Bieren
Glutaner
Biertype:
Pils(ener)
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel
Dit bier werd gebrouwen vanaf 2006 (einddatum onbekend).
Gebrouwen bij:
- Brouwerij Huyghe
Glutaner is een pilsachtig bier, gebrouwen zonder gerst, maar met exotische graansoorten als sorghum en teff. Bedoeld voor de naar schatting 160.000 Nederlanders en 300.000 Duitsers die aan de ziekte coeliakie lijden en gluten, een veelvoorkomende verzameling eiwitten, niet kunnen verdragen. Maar ook voor iedereen die bezig is met gezond eten en drinken. Want de ingrediënten van Glutaner hebben nog meer goede eigenschappen. Vooral over teff is Fleurkens lyrisch. Het Ethiopisch wondergras gaat het helemaal maken, denkt hij. Hij toont een Duitse documentaire waarin looplegende Gabreselassie teff looft als wondervoedsel. "Albert Heijn heeft er brood van in de schappen. Sportbrood. Per week gaan er 15.000 over de toonbank." Ook Glutaner lijkt weer een succes te worden. Een proefbrouwsel van 90 hl was in tien dagen uitverkocht. "Op basis van mond-tot-mondreclame". Glutaner is voor Fleurkens meer dan een nieuw bier. Het is de eerste halte op een nieuwe weg. Die van innovatie en productontwikkeling. "De toekomst zit in vernieuwing. Mongozo is een prima leerschool geweest. Ik weet wat er bij komt kijken om een nieuw product te bedenken, te ontwikkelen en in de markt te zetten. Ik weet dat bier emotie is, mensen willen ook een verhaal. Maar ik weet ook welke informatie er in Finland of Australië op een etiket moet staan. Hoe je een importeursnetwerk opzet." De Venraynaar wil bovendien de gezondheidsformule uitbouwen. Fleurkens werkt aan de ontwikkeling van sportdranken op basis van onder meer teff. Andere producten zullen volgen. Want dat heeft hij de afgelopen zeven jaar eveneens ontdekt: het bedenken, experimenteren, pionieren is wat hij liefste doet. "Het is het moeilijkste van het hele proces en daarom het leukste. Als het makkelijk was vond ik waarschijnlijk niks aan."
Brouwerijen
MongozoAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: