Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Oude Hollandse Waterlinie

Biertype: Amber
Smaakcategorie: Amber & Elegant

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2022.

Op vrijdag 27 mei 2022 werd in het Stadhuis van Oudewater het 5e bier van de brouwerij gepresenteerd. Bedenker van het bier is beleidsadviseur Laurens Potman, die op allerlei manieren wil laten zien dat Oudewater onderdeel is van deze waterlinie. Oudewater maakt sinds 1672 als vestingstadje deel uit van De Oude Hollandse Waterlinie. Burgemeester Danny de Vries verrichte de lancering en mocht als eerste proeven. 

In het Rampjaar 1672 werd Willem III van Oranje benoemd tot opperbevelhebber van het leger van de Republiek. Na een moeilijke start wist hij op in juli 1672 de waterlinie te vervolmaken, waardoor de opmars van het leger van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV werd gestopt. Stadsbrouwerij Oudewater wil de Oudewaterse gezelligheid onderschrijven door bieren uit te brengen waarvan de namen afstammen van de historische Oudewaterse brouwerijen en gebeurtenissen. Oudewater maakt als vesting deel uit van De Oude Hollandse Waterlinie. Het 5e bier van de brouwerij is een frisse amber geworden met een lichte citrus in de verte en een spannend bittertje. Want spannend was het in die tijd.

De Oude Hollandse Waterlinie is het grootste en duurste verdedigingswerk van Holland in de 17e en 18e eeuw. Het bestaat uit een aaneenschakeling van gemeenschappen, gehuchten, vestingen, accessen, batterijen, buurten, gemeentes, steden, dorpen. En natuurlijk de boeren, burgers en bestuurders van het gebied. Zij moesten in onzekere tijden met elkaar beslissen of ze het land zouden laten onderlopen. Waarbij de snelste onderlinge informatievoorziening bestond uit het paard en de ruiter.

Deze belangrijke samenwerking, onder dergelijke omstandigheden, vergt moed en saamhorigheid. De Oude Hollandse Waterlinie bestaat al 350 jaar maar is met het thema samenwerking actueler dan ooit. Met dit bier proosten we op jouw fijne samenwerking met anderen en op het daarbij behorende mooie resultaat. Want na al die inspanning heb je dat lekkere biertje wel verdiend!

Beschrijving

  5.7%

Brouwerijen

Stadsbrouwerij Oudewater

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur