Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Doncker Osch

Biertype: Dubbel
Smaakcategorie: Donker & Rijk

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2010.

In het begin van de 20e eeuw had Oss te maken met een donkere periode. De naam Doncker Osch stamt uit de tijd dat de Bende van Oss actief was. Zo'n honderd jaar later heeft Oss heeft zich ontwikkeld tot een stad met visie en karakter. Dat karakter herleeft in de naam Doncker Osch.

Door een donker bier te brouwen volgens een ambachtelijk recept is Doncker Osch nieuw leven ingeblazen. Een Doncker Osch waar iedereen trots op kan zijn. Dit donker bier is speciaal gebrouwen voor en door Ossenaren. Het heeft een complexe smaak maar is bovenal licht zoet en moutig. Door de gebrande mout en Saaz hop heeft Doncker Osch een licht bittere afdronk. Doncker Osch is puur natuur en goudeerlijk, dit bier draait er niet omheen maar is niet te zwaar.

Doncker Osch werd op maandagavond 6 december 2010 gelanceerd bij Grand Café La Colline. André van Duren, de regisseur van de film over het donkere verleden van Oss, nam de eerste fles in ontvangst. Voor Doncker Osch geldt hetzelfde als voor de film van André; het maakt gebruik van het roemruchte verleden van Oss. Er zijn maar weinig Nederlandse steden waarvan het verleden zo bekend is als dat van Oss. Vroeger werd daar erg krampachtig over gedaan, nu is men trots op Oss en trots op het verleden. Documentairemaker Luuk Bouwman was ook aanwezig en filmde de presentatie van de eerste fles Doncker Osch. Zijn documentaire over Oss zal volgend jaar ook het daglicht zien.

Initiatiefnemer achter Doncker Osch is Martijn Bos van het plaatselijk Cultureel Centrum. Martijn zocht contact met mede-Ossenaar en brouwer Constant Keinemans. Constant dook een recept op van de lokale, in 1920 gesloten, Brouwerij De Arend en paste dit enigszins aan naar de maatstaven van tegenwoordig.

Beschrijving

  5.3%

Brouwerijen

Bierbrouwerij Graaf van Heumen


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur