Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

1865 Breesaap Tripel

Biertype: Tripel
Smaakcategorie: Blond & Krachtig

Biertypering(en): Opdrachtbier

In productie: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2010.

Dit bier wordt gebrouwen in opdracht van Slijterij & Wijnhuis Zeewijck uit Velsen. Het is een tripel met een hoge bitterheid gebrouwen zonder kruiden. Vol, robuust, fruitig en zacht, met een lange hoppige afdronk.

De Breesaap was een buurtschap midden in de duinen in de gemeente Velsen. Breesaap was tot ca.1830 een zelfstandige gemeente. Voor de invoering van de Bataafse Republiek, in 1795, was Breesaap een Heerlijkheid. Als gevolg van de aanleg van het Noordzeekanaal en de komst van de Hoogovens is Breesaap van de kaart verdwenen. De naam is te herleiden tot bree (brede) en saap (zompige, natte grond) en het is het stuk land tussen de gemeente Velsen en de Noordzee. Gemeente Velsen lag direct aan het Wijcker-Meer dat op zich weer grensde aan het IJ die doorliep tot in Amsterdam en Zuiderzee. Men kon alleen het Noorden van Noord-Holland via het stukje duin bij Breesaap bereiken. Lang voor het graven van het kanaal waren er al publicaties om bij Breesaap de duinen door te steken om een snellere verbinding te maken van zee naar Amsterdam. Op 8 maart 1865 begonnen de graafwerkzaamheden van het Noordzeekanaal in de duinen van Breesaap. Het dorp dat ontstond kreeg de naam IJmuiden.

Na enkele jaren van voorbereiding door Richard Blesgraaf van Slijterij & Wijnhuis Zeewijck en Martin Ostendorf werd het brouwsel verder getest onder de naam 'Zeewijck Tripel' op een aantal kleine bierfestivals. Het bier is qua receptuur behoorlijk afwijkend van de Broeder Everardus tripel, een andere tripel van de Muifelbrouwerij. Martin Ostendorf heeft dit bier in eerste instantie gebrouwen in een hoeveelheid van 350 liter bij brouwerij Klein Duimpje in Hillegom omdat hij zelf te weinig capaciteit had. De officiële introductie van dit Velsens bier vond maandag 19 april 2010 plaats in Grand Café Kruiten. De eerste flessen werden toen overhandigd aan de wethouders Verkaik en Baerveldt van de gemeente Velsen en aan schrijfster Conny Braam. Verkrijgbaar in 33 cl en 75 cl flessen bij Slijterij & Wijnhuis Zeewijck.

Beschrijving

  10°C
  9%
  18.0
  donkerblond
  13
  34
 
  bovengisting
  Ja
  Nee
  Nee

Brouwerijen

Muifelbrouwerij


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur