Bieren
Johannieter
Biertype:
Dubbelbock
Smaakcategorie: Donker & Rijk
In productie: Ja
Vast assortiment: Ja
Verpakking: Fles
Dit bier wordt gebrouwen sinds 2010.
De recepten van het Jopenbier uit de Middeleeuwen zijn bewaard gebleven in het Noord-Hollands Archief. Het archief is gehuisvest in het voormalige Sint Jansklooster in de Janstraat in Haarlem. De kloosterorde die hier in de Middeleeuwen actief was waren de Johannieter monniken, ook wel hospitaalridders genoemd. Deze monniken brouwde in het klooster ook bier, voor hun gasten en voor eigen gebruik. Johannieter is een zeer donker en krachtig zwaar bier, dat zeer voedzaam is. Door het gebruik van geroosterde tarwemout heeft het bier veel karakter, zonder veel zoetheid te hebben. De bierstijl is een hybride van een Dubbelbok en een Export Stout. Johannieter is een bier om rustig van te genieten. Jopen Johannieter werd op zaterdag 23 oktober 2010 verkozen tot Lekkerste Bokbier van Nederland in de categorie 'Zwaar bockbier'. Tijdens het PINT Bokbierfestival in Amsterdam behaalde het bier de derde plaats in de categorie "Beste Dubbelbock". Jopen Johannieter werd in 2011 wederom verkozen tot Lekkerste Bokbier van Nederland in de categorie 'Zwaar Bockbier'. Op 27 september 2013 werd de Jopen Johannieter tijdens de uitreiking van de World Beer Awards bekroond met de Gold Award in de categorie Europe's Best Strong Dark Beer.
Johannieter is een zware dubbelbock. De geroosterde tarwemout geeft het bier een donkere kleur en een smaak van chocolade en getoast brood. Vernoemd naar het klooster in de binnenstad van Haarlem waar nu het archief in zit.
Foodpairing: Johannieter is lekker bij hert en wilde eend.
Beschrijving
9°C | ||
9% | ||
21.0 | ||
25 | ||
water, gerstemout, tarwemout, hop, gist | ||
bovengisting | ||
ja | ||
nee | ||
nee |
Brouwerijen
Jopen BierAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: