Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Rots

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

ROTS is een krachtig blond bier. Krachtig, maar met een zacht karakter. Een echte rots in de branding dus. ROTS is een ode aan de Rots van Rockanje.

Aan de rand van Rockanje ligt het meertje De Waal. Een nalatenschap van een oude zeearm, de Strype. Rond 1600 speelde zich rond het meertje een liefdesdrama af. Het verhaal van een onmogelijke liefde tussen Mark, een rijke boerenzoon en Betje, een dochter van de dienstmeid. Hij vertelde haar dat hun liefde onverwoestbaar was als een rots. De boerenzoon werd echter uitgehuwelijkt aan een vrouw uit hogere kringen. Verscheurd door verdriet rende Betje naar het meertje waar zij het water inliep en verdween in een draaikolk. Mark dook er achteraan, maar ook hij verdween in de diepte van het water. Deze plek werd vanaf toen de Betjeskelder genoemd.

Bij de Betjeskelder ontstond door de jaren heen een bijzonder natuurverschijnsel; groeiende stenen. Zand en modder stuwde hier omhoog en alles wat in het meertje werd gelegd versteende na een paar weken door kalkafzetting. Het geloof ontstond dat de modder uit De Waal geneeskrachtig zou zijn en de inwoners van Rockanje zagen natuurlijk wel mogelijkheden om dat te exploiteren. Zij stapelden midden in het meertje een aantal van de kalkstenen op elkaar en zo ontstond de Rots van Rockanje, een echte toeristische trekpleister.

Aan het begin van de 20e eeuw wordt er zelfs een sanatorium gebouwd naast het meertje. Mensen komen van heinde en verre naar badinrichting Walesteijn om behandeld te worden aan aandoeningen als reuma en jicht. Uit onderzoek zou namelijk zijn gebleken dat de modder radium bevat. De patiënten liggen uren in modderbaden om te worden verlicht van hun klachten. Jaren later wordt dit alles echter ontkracht en het sanatorium werd in 1922 gesloten.

En daarmee verdween ook het geloof in de Rots van Rockanje. Toch bleef de Rots een inspiratiebron in Rockanje. Aan de Dorpsweg heeft tot de jaren 60 Hotel Café Rockanje’s Rots gezeten. De Dorpsweg uit die tijden is bijna niet meer te herkennen. Vele gebouwen zijn door de loop der jaren verdwenen. Het wordt stil rondom de Rots van Rockanje.

Maar oude tijden herleven met dit krachtig blond bier! ROTS is niet geneeskrachtig, maar het zorgt wel voor een frisse, pure smaakbeleving. ROTS wordt gebrouwen met mout van de Brielse Boer. Dit mout van lokaal geteelde gerst zorgt voor een pure smaak en volle aroma.

Dus grijp die ROTS vast en geniet van deze ode aan de Rots van Rockanje.

Beschrijving

  9.2%

Brouwerijen

Voornsche Brouwerij


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur