Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Berkenbier Tripel

Biertype: Tripel
Smaakcategorie: Blond & Krachtig

In productie: Ja

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2005.

Sjef Groothuis, de brouwer van de brouwerij De 3 Horne uit Kaatsheuvel was op 3 september 2005 persoonlijk aanwezig op het eerste Apeldoornse Bierfestival. Hij tapte er Wiegeleir, het bier dat verkozen is tot het beste kasteleinsbier door Misset Horeca. Als bijzonder flessenbier had hij bovendien zijn nieuwe Berkenbier tripel bij zich. Deze tripel van 8,8% is gebrouwen met toevoeging van berkensap. Dit berkensap is een natuurprodukt dat er voor zorgt dat de optimale samenstelling aan mineralen aanwezig is voor de vergisting. Het kan daarom dienen als brouwwater. Het Berkenbier tripel wordt gepresenteerd als een Achterhoeks streekbier met als claim dat het uniek is binnen Europa. Het is voorlopig op beperkte schaal als seizoensbiertje te verkrijgen in natuurwinkels en horecagelegenheden. Het hooggegiste bier smaakt licht bitter.

BERKENSAP
Ronald Siebelder (1967) uit Lichtenvoorde haalde het idee voor het Berkenbier uit Finland. Daar drinkt men veel berkensap. Berkensap wordt in het voorjaar direct gewonnen uit de berk, als de sapstroom niet te stuiten is. Er worden vitaliserende en reinigende eigenschappen aan berkensap toegeschreven. Het sap van de berk bevat van nature zo'n 15 sporenelementen (0,5 gram per liter) waaronder hoofdzakelijk de mineralen kalium, calcium, magnesium en in mindere mate ook mangaan. Ook bevat het sap de sporenelementen cobalt, lithium, chroom en selenium waarvan de werking tegen vrije radicalen bekend is. Tegen eind maart bevat het sap zo'n 10 … 15 gram suiker (vooral glucose en fructose) per liter. Het is dan rijk aan appelzuur (tot 600 mg per liter) en levert eveneens tot 500 mg per liter vrije aminozuren zoals glutamine, citrulline, glutaminezuur, isoleucine, valine en asparagine. Berkensap smaakt ietwat zoet en kan puur gedronken worden. Het helpt bij lusteloosheid en voorjaarsmoeheid. Het kan ook als alternatief voor honing en suiker gebruikt worden. Vorig jaar nam Siebelder in het voorjaar de proef op de som. Wanneer de sapstroom voor de groei van bladeren op gang komt, levert een berk tussen de één en drie liter per dag. Gewapend met een boor, slangetjes en emmertjes legde hij in het gebied Masterveld van het Geldersch Landschap een complete tapinstallatie aan. Hij vond Sjef Groothuis bereid om het Berkenbier te ontwikkelen. Siebelder heeft ook contact gelegd met een wijnmakerij in Friesland voor de fabricage van witte berkensapwijn. Ronald Siebelder had al snel bijna vijftig afnemers in de horeca en de recreatiesector. Het zogeheten tappen van berkensap gebeurt nu alleen nog op percelen van het Geldersch Landschap. Maar als het aan Siebelder ligt wordt de productie rap uitgebreid. Daartoe heeft hij een brief gestuurd naar de Achterhoekse gemeentebesturen. Ik wil ook in hun gebied sap opvangen.' De gemeente Aalten heeft inmiddels toestemming verleend om in het voorjaar van 2006 van zo'n 160 berken de vloeistof af te tappen. De werkwijze is even inventief als boomvriendelijk. In de stam van de berk wordt een gaatje van zes millimeter geboord en vervolgens drupt het sap eruit. Dat kan trouwens maar gedurende een paar weken in het voorjaar, want als de boom blad krijgt stopt de sapstroom.' Voor de loofbomen heeft dit geen nadelige gevolgen, bezweert Siebelder. Het gaatje groeit binnen enkele jaren vanzelf dicht.' Het goedje uit de bomen wordt met een speciale aftapuitrusting opgevangen en via slangen naar vaten gevoerd. Het sap wordt vervolgens ingevroren en naar de bierbrouwerij gebracht. Het afgelopen voorjaar heeft Siebelder van bijna 300 bomen getapt. Per dag komt er tussen de één en drie liter sap uit een boom. Twee jaar geleden raakte de Lichtenvoordenaar enthousiast na een uitzending op de documentairezender Discovery Channel. Daarin liet een Fins bedrijf zien hoe het berkensap tapt en er vervolgens eindproducten van maakt. Zij hebben inmiddels ook een manier gevonden om berkensap langer goed te houden. Zonder conservering gaat puur berkensap, net als melk, binnen 24 uur kapot als je het op kamertemperatuur bewaart.' Siebelder schakelde daarop de deskundigheid in van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO. We hebben al een methode gevonden, maar nog niet het ideale bedrijf. Fabrieken zijn vaak te grootschalig en daardoor te duur. Of je komt terecht bij ondernemingen die farmaceutische producten verwerken, maar die hebben een te geringe verwerkingscapaciteit.' Het recept van het berkenbier is uiteindelijk in overleg met de Brabantse brouwer tot stand gekomen. Lichtenvoordenaar Siebelder ziet het zware bier (8,8%) als een nieuw streekproduct. Puur natuur, bovendien. Op allerlei manieren worden producten gemanipuleerd. De meest dubieuze kleurstoffen worden eraan toegevoegd. Berkensap is beter dan welk ander vocht uit de natuur. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen.' Zijn website www.achterhoeksberkensap.nl (niet meer beschikbaar) geeft meer informatie over berkensap.

Beschrijving

  8-12°C
  8.8%

Brouwerijen

Bierbrouwerij De 3 Horne


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur