Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Texelendje 2021

Biertype: Barley Wine (klasse D)
Smaakcategorie: Donker & Rijk

Verpakking: Kruik

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2021.

Nieuwe jaarlijkse traditie uit de koperen ketels van Den Burg! Aan het einde van een bijzonder jaar 2021 komt zo langzamerhand een Endje en knipoog naar grootouders Corrie en Rinus Zwijnenburg, die jarenlang een boomkwekerij het “Texelendje” runde aan de Rozendijk. Op het etiket staat dan ook de Rozendijk met het schuurtje waar ze jarenlang met plezier hebben gewerkt en de kleinkinderen maar al te graag kwamen spelen.

Texelendje is een jaarlijks terugkerend bier van Texel, wat gebotteld in grote stenen kruiken van 75 cl één maal per jaar, verkrijgbaar is. Jaarlijks is de smaak en stijl van het bier een verrassing.

Texelendje 2021 is dit jaar een bierstijl genaamd Barley Wine. Dit zware donkere bier van 9.5% alcohol is een genietbier pur sang. Een speciaalbier met verschillende geroosterde gerstenmouten, zoals caramout en chocolade mout, ook wel roostmout genoemd. Een volle donkerrode kleur die je doet denken aan rode wijn maar dan met gerstemouten gebrouwen, een gerstewijn / Barley Wine.

Door het gebruik van de verschillende geroosterde moutsoorten krijg je smaaktonen van koffie, cacao en karamel. De kleur lijkt verrassend veel op rode wijn maar er komt geen druif aan te pas. Toch kun je door de speciale giststam die hiervoor gebruikt is subtiel fruitige aroma’s proeven en zelfs het zoetje van rozijnen. Niet te koud gedronken een smaaksensatie, waarbij de zachte bitter van de mout en gebruikte hopbellen je iedere slok weer verrassen.

Brouwerijen

Tesselaar Familiebrouwerij Diks

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur