Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Skerne Wiebe

Externe Links: Untappd

Biertype: Belgian Blonde

Biertypering(en): Gelegenheidsbier

Verpakking: Fles

Dit bier werd gebrouwen in 2022.

Gebrouwen bij:
Admiraals Bierbrouwerij (sinds 2022)

Speciaal gebrouwen voor de nieuwe tentoonstelling "Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden" van het Fries Museum. Presentatie bij Grutte Pier Brouwerij op donderdag 1 september 2022. 

Het bier wordt niet gebrouwen met hop, maar met gagel/gruit. Gagel was een bestanddeel van ‘de Gruit’ waarmee bier in de middeleeuwen op smaak werd gebracht en dat het tegelijkertijd bitterder en houdbaar maakte. Naast deze middeleeuwse brouwtechniek verwijst het bier ook naar een verhaal uit de tentoonstelling: Skerne Wiebe, waarschijnlijk één van de laatste vrije Friezen met het traditionele geschoren Friese kapsel uit de Middeleeuwen. Hiermee geeft het museum een gevolg aan de succesvolle samenwerking met Grutte Pier Brouwerij, die in 2019 bijpassend bij de Vikingententoonstelling het bier Rodulf De Viking brouwde.

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden. De tentoonstelling toont nieuwe wetenschappelijke inzichten over de samenleving van het noorden in de volle en late middeleeuwen. Het Friesland van toen (Tota Frisia) strekte zich uit van de huidige provincie Friesland tot aan de Wezer in het Duitse Ostfriesland. In tegenstelling tot elders in Europa bestuurden de Friezen zichzelf, kozen ze hun eigen rechters, hadden ze een eigen taal en een eigen kenmerkende kledingstijl. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven.

Beschrijving

  12°C
  6%
  Water, gestemout, havervlokken, hop, gagel en gist. Bevat gluten.
  bovengisting
  Ja
  Nee
  Nee

Brouwerijen

Grutte Pier Brouwerij


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur