. Aldaar troffen zij een frisse, hoppige verademing aan, die zij graag met ons willen delen...

Het Bier Oude Schaterhand IPA is gebrouwen bij Brouwerij De Dochter van de Korenaar door brouwer Ronald Mengerink samen met Nico Bot en Joram de Raaf, 1e en 2e prijswinnaars van de blind bierproefwedstrijd ABT Finalebier 2010. Zij kwamen uit voor Biercafé Oporto. Het bier is gebrouwen met pilsmout, palemout en Munchener 1 mout. Het hoppige karakter is afkomstig van Cascade, Magnum en Styrian Golding B hop. Het bier is vergist met een Engelse ale gist.

Smaakomschrijving
Zomerse blonde India Pale Ale met bijpassend hoppige smaak. Door dry-hopping met Cascade hop heeft dit bier een heel fris en citrusachtig karakter. Het perfecte terrasbier waar je er graag nog één van bestelt.

Kalkoenfilet, milde kerriesaus en Oude Schaterhand IPA
september 2011
Han Hidalgo, Koken met bier, biercuisine.nl/

Bij het ABT-bier van de maand juni Oude Schaterhand IPA heeft Han Hidalgo een gerecht met kalkoenfilet gemaakt. Overigens is het uiteraard ook mogelijk om dit gerecht met een andere India Pale Ale (IPA) van circa 7% alcohol te combineren. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram kalkoenfile (liefst bio kwaliteit), 2 sjalotjes, 2 theelepels milde kerriepoeder, 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie, 1.5 dl gevogelte- of groentebouillon, 2 eetlepels crème fraîche, 6 eetlepels Oude Schaterhand IPA, 4 radijsjes, gave blaadjes spinazie, snijbiet of loof van radijs, peper uit de molen en zout naar smaak.

Bereidingswijze: Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Kalkoenfilet in kleine blokjes snijden en met weinig zout bestrooien. Olie in een wok of braadpan verwarmen en de kalkoenfilet roerbakken. Stukjes sjalot toevoegen en kort bakken. Hittebron op de laagste stand zetten en de bouillon en milde kerriepoeder erbij doen. In ruim 20 minuten gaar stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het vocht iets inkoken en het bier al roerende toevoegen. Tegen het einde van de stooftijd op een hogere hittebron goed verwarmen en daarna crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Over blaadjes spinazie, snijbiet of loof van radijs verdelen. Met een dun plakje radijs garneren. Als aperitiefhapje serveren samen met Oude Schaterhand IPA.

Beschrijving

  7%

Brouwerijen

Raven Bone Hill


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur