Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Platte Thijs

In productie: Ja

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2011.

In samenwerking met Rob de Boer van slijterij 't Fust en Christiaan Mulder van cultureel onderkomen Het Huis Verloren in Hoorn is dit blonde bier met een stevige bitterheid ontwikkeld.

Het bier is vernoemd naar Platte Thijs, een legendarisch figuur uit Hoorn in de 16e eeuw. Hij wordt, naar idee van het volk, de Nederlandse Robin Hood genoemd. Platte Thijs is in de geschiedschrijving veelal neergezet als een meedogenloze dief. De sage vertelt echter dat de man alleen stal van de rijken om de verdiensten uiteindelijk onder de armen te verdelen. Uiteraard werd dit door de autoriteiten niet gewaardeerd en werd hij gearresteerd. Platte Thijs verzette zich hevig tijdens zijn arrestatie en tijdens het gevecht werd zijn neus met een zwaard afgehouwen. Uiteindelijk verloor hij de strijd en werd hij opgesloten in een donkere cel in de (oude) Oosterpoort. In de nacht na zijn arrestatie verboog Thijs de tralies en wist hij te ontsnappen. Toen hij weer werd gevonden reageerden de rechtsdienaren extra fel en werd hij vermoord. Ter nagedachtenis hebben de bewonderaars van Thijs een steen met zijn beeltenis in de gevangenismuur gemetseld. Nadat de Oosterpoort in 1818 was afgebroken werd deze steen in 1880 in het West-Fries Museum te Hoorn geplaatst waar deze nu nog steeds te zien is.

Het bier werd in het begin gebrouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi. Het eerste brouwsel werd gebrouwen in een hoeveelheid van 700 liter. De tweede batch bedroeg 3.500 liter. Het bier wordt in 2020 nog steeds gebrouwen, maar inmiddels wel in de eigen Muifelbrouwerij.

De website www.plattethijs.nl is niet meer online.

Beschrijving

  7%
  16.0

Brouwerijen

Muifelbrouwerij


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur