Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

De Hopbloem Primeur

Biertypering(en): Opdrachtbier

Helaas ging in 2020, zoals zoveel evenementen, het Middelburgse Abdij Bier Festival 2020 niet door in verband met het coronavirus. Tot grote teleurstelling van organisator Stichting Bier in Zeeland (BiZ), overige vrijwilligers en brouwers die al volop bezig waren met de voorbereidingen voor het festival dat dit jaar het thema ‘Nieuw Zeeuws’ had meegekregen.

Het festival had een schuimende en bruisende boel moeten worden. Door vier amateurbrouwers werd begin 2020 binnen de abdijmuren het exclusieve bier ‘Gillis en Jan’ gemaakt, genoemd naar de oudst bekende monnikbrouwers van de abdij. De Zeeuwse brouwerijen zouden weer hun nieuwe bieren presenteren en enkelen hadden zelfs al een primeur in het vat zitten. Ook Stichting Bier in Zeeland wilde met een eigen bier komen en liet een moderne variant van De Hopbloem Primeur brouwen.

Dit bier werd in de jaren ’80 van de 20e eeuw gelanceerd door de bekende amateurbrouwer Jan Montenarie, die tussen 1990 en 1993 naast zijn baan Bierbrouwerij De Hopbloem runde, op dat moment de enige brouwerij op Walcheren. Eén van zijn bieren was De Hopbloem Primeur, een tripelachtig bier van 7%, waarbij met name het toepassen van dryhopping een bijzonder element was. Het bier was volgens Het Nederlands Bierboek (1991) “een daverende verrassing”. Jan Montenarie introduceerde met dit bier een smaak die in Nederland nog niet gebrouwen werd.

Speciaal voor de presentatie van het door Stichting Bier in Zeeland en Zeeuws Archief uitgebrachte boek Hop en Gerst Veredeld van Eric Hageman en Toon Franken, die op 4 augustus 2011 op het Koorkerkplein te Middelburg plaatsvond, heeft Jan Montenarie in de ketels van een brouwerij in Groede nog een keer zijn De Hopbloem Primeur gebrouwen. In 2020, 9 jaar later, werd opnieuw een heruitgave gebrouwen, ditmaal bij een brouwerij in Hulst. Daarbij werd gekozen voor een gemoderniseerde hopcombinatie en dryhopping met Amarillohop, waardoor het bier een nog fruitiger bitterheid en een exotisch aroma kreeg. Hop en gerst werden wederom veredeld.

Het Abdijbierfestival werd in 2020 niet gehouden, maar om het bier niet te laten verzuren werd het gebotteld. De Hopbloem Primeur is op verschillende plaatsen in Zeeland verkrijgbaar.

in 2022 was het bier alsnog verkrijgbaar op het Middelburgse Abdij Bier Festival 2022 als 'oudje'.

Beschrijving

  7%
  bovengisting

Brouwerijen

Bierbrouwerij Vermeersen


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur