Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

De Schenker

Externe Links: Untappd

Biertype: Mild Ale (Dark)
Smaakcategorie: Donker & Rijk

In productie: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2021.

De Schenker is gebrouwen op basis van een historische bierstijl. Een Mild Ale. Onstaan in de 17e eeuw. Dit bier is licht in alcohol. Maar rijk aan smaak. Een moutig karakter. Een fris, hoppig aroma en een achtergrond van karameltonen maken dit bier tot de ideale maaltijdgenoot. Zo houd je het lang vol aan tafel.

Stukje historie over het ontstaan:

Omdat bier gezonder was dan water, kregen studenten en professoren van de Academie van Franeker vrijstelling van accijns op bier. Tijdens de maaltijden in de universiteitseetzaal (De Burse) lieten de studenten zich het bier dan ook goed en in ruime mate smaken.

Dit leidde nogal eens tot onregelmatigheden. Studenten verdrongen zich bij het centrale fust. Vooral tegen het einde van de maaltijd, als de kroezen al meermaals waren bijgevuld, wilde iedereen zichzelf nog eens bijschenken. Dit leidde gemakkelijk tot opstootjes en vechtpartijen. Nadat de zaak weer eens totaal uit de hand was gelopen, hebben de heren professoren bepaald dat de heren studenten "schenkers" moesten aanwijzen. Per tafel werd één student verantwoordelijk voor het halen en uitschenken van het bier. Dit gebeurde in zogenaamde "mingelkannen" van ongeveer 1 liter.

De schenkers waren bij hun medestudenten zeer in aanzien. Zij bepaalden immers wie wel of niet werd bijgeschonken. Zo keerde de rust in de eetzaal terug.

HOUD DE SCHENKER DUS TE VRIEND!

Beschrijving

  3.2%
  18
  water, mout, hop en gist

Brouwerijen

Het Brouwdok


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur